Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 3. 2017,
17.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Telekom Slovenije Smučarska zveza Slovenije

Sreda, 22. 3. 2017, 17.59

6 let, 6 mesecev

Slovo od sijajne smučarske sezone

Ilka vabi v začarani krog #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

3

Ilka Štuhec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V senci sanjske sezone svetovne smukaške prvakinje Ilke Štuhec, ki se je v domovino vrnila z dvema malima kristalnima globusoma, je kar osmerica slovenskih alpskih smučarjev popravila svoje najboljše rezultate v svetovnem pokalu.

"Nikoli ne igram. Sem, kakršna sem. Pozitivna, vesela … To ni krinka. Marsikaj sem se naučila, o sebi in svoji okolici. Tako najlažje sprejemam stvari. Ni bilo težko ohranjati motivacije in dobre volje. To je kot začarani krog. Ko ti ne gre, ti pač ne gre. Ko ti gre, pa je slika podobna," je vtise dan po vrnitvi v domovino iz Kolorada, kjer je postavila piko na i vrhunski sezoni, na novinarski konferenci na sedežu Telekoma Slovenije strnila Ilka Štuhec.

Z dvema malima globusoma, ki ju je pokazala, je sotekmovalce povabila v ta začarani krog, še pred tem pa bo oziroma je okrepila svojo spremljevalno ekipo. Tej se po Darji Črnko, Gregorju Koštomaju in Anji Šešum pridružuje še Luka Križaj, ki bo pomagal tako v servisni delavnici kot tudi na terenu.

Posnetek tiskovne konference:

Sezona presežkov
Ilka Štuhec bo izpustila tekme državnega prvenstva, saj ji je trener "odredil" - dopust | Foto: Vid Ponikvar Ilka Štuhec bo izpustila tekme državnega prvenstva, saj ji je trener "odredil" - dopust Foto: Vid Ponikvar
Naj spomnimo, Ilka je bila še ob vstopu v december smučarka brez ene same uvrstitve na zmagovalne stopničke. Njena najboljša uvrstitev v smukaškem seštevku svetovnega pokala je bila 22. mesto, v skupnem seštevku 33. mesto, najboljša smukaška uvrstitev na svetovnih prvenstvih pa 19. mesto.

Zdaj ima okrog vratu zlato kolajno za naslov svetovne prvakinje v smuku, v eni roki drži mali kristalni globus za zmago v smukaškem seštevku svetovnega pokala, v drugi pa kombinacijski globus. Za nameček ima v svoji smučarski kartoteki tudi sedem zmag v svetovnem pokalu in skupno 13 uvrstitev na stopničke, od zime pa se poslavlja kot druga najboljša v skupnem seštevku.

Napredek tudi v Ilkini senci

Medtem ko je Ilka svojo pravljično sezono končala s smukaško zmago v Aspnu, so bili v finalu svetovnega pokala precej manj uspešni njeni reprezentančni sotekmovalci. Z izjemo veleslalomistke  Ane Drev so vsi po vrsti ostali brez petnajsterice, ki prinaša točke. Ana Bucik in Martin Čater sta bila za las prekratka, Boštjan Kline je dvakrat odstopil, v zadnjem delu sezone razglašeni Žan Kranjec pa je bil prav tako bleda senca najboljših predstav.

Ilka Štuhec Ana Drev Žan Kranjec Ana Bucik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vseeno to pri naštetih ne more pokvariti dobrega vtisa, ki so ga pustili v iztekajoči se sezoni. To sicer velja še za nekaj smučarjev, ki niso nastopili v finalu (na primer Meto Hrovat), medtem ko so tisti, ki so krepko zaostali za pričakovanji (Rok Perko, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik …), v manjšini. To potrjuje tudi podatek, da je kar osmerica krepko popravila svoje najboljše rezultate v svetovnem pokalu.

Dva milijona evrov?

Kljub zadovoljstvu ob napredku paradnih konjev pa glavna trenerja Denis Šteharnik in Klemen Bergant za novo sezono napovedujeta še nekaj korakov naprej. Dovolj zgovoren je bil komentar šefa moške ekipe. "Upam, da je Žan Kranjec videl Ikin globus in malce pomislil," se je pošalil Bergant, ki bo, tako kot glavnina trenerjev, podaljšal svoje službovanje pri SZS vsaj še za eno sezono. Pri tem naj bi imele vse ekipe na voljo tudi boljše finančne pogoje.

"Tone Vogrinec je večkrat poudaril, da je bi bil optimalen proračun, ki bi dovoljeval dobro delovanje reprezentanc, dva milijona evrov. Lanskoletni prvotni proračun je znašal 1,5 milijona evrov, ki smo ga nadgradili na 1,6 milijona. Zdaj se želimo približati Vogrinčevi številki," zagotavlja predsednik alpskega zbora in odbora Iztok Klančnik, ki je potrdil tudi dokončno ukinitev samoprispevkov tekmovalcev in sestavo reprezentanc in proračuna napovedal za sredino meseca aprila. 

 

Ne spreglejte