Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 7. 2016,
16.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Torek, 26. 7. 2016, 16.42

6 let, 7 mesecev

Klavrn konec mariborskega kluba

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

S sklepom mariborskega okrožnega sodišča se je začel stečajni postopek Smučarskega kluba Branik, ki je tesno povezan s številnimi smučarskimi uspehi in Zlato lisico.

SK Branik v stečaj, Zlata lisica ostaja? | Foto: SK Branik v stečaj, Zlata lisica ostaja?

Smučarski klub Branik bi moral čez tri leta praznovati stoto obletnico delovanja, a je ne bo dočakal. Vsaj ne v zdajšnji obliki. Klub, ki domuje na Mladinski ulici, vsega lučaj od Ljudskega vrta, se namreč ni izkopal iz finančnih težav, ki so v prvi vrsti posledica položaja Športnega centra Pohorje, zato se je že začel stečajni postopek, katerega upravitelj je Janez Pustatičnik.   

Po naših informacijah je mariborskemu sodu dno izbila izvršba nepremičnin v lasti SK Branik, zastavljenih v korist DUTB za posojila ŠC Pohorje, nekdaj sestavnega dela kluba, nato pa ločenega člena, ki je od leta 2014 v stečaju.

Otrok Branika je tudi Boštjan Kline. | Foto: Otrok Branika je tudi Boštjan Kline.

Otroka Branika tudi najboljša slovenska smučarja

Z Branikom je tesno povezana marsikatera smučarska zgodba o uspehu. "Branikovci" so bili med drugim tudi Tone Vogrinec, Franci Čop, Dušan Senčar, Filip Gartner, Katja Koren, Rene Mlekuž, Peter Pen, Mitja Dragšič … Kar nekaj članov Branika je tudi med najvidnejšimi aktualnimi slovenskimi smučarji. Tako so pod okriljem tega kluba svoje smučarske poti začeli Klemen Kosi ter točkovno najboljša slovenska smučarja pretekle zime Boštjan Kline in Ilka Štuhec.

Tone Vogrinec: Udarec za Maribor in smučanje  Tone Vogrinec: Udarec za Maribor. | Foto: Tone Vogrinec: Udarec za Maribor.

Predsednik kluba Boštjan Tancer in podpredsednik Srečko Vilar za naše klice nista bila dosegljiva, trenerji pa so se zavili v molk. Da gre za udarec za mariborsko smučanje, poudarja dolgoletni sodelavec kluba in za mnoge oče slovenskega smučanja Tone Vogrinec, ki kot temeljni razlog navaja gospodarsko delovanje športnega kolektiva.

"SK Branik je bil dolga leta najuspešnejši klub v nekdanji in novi državi. S svojo uspešnostjo je svojo dejavnost razširjal v gospodarstvo. Klubski ljudje so ustanovili ŠC Pohorje, ki je zaslužen za bogato infrastrukturo. Zataknilo pa se je pri posojilih, ki jih niso bili zmožni vračati. ŠC Pohorje, ki je bil s popkovino povezan s klubom, je v težave potegnil tudi klub. Novo vodstvo kluba si je prizadevalo rešiti klub, a neuspešno," pravi Vogrinec ter dodaja, da bo za prihodnost mariborskega smučanja ključen odnos med upravljavcem smučišč in morebitnim novim klubom.

Kaj bo z Zlato lisico?

O novem klubu, ki bi nastal na pogorišču Branika in prevzel smučarske kategorije, od otroške do članske, a brez infrastrukturnih apetitov, pa se šušlja tudi v krogih blizu Zlate lisice, tradicionalnega smučarskega tekmovanja za dekleta v svetovnem pokalu. SK Branik je bil namreč vrsto let organizator tekem, ki sta mu jih dodelili Mednarodna smučarska zveza in posredno Smučarska zveza Slovenija. Novi klub, stara lisica?

Ne spreglejte