Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2020,
5.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Pokljuka Jakov Fak Jakov Fak

Nedelja, 26. 1. 2020, 5.00

4 leta, 3 mesece

Za slovo od letošnje Pokljuke še tekmi s skupinskim štartom

Jakov Fak: V neposrednih dvobojih se v meni nekaj prebudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Jakov Fak Pokljuka2020 | Jakovu Faku nadvse ustrezajo tekme, na katerih poteka neposredni boj s tekmeci. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jakovu Faku nadvse ustrezajo tekme, na katerih poteka neposredni boj s tekmeci.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Za slovo od letošnjega podaljšanega pokljuškega konca tedna se bo najboljših 30 biatlonk in najboljših 30 biatloncev svetovnega pokala spopadlo še na tekmah s skupinskim štartom. Slovenske barve bo branil samo Jakov Fak, ki bo poskušal nadgraditi peto mesto z drugega skupinskega štarta sezone, preizkušnje v Oberhofu v Nemčiji v začetku meseca.

V biatlonski formuli ena, kot radi rečejo tem preizkušnjam, so se tekmovalci in tekmovalke v tej sezoni spopadli dvakrat, v Annencyju v Franciji in Oberhofu. Na prvi tekmi je Fak z dvema zgrešenima streloma na prvem postanku zasedel 13. mesto, v Oberhofu januarja letos pa je bil odličen peti kljub trem kazenskim krogom, a na tej vetrovni tekmi so prav vsi tekmovalci streljali precej nenatančno.

Pokljuka sobota 1
Sportal Popoln dan za Francijo na "la Pokljuki", slovenska mešana štafeta solidna 11.

Boe in Fourcade izenačena

Eden najzanesljivejših strelcev na klasičnem nemškem prizorišču je bil vodilni biatlonec svetovnega pokala, Francoz Martin Fourcade, ki je bil nenatančen dvakrat in izjemno razpoložen v teku. Tekmo je dobil z veliko prednostjo. Zmagovalec prvega skupinskega štarta sezone pa je bil Fourcadov največji tekmec in branilec skupne zmage iz prejšnje sezone, Norvežan Johannes Thingnes Boe. Med asoma je torej izid v tej disciplini letos poravnan na 1:1 in na Pokljuki lahko pričakujemo imeniten dvoboj za vodstvo v zmagah.

Martin Fourcade je zmagovalec zadnje tekme s skupinskim štartom. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Martin Fourcade je zmagovalec zadnje tekme s skupinskim štartom. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Na četrtkovi posamični tekmi je povratnik Boe Fourcada premagal, je pa nekaj moči izgubil včeraj, ko je nastopil v mešani štafeti, na tekmi, ki jo je francoski šampion izpustil. Izpustil bi jo tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, če bi bila kjerkoli drugje kot na domači Pokljuki. Naš as bo danes vseeno napadel na vso moč in poskušal izboljšati peto mesto iz Oberhofa, morda celo preseči četrto mesto z zasledovanja v Hochfilznu in pred domačimi navijači doseči najboljši izid sezone.

Pokljuka, biatlon
Sportal Francoska zmaga, estonska senzacija in vrnitev Urške Poje

Je Faku ostalo dovolj moči?

Morebitne stopničke bi bile tudi izvrstna popotnica za naslednjo postajo sezone, svetovno prvenstvo v Antholzu na Južnem Tirolskem, ki se bo začelo 13. februarja z mešano štafeto. Pa mu je po včerajšnji tekmi, na kateri je s Klemnom Bauerjem, Polono Klemenčič in Leo Einfalt zasedel 12. mesto, ostalo dovolj moči? "Nekaj moči s štafeto zagotovo izgubiš, po drugi strani pa smo tukaj zato, da tekmujemo. Dokler le zmoreš, je dobro, da nastopiš, štafetne tekme pa so nekaj posebnega. Verjamem, da občinstvo še toliko bolj dvignejo z nacionalnim nabojem," je razlagal v soboto na Rudnem polju.

Umestitev Faka v štafeto je trener Uroš Velepec pojasnjeval s tem, da je na domačem prazniku biatlona gledalcem pač treba ponuditi najboljše, kar lahko, jih razveseliti z dobrimi tekmami in ponuditi šov. In to jim je uspelo, Fak je nekaj časa na tekmi celo vodil in navijači so bili navdušeni, novinarji pa smo posumili, da je bila odločitev tudi taktična. Je Fak morda prvi štartal zato, da okusi, kako je teči v gneči na novih pokljuških stezah, ki so na določenih mestih precej ozke in zelo tehnične, kot nam je v petek povedala finska šampionka Kaisa Mäkäräinen?

"Nekaj moči s štafeto zagotovo izgubiš, po drugi strani pa smo tukaj zato, da tekmujemo." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Nekaj moči s štafeto zagotovo izgubiš, po drugi strani pa smo tukaj zato, da tekmujemo." Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Če sem iskren, prav veliko debate ni bilo," pravi Fak. "Vprašal sem, ali štartam. Štartaš, so mi odgovorili. Kdaj štartam? Prvi," odgovarja Fak, strinja pa se, da je bil štafetni nastop tudi dober trening in priprava, pa ne le na današnji skupinski štart: "Vedno je dobro imeti čim več tekem v nogah na teh progah, ki bodo gostile svetovno prvenstvo."

Pokljuka, 20 km, prvi dan
Sportal Težave z nabojem Faku odnesle odličen rezultat, Boeju dvoboj s Fourcadom

"V teh dvobojih se nekaj v meni prebudi"

V zadnjih sezonah mu, kot kaže, najbolj ustrezajo tekme z neposrednimi spopadi s tekmeci, skupinski štarti in zasledovanja. Zakaj? "To je se mi zdi gensko pogojeno. V teh dvobojih se nekaj v meni prebudi. Ne znam opisati. Preprosto tak sem. Neposredno rivalstvo je in v tem hočeš pač vse premagati. Ne gre vsakič, ampak pomembno je stanje duha," pravi, pritrjuje pa tudi ugotovitvi, da bo danes Boeja in Fourcada težko uloviti. "Ti fantje so dobri že vso sezono, gre za ene najboljših že nekaj let, so pa samo ljudje in niso nepremagljivi. Res pa je, da so trenutno precej boljši kot jaz."

Moški skupinski štart na 15 kilometrov s štirimi strelskimi postanki se bo začel ob 12.15, ob 15. uri bo na sporedu še tekma deklet, na kateri pa slovenske predstavnice ne bo. Zmagovalki dveh skupinskih štartov v tej sezoni sta bili Norvežanka Tiril Eckhoff in Finka Kaisa Mäkäräinen, 

Preberite še:

Pokljuka, 15 km, drugi dan
Sportal Slovenki tako kot prvi favoritinji streljali slabo, Nemka vzela ponujeno
Otroci Triglava na Pokljuki
Novice Otroci Triglava že osmič na Pokljuki #foto
Sportal Zakaj imajo Nemci tako radi biatlon? Dobijo dva športa za ceno enega!
Pokljuka biatlon 2020
Sportal Na nekoliko spremenjeni Pokljuki vrvež, v četrtek gre čisto zares #video
Ne spreglejte