Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
19.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica Vikersund Stefan Kraft Kamil Stoch Andreas Wellinger

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 19.08

6 let, 7 mesecev

Janus si želi piko na i

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Goran Janus | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pred skakalci je še sklepno dejanje sezone. Planica je bila vedno kraj, kjer so se slovenski orli na krilih navijačev dvignili. Tudi glavni trener Goran Janus upa, da bo tako, in se že veseli domačega okolja po naporni norveški turneji.

Izjemno dolga norveška turneja se je končala z velikim zmagoslavjem Stefana Krafta. Avstrijec je v soboto povrhu vsega z 253,5 metra postavil nov svetovni rekord, v nedeljo pa po neprepričljivem drugem poletu vendarle osvojil turnejo RAW. Skupno zmago mu je s katastrofalnim skokom, dolgim vsega 166 metrov, podaril Nemec Andreas Wellinger, ki ni mogel zadržati solz razočaranja.

Najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi turneje je bil Peter Prevc na petem mestu. Mesto slabši je bil na zadnji preizkušnji na letalnici v Vikersundu, kjer je pred dvema letoma z 250 metri za en dan držal svetovni rekord.

Slovenskih 13 za veliki finale v Planici

Glavni trener naših orlov je že po včerajšnji finalni tekmi norveške turneje v Vikersundu potrdil sedmerico letalcev, ki bodo leteli tudi v Planici in sicer Domen in Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek in Nejc Dežman

Danes je postala znana še preostala šesterica, ki bo sestavljala t. i. nacionalni paket, do katerega ima pravico vsaka država gostiteljica tekme svetovnega pokala. Nacionalni paket bodo sestavljali Tilen Bartol, Jaka Hvala, Rok Justin, Cene Prevc, Matjaž Pungertar in Miran Zupančič

Slovenski skakalci so bili na dobri poti, da v soboto na ekipni tekmi pridejo na oder za zmagovalce, vendar jim je to preprečil veter, saj so Anžeta Laniška po naletu spustili, ko mu je veter občutno pihal v hrbet. Vsem preostalim, izjema je bil še najstarejši Prevc, je dodobra pihal v prsi.

Turneja naporna, Janus poudaril, da ni bilo lahko

Peter Prevc je bil s končnim petim mestom najboljši Slovenec na turneji RAW. | Foto: Getty Images Peter Prevc je bil s končnim petim mestom najboljši Slovenec na turneji RAW. Foto: Getty Images "Škoda za soboto. Morda je bila tekma neregularna, Laniška so spustili v zelo slabih pogojih. Tam je možnost za izvrstno uvrstitev splavala po zlu," je dejal Janus.

Ekipni uspeh so slovenski skakalci dosegli dan pozneje. Vseh šest orlov se je uvrstilo med dobitnike točk, trije pa so bili med najboljšo deseterico. Jurij Tepeš je bil tik za Petrom sedmi, Domen Prevc, ki je postavil nov osebni rekord (243,5 m), osmi, Anže Semenič 19., Lanišek 24. in Jernej Damjan z veliko smole v drugi seriji 27.

"Čestitke vsem fantom za boj. Ta letalnica je lahko zelo zahrbtna, kar smo videli tudi pri Wellingerju in Jerneju ter konec koncev tudi pri Kraftu. Hitro se lahko zgodi kaj nepredvidljivega in pristaneš zgodaj. Sicer pa smo dosegli lep ekipni uspeh, čestitke celotni ekipi za norveško turnejo. Ni bilo lahko. Od prejšnjega četrtka smo tekmovali vsak dan, se borili, dosegli nekaj lepih rezultatov."

V iskanju pike na i

Bodo slovenski navijači v Planici dočakali slovensko zmago? | Foto: Vid Ponikvar Bodo slovenski navijači v Planici dočakali slovensko zmago? Foto: Vid Ponikvar Za razliko od lani se noben slovenski skakalec v domačem okolju v Planici, kjer bo od četrtka do nedelje sklepno dejanje skakalne zime, ne bo potegoval za kakšno od lovorik. Za veliki kristalni globus se bosta pomerila Kraft in Kamil Stoch, v igri pa je še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Dve tekmi pred koncem ima Kraft pred Stochom 56 točk naskoka. Nekaj možnosti sicer še ima Peter Prevc, a na petem mestu zaostaja velikih 115 točk.

"Komaj čakamo Planico. Upam, da pride veliko ljudi in da bodo uživali v dolgih slovenskih poletih. Glede na to, kakšna je bila sobotna ekipna tekma, ko so se v prvi seriji stvari precej premešale, je v Planici lahko v igri vrhunski rezultat oz. pika na i," je dejal Janus.

Ne spreglejte