Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Stane Baloh Ljubo Jasnič svetovno prvenstvo Lahti 2017

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 11.31

6 let, 6 mesecev

Jasno je, kaj je skrita želja skakalcev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Goran Janus | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čas je za nov skakalni vrhunec in čas za novo slovensko priložnost, da v Lahtiju na Finskem kdo izmed čet Gorana Janusa ali Staneta Baloha - Murphy je zdaj ponagajal Maji Vtič - skoči do medalje, ki je tako v moški kakor tudi ženski reprezentanci skrita želja. Čeprav je Janus rimski bog, pa si v naših ekipah želijo naklonjenost Eola - boga vetra, ki je bil v Lahtiju že večkrat nepredvidljiv.

Pod vodstvom Gorana Janusa je slovenska skakalna družina na nordijskih svetovnih prvenstvih skočila do dveh medalj. Pod obe se je leta 2013 v Predazzu podpisal Peter Prevc, ki je bil na manjši napravi bronast, na večji pa srebrn.

Želja, da bi kdo od naših skakalcev skočil na zmagovalni oder v Lahtiju, je tudi letos prisotna. "Cilji so konkretni - posamezno na manjši in večji skakalnici ena uvrstitev do 6., 15. in 30. mesta, ekipno do petega mesta, kakor tudi na tekmi mešanih ekip. Želja je medalja," je Janus konkretno ponazoril, s čim bi bili zadovoljni.

Skakalna ekipa za svetovno prvenstvo

Moški
Domen Prevc, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Lanišek in Cene Prevc

Ženske
Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar

Peter bi rad, da bi se vse skupaj stopnjevalo

"Rad bi, da so skoki stabilni. To mi to sezono manjka."
 | Foto: Sportida "Rad bi, da so skoki stabilni. To mi to sezono manjka." Foto: Sportida Naš prvi adut Peter Prevc odhaja na Finsko z dobro popotnico. V Saporu je po dolgem času spet zmagal, dobre skoke pa je kazal tudi v olimpijskem Pjongčangu.

"Želja je, da odskačem konstantno na čim višji ravni. Da bi se vse skupaj stopnjevalo. Rad bi, da so skoki stabilni. To mi to sezono manjka. So bili, vendar ne na visoki ravni. Kakšnih rezultatskih pričakovanj ne morem imeti, ker sem letos preveč čuden, da bi si predstavljal, kam me lahko ponese," je pred odhodom dejal prvi mož zadnje zime.

Skupaj z bratoma Domnom in Cenetom, Jernejem Damjanom in Anžetom Laniškom bo odpotoval na prizorišče prvenstva v torek, Jurij Tepeš pa bo do naslednjega ponedeljka ostal doma in treniral pod vodstvom Janija Grilca - nastopil bo le na večji skakalnici.

"Janus je rimski bog, naš Janus ni bog, ampak je naredil stabilnost"

Goran Janus | Foto: Sportida Foto: Sportida Ker so skoki v zadnjih letih pozitivna in uspešna zgodba, je predsednik odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič predlagal, da se vsem strokovnim delavcem v nordijski družini podaljša pogodbe še za naslednje olimpijsko obdobje: "Treba je dati mirnost, da se posvetimo programom. Od leta 2010 so pokazali, da so vredni zaupanja. Že pred Planico bi radi vse uredili, da imamo maja vse pod streho in gremo nato mirno v poletno sezono."

Nato je namenil še nekaj besed glavnemu trenerju Janusu: "Janus je rimski bog. Naš Janus ni bog, ampak je naredil stabilnost. Bog Janus je imel dva obraza, eden je bil zazrt v preteklost, drugi v prihodnost. Naš Janus je bil v preteklosti zelo uspešen, v prihodnosti pa bo prav tako."

"Ker nimamo Janusa, imamo Eola, Murphy pa naj nas zapusti"

Stane Baloh | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar O bogovih je spregovoril tudi trener ženske skakalne reprezentance Stane Baloh, ki upa, da bodo zdravstvene težave kmalu zgodovina, saj je viroza zdaj napadla Majo Vtič: "Upam, da Murphyja na svetovnem prvenstvu ne bo blizu. V Lahtiju si želimo dobrih bogov, zlasti Eola (bog vetra, op. a.). Ker nimamo Janusa, imamo Eola. Cilji so bili zapisani. Želimo izboljšati rezultate iz Faluna – ena uvrstitev do 6., 10. in 20. mesta. Vedno si kot trener in tudi skakalke želimo skočiti čim višje. Skrita in tiha želja je višje od šestega mesta."

Razlog za optimizem so zadnje predstave mlade Eme Klinec, ki je v olimpijskem Pjongčangu skočila na stopničke, zato se lahko z dobrimi uvrstitvami spogleduje tudi na Finskem.

Ne spreglejte