Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 2. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

Lahti 2017 Planica Planica trening čevlji Jurij Tepeš

Torek, 21. 2. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Jurij Tepeš se vrača k polomljenim in popravljenim čevljem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Jurij Tepeš | Foto Sportida

Foto: Sportida

Odhod na nordijsko svetovno prvenstvo si je slovenski skakalec Jurij Tepeš zamaknil za en teden. Na treningu bo iskal vzroke za slabše skoke v Aziji. Upa, da so bili novi čevlji glavni razlog. Presedlal bo na tiste, ki jih je polomil ob padcu na letalnici v Oberstdorfu.

Po poletih v Oberstdorfu je imel Jurij Tepeš razlog za zadovoljstvo, saj je na drugi posamični tekmi stopil na tretjo stopničko odra za zmagovalce. A je Nemčijo zapuščal v negotovosti, saj je dan prej padel in si polomil čevelj, ki mu ga je na hitro popravil Peter Slatnar.

Ob vrnitvi je preizkusil nove, ki pa mu niso dali takšnega občutka kot že stari shojeni. "Sam potrebujem vsaj mesec treningov, da se na čevelj navadim. Do konca zime sploh ne bo shojen," razlaga Jurij.

Obisk pri Slatnarju

Polomljeni čevelj mu je Peter Slatnar po padcu na letalnici v Oberstdorfu popravil, naslednji dan pa je z njim poletel do tretjega mesta. Na azijsko turnejo je s seboj vzel nove, a se na njih ni navadil. | Foto: Polomljeni čevelj mu je Peter Slatnar po padcu na letalnici v Oberstdorfu popravil, naslednji dan pa je z njim poletel do tretjega mesta. Na azijsko turnejo je s seboj vzel nove, a se na njih ni navadil. Po Oberstdorfu je dejal, da bodo stari, s katerimi je padel, romali v smeti, vendar jih je po slabših predstavah brez osvojene točke v Saporu in v olimpijskem Pjongčangu spet povlekel iz arhiva.

"Upal sem, da se bom na nove hitreje navadil. Tudi z drugimi sem govoril in so rekli, da imajo z zadnjo pošiljko čevljev težave. Malce drugačni so, ker sem moral okovje popravljati. Upam, da bomo stare čevlje tako dobro pripravili, da bom z njimi skakal do konca. Nove bom na prvenstvo vzel za rezervo. Težava je tudi v meni. Skačem zelo agresivno. In če ne začutim smuči takoj z mize, imam težave," pove Jurij.

V ponedeljek se je odpravil k Slatnarju, da sta stare čevlje uredila, v naslednjih dneh pa bo na treningih spet skakal z njimi.

Zato pa bo izpustil uvodno preizkušnjo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju, kar je bila skupna odločitev s trenerji: "Goran (Goran Janus, op. a.) mi je že pred Oberstdorfom rekel, če bi ostal doma in sem dejal, da bom premislil. Zdaj je bila idealna priložnost, ker je šlo slabše. Če bi mi šlo dobro, bi verjetno šel na 90-metrsko skakalnico v Lahti. Vzel si bom čas in upam na najboljše."

V preteklih letih so ga dodatni treningi dvignili

Upa, da ga bodo treningi tako kot v preteklosti dvignili in da je bil razlog za slabše skoke na azijski turneji res le v čevljih. | Foto: Sportida Upa, da ga bodo treningi tako kot v preteklosti dvignili in da je bil razlog za slabše skoke na azijski turneji res le v čevljih. Foto: Sportida Jurij na srednji skakalnici na Finskem tako ali tako ni imel velikih ambicij, saj ni rojen za manjše naprave, zato mu bo trening z Janusovim pomočnikom Janijem Grilcem prišel še kako prav: "Najbolje je, da se odpravim na trening in vidim, ali se je stvar podrla ali so bile težave res le čevlji."

To ne bo prvi Jurijev umik od karavane smučarskih skakalcev. V zadnjih letih je to postala že nekakšna praksa, prav tako pa je tradicija, da se vrne nazaj močnejši in nemudoma doseže kakšen dober rezultat. Lani ni odpotoval v Saporo in po krajšem treningu ujel pravo formo. Predlani je izpustil novoletno turnejo in po vrnitvi poletel do tretjega mesta na letalnici na Kulmu.

"Ponavadi je bilo tako, da mi je potem steklo. Bomo videli, kako bo letos. Mislim, da ni bila težava v formi, ampak v čevljih. Mogoče sem imel nekaj smole, ker sem jih v Kranju testiral v zelo močnem vzgonskem vetru. Mislil sem, da je dobro. Tudi na Japonskem je pihalo tako in sem mislil, da se mi bo izšlo, a se ni. Ko sem prišel na manjšo napravo, sploh nisem več čutil smuči, ker ni bilo vzgonskega vetra. Lahko, da se je stvar tudi podrla in potrebujem le nekaj treningov. Upam, da so bile težave le čevlji," Jurij upa na najboljše, ekipi pa se bo na svetovnem prvenstvu v Lahtiju priključil prihodnji ponedeljek.

Ne spreglejte