Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
30. 4. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

3

Natisni članek

Špela Pretnar Druga kariera Druga kariera

Nedelja, 30. 4. 2017, 13.30

6 let, 7 mesecev

Druga kariera (1): Špela Pretnar

Kar jo je med kariero teplo, jo zdaj osrečuje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

3

"Če bi izbirala še enkrat, bi izbrala enako pot," pravi nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar, prva gostja nove Sportalove rubrike Druga kariera, v kateri se bomo z nekdanjimi vrhunskimi športniki pogovarjali o izzivih pri prehodu v novo življenje.

Ko jo je vselej tekmovalno in šaljivo navdahnjeni najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin pred letošnjim pokalom Vitranc zbadal, kako visoko se je v svetovnem pokalu zavihtela na veleslalomski tekmi, ga je Špela Pretnar presenetila. "Bila sem prva," je dejala in kar samo sebe presenetila z dodatkom, da ji je to uspelo še pred njegovim rojstvom.

Nekdanja slovenska vrhunska smučarka in članica prve slovenske samostojne olimpijske reprezentance (Albertville 1992), ki je smuči kot tridesetletnica v kot postavila leta 2003, danes opravlja vlogo predstavnice za odnose z javnostmi alpskih disciplin pri Smučarski zvezi.

Pozna vse strani

"Ko je lani prišla ponudba za sodelovanje s SZS, sem bila sprva zadržana. Kar nekaj let sem bila namreč odmaknjena od tekmovalnega smučanja. Še celo vseh tekmovalcev nisem povsem poznala. Poleg tega je bila zveza v medijih pogosto predstavljena z negativnim predznakom. A ker sem toliko let preživela s smučanjem, sem le sprejela izziv. Ni mi žal. Uživam v novem delu, v katerem lahko izkoriščam to, da imam tekmovalne izkušnje, poleg tega pa sem delala tudi v novinarstvu in marketingu. Sama sebe sem presenetila, saj nisem verjela, da bom tako srčno sprejela nov poklic," pravi danes 44-letna Pretnarjeva, ki pa še vedno sodeluje tudi z zavarovalnico Vzajemno, kjer skrbi za rekreativni program in ugodnosti zavarovancev.

Špela Pretnar velja za eno najboljših slovenskih slalomistk vseh časov. | Foto: Getty Images Špela Pretnar velja za eno najboljših slovenskih slalomistk vseh časov. Foto: Getty Images

Pripravljena na prehod

Od zadnje tekme v svetovnem pokalu je letos minilo že 14 let. Priznava, da je bil zadnji slalom zanjo čustven, vseeno pa se ni bala novega poglavja. Navsezadnje je že na vrhuncu svoje tekmovalne poti stkala tesne vezi s televizijsko hišo POP TV, kjer se je, podobno kot smučarski skakalec Franci Petek, preizkusila v vlogi voditeljice športnega programa.

Ko je bilo kariere nepreklicno konec, je z obema nogama prestopila prag osrednje komercialne televizijske postaje. "Ni prijetno, ko veš, da se bliža konec. A v mojem primeru je bil prehod v običajno življenje mehak. Ostala sem v stiku s smučanjem. Še naprej sem veliko potovala. No, kar naenkrat pa sem bila za vse odgovorna sama. To je za vrhunskega športnika, ki ima že z izpolnjevanjem položnice preglavice, kar precejšen šok," se spominja blejska smučarka, ki sicer živi v Ljubljani, a redno obiskuje zanjo domači gorenjski turistični biser.

Ob Tini Maze: del življenja je preživela tudi na drugi strani mikrofona. | Foto: Sportida Ob Tini Maze: del življenja je preživela tudi na drugi strani mikrofona. Foto: Sportida

Kot smučarka je imela več časa

"Morda kdo pričakuje, da mu bo sistem pomagal na tem prehodu. Jaz nisem. Vedela sem, da bom prepuščena sebi," pripoveduje Pretnarjeva in dodaja: "Danes šele vidim, koliko časa ima na voljo aktivni smučar. Jasno, veliko je treningov, tekem in potovanj. A v primerjavi z današnjim tempom in usklajevanjem med službo ter družino … Kot bi imel smučar na voljo čas celotnega sveta."

S POP TV je sodelovala kar šest let, nato pa se je odločila za družino in s tem tudi drugačno zaposlitev. Nov izziv je našla v časopisni hiši Delo, kjer je skrbela za Klub Polet. Od tam pa jo je, tudi že po rojstvu sina Maka, pot vodila na Vzajemno.

Najpomembnejša služba – mama

"Mama. To je zame najbolj pomembna služba. V njej tudi zelo uživam. To ne pomeni, da se na drugih področjih ne trudim. A ko gre za prioritete, pri meni ni dvoma. Na prvem mestu je sin," poudarja edina Slovenka s slalomskim kristalnim globusom. Zanj pravi, da je v eni od škatel, ki je ob selitvi še ni odprla. A bolj kot lovorike se ob spominu na smučanje veseli drugačnih trenutkov.

Poudarja predvsem, da ji je šport vcepil disciplino, delovne navade in odgovornost. "Zelo sem vesela, da sem živela športno življenje. Če bi izbirala še enkrat, bi izbrala prav takšno pot. A za otroka ne bi izbrala vrhunskega športa. Zakaj? Ker je zdaj že v otroških kategorijah pritisk izjemen. Vse je zelo napeto. Po drugi strani pa sem imela jaz čudovito otroštvo. Tudi v osnovni šoli sem bila skoraj stalno prisotna pri pouku. Večinoma smo šele po pouku trenirali na Kobli ali Zatrniku. Edina otroška travma je, da ob nedeljskih jutrih nisem mogla gledati oddaje Živ-Žav," pripoveduje z zanjo značilnim smehom.

Špela Pretnar | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ko gleda Tino ali Ilko …

V svoji karieri je poleg malega globusa slavila šest zmag na tekmah svetovnega pokala ter skupno zbrala trinajst uvrstitev na stopničke za zmagovalke. Na vse to je ponosna. Toda … "Ko gledam Tino Maze ali Ilko Štuhec, vidim, da nisem bila tako tekmovalna in smučarsko predana. Priznam, bila sem drugačna. Pogosto sem se prehitro zadovoljila z doseženim. Včasih sem si že po eni zmagi dejala: 'No, pa je sezona rešena!' Vem, to je neumno razmišljanje," priznava.

"Miselni preboj je v slovenskem smučanju uspel šele Tini. Ona je prva dokazala, da imamo lahko Slovenci serijskega zmagovalca. Še več, nekoga, ki lahko zmaguje v več zaporednih sezonah. Jaz tega nisem imela. Bila sem del druge generacije. Vem, da se nisem bila pripravljena odpovedati vsemu. Rada sem se zabavala, stalno sem ohranjala stik s prijatelji. Znala sem uživati. To me je v športu večkrat teplo po glavi. A ko sem končala kariero, sem žela na drugih ravneh. Imam čudovite prijatelje in lepo okolje, v katerem živim. Tega ne bi nikoli zamenjala," je kot prva gostja nove rubrike, ki jo boste lahko prebirali ob nedeljah, sklenila Špela Pretnar.

Ne spreglejte