Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
18.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

Natisni članek

Peter Fill Kjetil Jansrud svetovni pokal Boštjan Kline Ilka Štuhec Ilka Štuhec Sofia Goggia

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 18.15

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec tudi v Aspnu ne popušča

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je bila druga najhitrejša na prvem uradnem treningu pred sredinim smukom svetovnega pokala v Aspnu, s čimer je dokazala, da je odlično formo prenesla tudi v finale svetovnega pokala. Boštjan Kline 11. na uvodnem moškem preizkusu proge.

Ilka Štuhec ne popušča. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec ne popušča. Foto: Getty Images

Zgolj Viktoria Rebensburg je bila na prvem od dveh predvidenih uradnih treningov pred sredinim finalnim smukom sezone v Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado hitrejša od Ilke Štuhec. Nemka je svetovno prvakinjo, ki je bila izrazito hitra predvsem v zgornjem in srednjem delu 2.859 metrov dolge proge, na koncu ugnala za 14 stotink sekunde, še šest stotink počasnejša pa je bila Avstrijka Nicole Schmidhofer. Med vsega 21 nastopajočimi je zmagovalka zadnjega smuka v Jeongseonu in Ilkina zadnja ovira do skupne zmage Sofia Goggia zasedla četrto mesto (+0,72), domača favoritinja pa Lindsey Vonn (+1,17) pa je bila šesta.

Sanjska sezona

Hitra Štajerka, ki je pred natančno enim mesecem postala svetovna prvakinja v smuku,  je sicer v dosedanjem delu smukaške sezone zbrala že kar 497 točk. Na sedmih smukih le dvakrat ni stala na zmagovalnem odru (5. v Zauchenseeju in 8. v Garmisch-Partenkirchnu). Bila je trikrat prva in dvakrat druga, tako da ima pred zadnjo tekmo mali kristalni globus na dosegu roke.

Naj spomnimo, Ilka ima pred sredino tekmo kar 97 točk prednosti pred Sofio Goggio. To pomeni, da lahko izgubi globus izgubi le, če ostane brez točk (odstop ali slabše od 15. mesta), Italijanka pa mora ob tem doseči drugo zaporedno zmago. V tem primeru bi za tri točke preskočila Štuhčevo in osvojila globus. Vsi drugi scenariji skupno zmago v kraljevi disciplini prinašajo svetovni prvakinji iz Maribora.

Boštjan Kline je prebil led in odprl slovenske nastope v Aspnu. | Foto: Sportida Boštjan Kline je prebil led in odprl slovenske nastope v Aspnu. Foto: Sportida

Kline je prebil led

Še pred žensko preizkušnjo se je finale svetovnem pokala začel z moškim uradnim treningom. S progo "Ruthies's run", ki je za glavnino v karavani svetovnega pokala popolna novost, se je po najmanj zadržanem nastopu najhitreje spoprijateljil Vincent Kriechmayr. Avstrijec, ki v svetovnem pokalu še ni vknjižil zmage, je za 26 stotink sekunde prehitel Italijana Petra Filla. Slednji je sicer edini, ki bi Kjetilu Jansrudu še lahko preprečil osvojitev malega smukaškega globusa. Norvežan je bil tokrat šele 15. Med drugim je zaostal tudi za najboljšim slovenskim smukačem Boštjanom Klinetom. Mariborčan je bil tokrat z zaostankom 1,66 enajsti, kar je ob nepisanem pravilu, da je na tekmah krepko boljši kot na treningih, zelo dober obet pred sredino tekmo.   

 

Aspen: svetovni pokal – spored

Sreda, 15. 3.: smuk (moški in ženke)
Četrtek, 16. 3.: superveleslalom (moški in ženske)
Petek, 17. 3.: ekipna tekma
Sobota, 18. 3.: veleslalom (moški), slalom (ženske)
Nedelja, 19. 3.: slalom (moški), veleslalom (ženske) 
Ne spreglejte