Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
16.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Katarina Lavtar

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 16.10

6 let, 6 mesecev

Katarina Lavtar

Katarina Lavtar je dala prednost študijskim ciljem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Potem ko je rezultatsko skromno sezono končala s poškodbo in nato ostala brez reprezentančnega statusa, bo 29-letna veleslalomska specialistka Katarina Lavtar v prihodnjih tednih energijo iz smučanja preusmerila na študijsko raven.

V svetovnem pokalu je zbrala 70 štartov. | Foto: Sportida V svetovnem pokalu je zbrala 70 štartov. Foto: Sportida

Čez teden dni bo zbor panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije obravnaval predloge seznamov smučarskih reprezentanc in tako postavil temeljni kamen za olimpijsko sezono 2017/18. V nasprotju s preteklimi leti poleg Vanje Brodnik, ki je že pred tedni napovedala konec kariere, v ekipi svetovnega pokala ne bo Katarine Lavtar. Ta je pred preteklo zimo napovedala, da zgolj s točkovnimi drobtinicami ne bo več zadovoljna, a se je nazadnje z zgolj dvema točkama podpisala pod najslabšo sezono v zadnjih štirih letih. Za nameček se je na državnem prvenstvu še poškodovala.

"Predvsem zaradi prihajajoče olimpijske sezone je odločitev, kako naprej, zelo težka. Edino, kar mi je jasno, je to, da si trenda nazadovanja ne želim več. V tem trenutku se mi je edina pametna rešitev zdela dokončati diplomsko delo," po črtanju njenega imena s seznama reprezentantk pripoveduje Lavtarjeva in dodaja: "Moj najbolj verjeten načrt je v juliju opraviti zagovor diplome in nato oktobra nadaljevati na magistrskem študiju."

Prihodnji mesec načrtuje zagovor diplomskega dela. | Foto: Sportida Prihodnji mesec načrtuje zagovor diplomskega dela. Foto: Sportida Občutek koristnosti po poškodbi 

Tema Katarininega diplomskega dela na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (smer Vodarstvo in okoljsko inženirstvo) je izraba gradbenih plošč iz odpadne embalaže kot sekundarni energent v cementarni. "Tema o odpadkih me je skozi celoten študij zelo zanimala, zato mi to v tem trenutku predstavlja motivacijo za delo in občutek koristnosti, še posebej po poškodbi, ki se mi je zgodila na državnem prvenstvu na Krvavcu. Nekaj časa sem bila namreč zaradi longete tako na nogi kot tudi na roki skoraj popolnoma nemobilna oziroma 'obsojena' na podpazdušni bergli. K sreči se je izkazalo, da je bil gleženj le tako močno zvit in ga ni bilo treba operirati. Drugače je s palcem na roki, kjer je bilo treba zašiti vez," pravi 29-letna Gorenjka.

Brez pravega recepta

Lavtarjeva ob tem ne skriva razočaranja nad rezultatskim izkupičkom pretekle zime. "Sezona je bila zame pod pričakovanji, še posebej glede na vloženo delo v pripravljalnem obdobju. Prav tako je bila tudi najtežja, saj sem se kljub prizadevanju za pozitivno naravnanost nekajkrat ob slabih rezultatih zlomila. Težko mi je bilo predvsem zato, ker sem si stalno želela pomagati in upoštevati nasvete, pa na žalost nisem našla pravega recepta," razmišlja članica SK Radovljica, razočarana predvsem nad svojim smučanjem v ravninskih delih, kjer se je pred leti počutila najbolj domače.

Enajstkrat med dobitnicami točk

Oktobra bodo minila štiri leta od prve uvrstitve Lavtarjeve, ki je sicer nastopila tudi na enih olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih, med dobitnice točk. Po söldenskem krstu se je do točk prebila še desetkrat (z izjemo enega slaloma vedno v veleslalomu). Njena najboljša uvrstitev je 13. mestu v Aareju 2014.
Ne spreglejte