Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Primož Peterka Martin Schmitt Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 15.30

6 let, 7 mesecev

Legendarni Martin Schmitt: Domen Prevc je velik talent

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Martin Schmitt in Sven Hannawald | Foto Sportida

Foto: Sportida

Da so bratje Prevc v skakalnem svetu nekaj posebnega, poudarjajo povsod v tujini. Nekdanji nemški šampion Martin Schmitt, ki je bil bitke s Primožem Peterko, je pohvalil najmlajšega Domna. Zlasti njegovo skakanje na meji, ki jo lahko po njegovem mnenju od vseh najbolj nadzira.

Martin Schmitt v tej sezoni dela kot strokovni komentator na Eurosportu in je tako po koncu skakalne kariere še naprej vpet v smučarske skoke.

"Vesel sem, da sem še vedno v skokih. Služba je zanimiva. Lažje je ocenjevati kot skakati," se je zasmejal in nadaljeval: "Imel sem dolgo kariero in veliko vzponov in padcev. Poznam pravzaprav vse položaje, v katerih so skakalci. Poskušam delati najboljše. Pri ocenjevanju bom pošten."

Nemec je bil naslednik Primoža Peterke. Slovenec je namreč osvojil veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu v sezonah 1996/97 in 1997/98, Schmitt pa v naslednjih dveh letih.

V bogati karieri je med drugim postal dvakratni dobitnik zlate posamične medalje na svetovnih prvenstvih, veselil se je tudi olimpijskega ekipnega zlata, z največjega tekmovanja pa mu manjka le posamično odličje.

"Pričakoval močnejšega Petra, Domen je začel izjemno"

Nemec poudarja, da je Domen Prevc velik talent. | Foto: Sportida Nemec poudarja, da je Domen Prevc velik talent. Foto: Sportida V sezoni 2013/14 je nazadnje skakal v svetovnem pokalu, zdaj pa spet pobližje spremlja, kaj se dogaja v karavani smučarskih skokov . Ali ga je v tej sezoni kaj presenetilo? "Skoki vedno presenečajo. Včasih v pozitivno, včasih v negativno smer. To sezono sem pričakoval močnejšega Petra PrevcaDomen Prevc je bil neverjeten v prvem delu sezone. Pred nami je še vedno svetovno prvenstvo in se ga že veselim. Bomo videli, kdo bo svetovni prvak v Lahtiju," odgovarja Schmitt.

Vsega 17-letni Domen je na začetku sezone presenetil vse, potem ko je kar štirikrat zmagal in bil pred novoletno turnejo prepričljivo vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Domen je v svoji drugi sezoni in že ima nekaj izkušenj. Lani je odlično začel, letos pa izjemno. Na novoletni je imel nekaj težav. Težko je držati raven dobrega skakanja, zlasti če si mlad. Domen je velik talent. Mislim, da je pred njim dolga kariera," pravi zmagovalec 28 tekem svetovnega pokala.

"Domen skače na meji, vendar jo lahko verjetno od vseh najbolje nadzira"

"Mislim, da bi lahko poleti dvignili Petra Prevca. To potrebuje," je v Oberstdorfu še govoril Schmitt in imel prav, saj je najstarejši od bratov Prevc nato v Saporu v soboto že zmagal. | Foto: Jaka Lopatič "Mislim, da bi lahko poleti dvignili Petra Prevca. To potrebuje," je v Oberstdorfu še govoril Schmitt in imel prav, saj je najstarejši od bratov Prevc nato v Saporu v soboto že zmagal. Foto: Jaka Lopatič Ker zdaj pobližje spremlja nastope skakalcev, je bilo na mestu vprašanje, kakšen je Domen v njegovih očeh. "V zraku ima zelo dober občutek, povrhu vsega še agresiven način letenja. Veliko se govori o tem. Skače agresivno in na meji, vendar lahko verjetno mejo nadzira najbolje od vseh. Ima dober občutek, kako nadzirati smučke. Izjemno je, kako lahko smučke približa telesu in ima še vedno ravno površino smuči. V zraku ima odličen občutek," je Nemec pohvalil najmlajšega od bratov Prevc.

Je pa že v Oberstdorfu napovedal, da bi lahko letalnica Heini Klopfer dala Domnovemu bratu Petru dodatne občutke, ki jih je unovčil v Saporu, kjer je v soboto zmagal in bil v nedeljo šesti. "Mislim, da bi lahko poleti dvignili Petra. To potrebuje. Peter lahko s tem pridobi samozavest," je še v Oberstdorfu govoril Schmitt in imel prav.

In kako je sam gledal na Petrovo lansko izjemno sezono, v kateri si je povsem pokoril konkurenco? "V skokih je vsaka sezona nova. Če si eno leto skupni zmagovalec, nimaš zagotovila, da boš naslednje leto med najboljšimi desetimi. Vsako leto je težak boj. To je posebnost skokov v primerjavi s preostalimi športi. Zato so tudi za številne privlačni," je odgovoril Schmitt in še popihal Slovencem na dušo: "V mlajših letih sem skakal s Primožem Peterko in drugimi. Slovenci so bili vedno dobri skakalci in kolegi."

Ne spreglejte