Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
19. 12. 2011,
21.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze

Ponedeljek, 19. 12. 2011, 21.34

8 let, 1 mesec

Kdor čaka, dočaka: prve Tinine stopničke v sezoni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob jubilejni trideseti slalomski zmagi Marlies Schild je Tina Maze pod žarometi v Flachauu prvič v sezoni stopila na oder zmagovalke.

Ob selitvi ženskega dela slalomske karavane na dvorišče Hermanna Maierja se je porajalo predvsem vprašanje, ali bo Marlies Schild nadaljevala svoj slalomski niz ter vknjižila jubilejno 30. slalomsko zmago.

Hladnokrvna Avstrijka je v prvem nastopu, ki ga je tudi odprla, v svojem slogu opravila svoje delo in z zgolj drobno napako v spodnjem delu dala občutek premoči. Slednji se je krepil vse do nastopa Tine Maze, ki je po zavestno zadržanem začetku in obujeni igrivosti ter zavidljivi ritmiki s prefinjenim občutkom za pospeševanje na koncu za slalomsko kraljico zaostala za manj kot tri desetinke. ''V drugem teku je možno prav vse,'' je s pomenljivim nasmeškom, ki ga zaradi naelektrenega ozračja v zadnjih tednih na njenem obrazu ni bilo možno prav velikokrat videti, dejala Črnjanka. To si je verjetno mislila tudi lažje poškodovana Maria Höfl-Riesch, ki je v drugo preskočila Tino in Avstrijki vrgla rokavico. S tem Schildova ni imela težav. Iz svoje zakladnice je še enkrat več izbrskala svojo vrhunskost in dodala še ščepec drznosti. Dovolj za zanesljivo zmago, s katero na večni slalomski lestvici zaostaja le še štiri za Vreni Schneider (34 zmag). ''Vsaka tekma je poglavje zase, vsaka zmaga nekaj posebnega. Nobena ni samoumevna, saj v sebi skriva veliko garanja,'' je bila navdušena prva slalomistka sveta.

Veliko razlogov za zadovoljstvo je imela seveda tudi Mazejeva, ki je z zaostankom 82 stotink sekunde zasedla odlično tretje mesto. Med drugim nastopom je sicer napravila kar nekaj napak, a se je vselej spretno rešila. Nekoliko ji je to načelo ritem, a je vseeno obdržala hitro smučino. Prav zavoljo napak zadovoljstvo na Tininem obrazu ni bilo tako izrazito, kot bi pričakovali ob prvih stopničkah v sezoni. ''Tekmujem zaradi zmag. Tudi tokrat sem želela zmagati. A storila sem preveč napak. Vožnji nista bili tekoči,'' je dejala Mazejeva, ki je prepričana o tem, da je Schildova premagljiva. Toda stopničkam se vendarle ne gleda v zobe … ''Po vrnitvi v Evropo se odlično počutim. V Ameriki se namreč letos nikakor nisem znašla na tamkajšnjem snegu. Vesela sem, da se je odprlo. Tretje mesto je izjemen rezultat. V prvem nastopu sem začela zadržano in nato stopnjevala. V drugo sem poskušala z napadom, toda storila nekaj napak. Stopničke so tu! Končno imam prazno glavo in smučam. Zaupam sebi in opremi, tako da lažje napadam,'' meni Tina, prepričana o tem, da bo pravi obraz kmalu pokazala tudi v drugih disciplinah. ''Zdaj smo se osredotočali predvsem na slalom. V tej disciplini sem res bolj stabilna, a tudi v veleslalomu si obetam boljše rezultata,'' še dodaja.

Žal pa je bila Mazejeva znova osamljena Slovenka v velikem finalu, česar smo, kljub dejstvu, da je proga tokrat dopuščala dobre nastope tekmovalkam z visokimi štartnimi številkami, prav tako že vajeni, saj je Maruša Ferk kot zadnja ''druga'' Slovenka točke osvojila prav pred letom. Tokrat so jo od finala ločile natančno tri desetinke, še precej več pa Katarino Lavtar, ki je z zaostankom 4,16 pristala na 51. mestu. Denis Šteharnik, naslednji v nizu trenerjev, ki se menjavajo po pravilu ''nova sezona, nov šef'', tako še ni dočakal slalomskih točk, a vseeno meni, da tudi ta korak ni prav daleč. Pri tem ima v mislih predvsem Ferkovo, ki je ob projektu nastopanja v vseh disciplinah v slalomu in veleslalomu povsem popustila. Ne pozabimo, ob Mazejevi gre za edino tekmovalko tega rodu, ki je že stala na (slalomskem) odru za zmagovalke. ''Preveč sem izgubljala na vseh delih proge, ki je zaradi svoje ritmike zavajajoča. Daje ti občutek hitrosti, v resnici pa je treba vseskozi napadati in dodajati ritem. Sama tega nisem storila. Nastop je bil premalo napadalen. Vseeno menim, da nisem daleč od točk. Na treningih in ogrevanjih opazujem boljše tekmovalke in ocenjujem, da sem jim konkurenčna. One to pokažejo na tekmi, jaz ne. Potrebujem pravi tekmovalni občutek in rezultat, ki bi okrepil samozavest,'' je svoj pogled na nič kaj rožnato slalomsko stanje obrazložila Ferkova, Lavtarjeva, ki na svojem računu še nima točk, pa je dodala: ''Nimam še pravega občutka, kdaj spustiti smuči, kdaj dodajati … Tudi tokrat sem solidno začela, nato pa ubrala premalo natančno linijo. Res je sicer, da to tudi ni teren, ki bi mi ustrezal, vseeno pa obžalujem, da nisem izkoristila dobre snežne podlage, ki me je pričakala.''

V sredo bo Flachau gostil še moško slalomsko preizkušnjo, na kateri bo ob Mitji Valenčiču, ki bo skušal potrditi dober rezultat iz Beaver Creeka in popraviti spodrsljaj iz Alta Badie, in Maticu Skubetu nastopil tudi povratnik na tekme svetovnega pokala Bernard Vajdič.

Ne spreglejte