Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2017,
16.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek

Sobota, 9. 9. 2017, 16.10

6 let, 6 mesecev

Poletna velika nagrada

Lanišek do krstne zmage na poletni veliki nagradi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Anže Lanišek | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na tekmi poletne velike nagrade v Čajkovskem v Rusiji je Anže Lanišek prvič v karieri ugnal vso konkurenco. Domžalčan je na vrh skočil z izjemnim finalnim skokom, njegov uspeh pa je dopolnil lanski zmagovalec Anže Semenič na 5. mestu.

Sedem Slovencev se je podalo na sedmo tekmo poletne velike nagrade v tej sezoni v ruskem Čajkovskem. Po prvi seriji je za 0,6 točke izpadel Jurij Tepeš, ki je s 121 metri osvojil 31. mesto, preostala šesterica pa je zanesljivo skočila v finale.

Robert Kranjec je bil po prvi seriji s 128,5 metra in 110,8 točke 20., Žiga Jelar in Miran Zupančič sta si delila 17. mesto, Rok Justin je bil 14., Anže Lanišek šele 10. s 129 metri in 121,8 točke, Anže Semenič pa peti s 138 metri in 128,1 točke. Suvereno je vodil Johann Andre Forfang s 139,5 metra in 137,3 točke.

anze lanisek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sanjski finalni skok

V finalu rahlo deževne in vetrovne tekme se je zgodil popoln zasuk. Zmagovalec kvalifikacij Lanišek je poletel kar do 143 metrov, 265,6 točke pa je bilo neulovljivih za vse, ki so še skočili za njim. Tako se je Domžalčan več kot zasluženo razveselil prve zmage med elito in drugih zaporednih stopničk v tem poletju.

Najbližje sta mu bila domačina Jevgenij Klimov z 261,2 točke in Denis Kornilov z 249,0 točke. Semenič je s 130,5 metra in 247,7 točke zadržal peto mesto. Pridobila sta tudi Justin, ki je bil 12., in Kranjec, ki je bil 13. Zupančič je padel na 19., Jelar pa na 21. mesto. Forfang je končal na 4. mestu z 248,9 točke. V nedeljo bo v Čajkovskem še ena tekma.

Velika spodbuda

"Po drugem skoku sem vedel, da bom pridobil nekaj mest, a nisem pričakoval zmage. Moj drugi skoki je bil odličen in tudi telemark je bil dober. Vesel sem, ta zmaga mi daje veliko spodbudo za nedeljsko tekmo in prihajajočo sezono. Dobro sem skakal že v Hakubi (bil je tretji in peti, op. a.), dobro skačem tu v Čajkovskem," je za fis-ski.com dejal slovenski junak, ki se je z zmago prebil na tretje mesto v skupnem seštevku Grand Prixa. Na prvem je Dawid Kubacki, ki v Rusiji ne skače, saj tako Poljaki kot Avstrijci in Nemci (podobno kot v Hakubi) v Čajkovski niso pripotovali v najmočnejši zasedbi.

Ne spreglejte