Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2020,
12.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

5

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka biatlon Quentin Fillon Maillet Johannes Thingnes Boe Benedikt Doll

Nedelja, 26. 1. 2020, 12.57

4 leta, 2 meseca

Pokljuka, biatlon, skupinski štart

Še ena francoska zmaga na Pokljuki, prehlajeni Fak prešibak za napad na vrh #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

5

Pokljuka IBU World Cup Biatlon | Jakov Fak je zgrešil tri strele, kar je zadostovalo za 21. mesto. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jakov Fak je zgrešil tri strele, kar je zadostovalo za 21. mesto.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Francoz Quentin Fillon Maillet je zmagovalec moške preizkušnje s skupinskim štartom svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Slovensko biatlonsko čast je z 21. mestom ubranil Jakov Fak, ki so mu trije zgrešeni streli, en leže in dva stoje, in pa slabša tekaška predstava, ki je posledica prehlada, odnesli vrhunsko uvrstitev.

Tekma s skupinskim štartom, ki jo mnogi imenujejo kar formula 1 biatlona, je tudi zadnja pred svetovnim prvenstvom v italijanski Anterselvi. Jakova Faka je v zadnjih dneh nekoliko zdelal prehlad, a se je odločil nastopiti, saj se tekem na domačem prizorišču, "če se le da, ne izpušča".

Fotogalerija z nedeljske tekme na Pokljuki, fotograf Peter Podobnik/Sportida:

Fotogalerija
1 / 56

Fak: V smučini sem dal vse, kar sem lahko

Fak je po tekmi priznal, da je "postreljal" malce prehitro. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Fak je po tekmi priznal, da je "postreljal" malce prehitro. Foto: Peter Podobnik/Sportida Zgrešil je tri strele, enega na prvem postanku leže in dva na prvem stoje, je pa na strelišču danes pihalo, brezhibno sta streljala le dva tekmovalca. "Veter vseeno ni bil tako močan, da bi naredil razliko, potrebne je bilo le malo več zbranosti, jaz pa sem 'postreljal' malo prehitro in zgrešil oba strela na desno stran. To, da sem bil drugi najhitrejši strelec, mi kaj dosti ni pomagalo," je povedal po zadnji tekmi letošnje Pokljuke, za boj za vrhunski rezultat pa je bil danes preprosto prešibak, je dodal prehlajeni Fak: "V smučini sem dal, kar sem lahko. Težko je bilo, ker sem ostajal sam. Nisem imel moči. Težko je gledati, kako zlahka gredo tekmeci mimo tebe. No, vsaj zdelo se mi je tako. To je bilo danes najtežje."  

Najbolje je s pokljuškimi 15 kilometri teka in štirimi strelskimi postanki opravil Quentin Fillon Maillet, ki je zgrešil en strel stoje in bil zelo hiter v smučini. Drugo mesto je pripadlo Nemcu Benediktu Dollu (+10,0), ki prav tako ni bil brezhiben pri strelskih postankih. Zgrešil je strel leže. Norvežan Johannes Thingnes Boe (+10,3) je bil z dvema zgrešenima streloma, leže in stoje, tretji.

Francoska prevlada na Pokljuki

Nekaj časa so v ospredju vztrajali trije Francozi in štirje Norvežani, pogosti obiski kazenskih krogov so do konca ekspresne tekme malce premešali karte, Filllon Maillet pa se je veselil prve posamične zmage v sezoni.

V nedeljo se je na Pokljuki najbolj smejalo Francozu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida V nedeljo se je na Pokljuki najbolj smejalo Francozu. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Bilo je tesno, za zmago se nas je borilo osem, vedel sem, da me lahko vsak zgrešen strel pahne po lestvici, a uspelo mi je streljati relativno dobro, tudi Martina sem zadržal za seboj, le kako ne bi bil zadovoljen. Vesel sem, da si mi je uspelo izboriti mesto med vsemi temi izjemnimi športniki," je bil vesel zmagovalec in priznal, da gre izjemno močna francoska reprezentanca tudi na svetovno prvenstvo v Anterselvo po zmage. 

Nemec je bil presenečen

V francosko-norveški spopad se je vmešal Nemec Doll, presenečen je bil nad razpletom: "V prvi polovici dirke mi smuči niso stekle, poskušal sem se le držati Martina Fourcada, v drugem delu pa se mi je ponudila priložnost. Malo me je presenetilo vse skupaj, sem pa seveda izjemno vesel, saj sem še po zadnjem streljanju stoje razmišljal bolj o desetem mestu. Nato sem se znašel v boju za stopničke. Sem samozavesten, kot tudi vsa nemška ekipa, upam, da nam uspe dobre predstave prikazati tudi na svetovnem prvenstvu."

Nemec Benedikt Doll je bil presenečen nad razpletom. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Nemec Benedikt Doll je bil presenečen nad razpletom. Foto: Peter Podobnik/Sportida

J. T. Boe je bil pred božičem v boljši formi

Johannes Thingnes Boe se je več kot uspešno vrnil v svetovno biatlonsko karavano. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Johannes Thingnes Boe se je več kot uspešno vrnil v svetovno biatlonsko karavano. Foto: Peter Podobnik/Sportida Norveškemu asu Johannesu Thingnesu Boeju je uspela vrnitev v svetovni pokal, Pokljuko zapušča z zmago na posamični tekmi, drugim mestom mešane štafete in tretjim s skupinskega štarta. "Mislim, da sem v prvem delu tekme porabil preveč moči, na stezi sem moral popravljati strelske napake in francoski fantje so moje težave seveda opazili in močno pritisnili. V drugem delu sem streljal bolje in uspelo mi je prilesti do stopničk. Je bil pa dober teden zame v rezultatskem smislu, a sem bil v boljši formi pred božičem. To je bil hkrati alarm zame in nekakšna smernica za delo do svetovnega prvenstva," pravi biatlonec, ki je ubranitev skupne zmage v svetovnem pokalu že odpisal in bo poskušal kar se da veliko narediti na bližajočem se svetovnem prvenstvu.

Prehlajeni Jakov Fak je preizkušnjo začel z zgrešenim strelom in takoj moral v kazenski krog. Na drugi strelski postaji leže je bil brezhiben, nato pa je stoje zgrešil tretji in četrti krog ter moral kazensko preteči še dva kroga v dolžini 300 metrov. Njegov zaostanek na koncu je znašal 1:56,1.

Če bi imel Fak vročino, zagotovo ne bi nastopil

Fak je danes nastopil prehlajen. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Fak je danes nastopil prehlajen. Foto: Peter Podobnik/Sportida "Jakov je danes nastopil bolan, prehlajen, zbolel je že pred mešano štafeto, a se je odločil, da bo na obeh tekmah nastopil, ker gre vendarle za domače tekme. Če bi imel ponoči vročino, ga nikakor ne bi pustil na štart, a je šlo le za prehlad, teče mu iz nosu, boli ga grlo. Vročine ni imel, zato je tudi štartal. Ni edini s temi težavami, pri dekletih jih na štartu manjka kar nekaj, ker je tak čas, pretoplo je in virusi veselo uspevajo. Zdaj se mora najprej pozdraviti, nekaj skrbi imamo pred svetovnim prvenstvom. Če mu bo šlo na pljuča, je to lahko precej hudo in težko bi se sestavil za svetovno prvenstvo," je po zadnji moški tekmi pokljuškega konca tedna poročal trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Jakov Fak Pokljuka2020
Sportal Jakov Fak: V neposrednih dvobojih se v meni nekaj prebudi
 
Ne spreglejte