Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
6. 2. 2016,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Oslo Jurij Tepeš Robert Kranjec Domen Prevc

Sobota, 6. 2. 2016, 14.53

7 let, 12 mesecev

Izjemni slovenski skakalci zavzeli Oslo, Zdravljice pa niso dočakali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija ima nov razlog za veselje. Naši orli so v Oslu skočili do ekipne zmage in deklasirali konkurenco. Njihova prednost pred domačini Norvežani je bila ogromna. Prvenec Domna Prevca.

Pred petimi leti je Slovenija na znamenitem Holmenkollnu osvojila bronasto medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu, na katerem so za našo reprezentanco skakali Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Peter Prevc, v soboto pa so slovenski skakalci na tej napravi spisali novo pravljico. Skočili so še do devete moštvene zmage, Damjanovo vlogo pa je prevzel šestnajstletni Domen Prevc, ki se je veselil premierne zmage v svetovnem pokalu.

Tepeš prestal težko preizkušnjo

Prav vsi slovenski tekmovalci so odlično opravili svojo nalogo. Pred težko preizkušnjo je bil Tepeš, ki se mu nastop na svetovnem prvenstvu v poletih na ekipni tekmi ni posrečil, zdaj pa je dobil zadoščenje, saj je svoje delo opravil z odliko.

Slovenski skakalci so na Norveškem dobili dodatna krila in deklasirali konkurenco na čelu z domačini Norvežani, ki so bili po petkovih skokih favoriti za zmago. Za slovensko zasedbo so zaostali za debelih 32,4 točke, tretji Japonci na čelu z Noriakijem Kasaijem pa so našim skakalcem gledali v hrbet že za 50,5 točke.

Že po prvi seriji so imeli Slovenci najboljši izhodiščni položaj, največ točk pa sta danes priskakala brata Prevc, ki sta bila v svoji skupini med najboljšimi. Od prvega moža zime je bil tokrat boljši le Stefan Kraft, ki je v odlični formi, a njegovi moštveni kolegi niso bili razpoloženi za vidnejše uvrstitve.

Peter Prevc in Tepeš edina poleg pri devetih ekipnih zmagah

Za slovenske skoke je to 59. zmaga (posamične in ekipne) v svetovnem pokalu. Do prve ekipne so naši skakalci poleteli pred štirimi leti na letalnici v Oberstdorfu, prav vseh devet pa so se veselili pod vodstvom trenerja Gorana Janusa, ki je tudi tokrat s svojimi pomočniki v znak zmagoslavja visoko skočil v zrak.

Kot edina, ki sta bila del vseh devetih moštvenih zmag, sta bila Peter Prevc in Jurij Tepeš.

"Zelo smo veseli. Čas je bil, da smo stali skupaj. Vidljivost na tekmi ni bila dobra, vendar za skoke dovolj dobra, da smo bili lahko v zraku. Navajeni smo na vse razmere," je dejal Tepeš, ki pa na najvišji stopnički odra za zmagovalce ni dočakal slovenske himne Zdravljice, kar je na Norveškem nekakšna praksa. Peter Prevc je že vajen tega, saj je lani ob zmagi na poletih v Vikersundu ni poslušal, ampak le instrumentalno glasbo. Enako je bilo tudi tokrat. Pravila na tekmah svetovnega pokala namreč tega plemenitega protokola ne zapovedujejo striktno.

Izvrsten ekipni dosežek pa je dober obet za nedeljsko posamično preizkušnjo, ki se bo začela ob 14.15.

Ne spreglejte