Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 6. 2016,
19.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Goran Janus

Petek, 3. 6. 2016, 19.18

6 let, 7 mesecev

Jurij Tepeš: Na letalnici za zmago pogum, v gokartu pa potrpežljivost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Slovenski smučarski skakalci in gokarti

Če je treba na skakalnici in letalnici premagati strah ter v delčku sekunde ujeti idealni odskok, na dirkaški progi odločajo predvsem prefinjenost, potrpežljivost in enakomernost. Slovenski smučarski skakalci so danes vozili rekreativne gokarte in spoznali, da je tudi tu pot do vrhunskega časa trnova.

Fotogalerija
1 / 19

Tepeš se je pripeljal s seat leonom cupro Slovenski smučarski skakalci in gokarti | Foto:

Za volanom gokarta je bil pričakovano med najhitrejšimi Jurij Tepeš, ki ima med vsemi slovenskimi skakalci tudi največ avtomobilskih izkušenj. V lasti je imel že več športnih avtomobilov,  s katerimi se je podajal tudi na znamenita dirkališča v tujini, pred letom dni pa je žal renaulta megana RS razbil na gorskohitrostni dirki na Gorjance.

Tepeš ima zdaj seat leona cupro, enega najbolj zmogljivih in vsakdanje uporabnih športnih kombilimuzin. Tepeševa ima na sebi tudi tako imenovani performance pack, torej tudi športne zavore Brembo, in je skakalca že popeljala na dirkališča, kot sta Nurburgring v Nemčiji, Spa Francorcchamps v Belgiji in Panoniaring na Madžarskem

Stankovič je moral prvo leto skakalce v gokartih močno miriti

"Skakalci pri meni niso prvič, zato so jim osnove že poznane. Spomnim se prvega leta, ko sem jih moral kar precej miriti. Zdaj jim je jasno, da je tudi avtošport lahko nevaren, predvsem pa za uspeh ne more nihče iti na silo. Do pravega rezultata vodi zelo prefinjena pot," je povedal slovenski dirkač Vladimir Stankovič, ki je poleg letališča na Brniku postavil karting progo za rekreativce.

Jurij Tepeš je bil drugi najhitrejši, še boljši čas je uspel Jaki Hvali. | Foto: Jurij Tepeš je bil drugi najhitrejši, še boljši čas je uspel Jaki Hvali.

Do uspeha v avtošportu z lastnostmi, ki na cesti rešujejo življenja

Mali gokarti na precej drsečem asfaltu – zaradi kratkega obdobja uporabe na liniji še ni plasti gume – seveda nimajo velike zaloge moči. Bistvo je zato v potrpežljivosti, prefinjenosti in zelo preudarni vožnji. To so na drugi strani tudi značilnosti varne vožnje v vsakdanjem prometu, kar je še en dokaz, da avtomobilski šport lahko igra neposredno, a žal v Sloveniji najpogosteje, prezrto varnostno vlogo.

"Res je, potrpežljiv moraš biti. Takrat ko misliš, da si počasen, si dejansko najhitrejši," je ugotavljal Tepeš, ki je postavil najboljši čas 33,87 sekunde in za 0,824 sekunde prehitel reprezentančnega kolego Jerneja Damjana. Sekundo in pol je v svojem najboljšem krogu za Tepešem zaostal trener reprezentance Goran Janus. Od Tepeša je bil še hitrejši Jaka Hvala, ki je postavil za 0,6 sekunde boljši čas.

Kako trnova pot vodi do vrhunskega časa na progi za karting, kaže zaostanek za absolutnim rekordom proge. Tepeš je namreč za rekorderjem zaostal natanko dve sekundi.

V središču Ljubljane bo v soboto potekala tradicionalna prireditev Revija skokov, ki bo dosegla vrhunec s peto tekmo mešanih parov. Od najboljših slovenskih skakalcev bodo nastopili Anže Lanišek, Jaka Hvala, Cene Prevc, Domen Prevc, Anže Semenič …, od deklet pa Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Nika Križnar

Program revije skokov v Mostecu:
Sobota

13.00 – tekma na 20-metrski skakalnici (10 in 11 let)
15.00 – tekma cicibanov na 10-metrski skakalnici
18.00 – tekma mešanih parov (razglasitev rezultatov ob 21.00)

Tekmovanje mešanih parov bo potekalo po sistemu izločanja, kjer si možnost nastopa v naslednji seriji priskače par, ki bo osvojil več točk.

Ne spreglejte