Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 7. 2012,
9.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Kranjec Planica Planica dresi

Torek, 10. 7. 2012, 9.36

7 let, 12 mesecev

Kranjec: V Vikersundu ne bi poletel 180 m

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spremembe pri skakalnih dresih so naredile skoke še nekoliko bolj nepredvidljive. Naš najboljši skakalec Robert Kranjec se v tem trenutku pod nobenim pogojem ne bi spustil po velikanki.

Tudi na drugih dveh tekmah celinskega pokala v Kranju so imeli skakalci kar nekaj težav z novimi tekmovalnimi dresi, ki morajo biti povsem oprijeti. V soboto je bil denimo diskvalificiran tudi Robert Kranjec, v nedeljo pa je bil nato v regularni opravi četrti. Že nekaj dni pred tekmama je poudaril, da skoki v novih skakalnih dresih niso konstantni in nihanje je bilo pri njemu nato prisotno v gorenjski prestolnici, kjer je v prvi seriji skočil le 98,5, v drugi pa kar 110 metrov.

"Na malih skakalnicah ne pride toliko do izraza tehnika, medtem ko na 120-metrskih da. Če gledam treninge v Wisli, sem letel daleč, če sem tehnično prav skočil. Na velikanko ne bi šel leteti. Ne vidim, da bi kdo v tem trenutku lahko poletel 200 metrov. V Vikersundu ne bo šel nihče niti 180 metrov. Ne moreš jadrati s tem dresom. A se bomo prilagodili. V Kranju na treningu ob dobrih pogojih skačemo z osmega, popoldne pa recimo z osemnajstega zaletnega mesta. Tudi v Wisli smo štartali z 22., ob dobrih pogojih pa s 14. zaletnega mesta. Hitrost v zraku je brutalna. Na to se bomo mogli navaditi. Ni stabilnosti. En skok je recimo odličen, drugega pa skočim samo 80 metrov. In ko pridem mimo Gorana (trener Janus op. p.), mi pravi, da ne ve, kaj je šlo narobe," o privajanju na nove drese pravi Kranjec, ki je poudaril na nespametno potezo odgovornih pri skokih, ki so se odločili za ta korak z novimi oprijetimi dresi: "Šli smo korak nazaj. Samo še čakam, kdaj bo kdo s klasičnim slogom skočil z mize. Takšna pravila so postavili ljudje, ki v življenju niso skočili dva metra."

Znano je, da je Robi izjemen letalec in rad uživa v zraku, vendar so sedaj postali skoki bistveno bolj nevarni. "Težko je daleč skakati. Priletiš z višine. Prav zanima me, kako na tekmi grand prixu v Klingenthalu, ko bomo skakali na 140-metrski skakalnici. Že v Wisli, ki je 120-metrska skakalnica, so se delale razlike. Kako bo na večjih, bomo videli. Lahko bo prišlo tudi do 70-metrov razlike v enem skoku," pravi Kranjec.

Tako kot je pri njemu praksa, tudi letos zadržuje cilje zase. Obelodanil jih bo po koncu sezone. Bi pa si nadvse želel, da bi še v tej sezoni skočil na novi skakalnici v Planici, a je nekako skeptičen. "Štirinajst dni nazaj sem bil tam, vendar se mi ne zdi bistvena razlika kot takrat, ko so bili poleti marca. Mislim, da sploh ne bom skočil v Planici. Dokler ne bom na rampi in mi Goran ne bo zamahnil, ne bom verjel," je o izgradnji skakalnic v Planici dejal Kranjec, ki pa je bil nedavno na tekmi v novem centru v Romuniji in bil pozitivno presenečen: "V Romuniji imajo lep center. So korak pred Slovenijo. Če bo čez štiri leta kakšen Romun pred Slovencem, se ne bomo smeli čuditi. Zdaj se dela še ena skakalnica malce večja kot v Kranju. Na tisti tekmi pa je bilo približno 5000 gledalcev. Lahko so nam vzor," je še o romunski zgodbi, kamor je šel zaradi sponzorskih obveznosti, dejal Kranjec.

Ne spreglejte