Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 9. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Ana Drev Denis Šteharnik

Petek, 23. 9. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

En mesec do začetka smučarske sezone: kdo bo branil slovenske barve?

Iz južnoameriške zime na ledenike

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Slovenske barve bodo na uvodnih dveh veleslalomih nove sezone na ledeniku Rettenbach nad Söldnom čez en mesec zanesljivo branili Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik in Žan Kranjec. Odprti sta še dve štartni mesti.

Ana Drev bo najmočnejše slovensko orožje v Söldnu. | Foto: Sportida Ana Drev bo najmočnejše slovensko orožje v Söldnu. Foto: Sportida

Medtem ko je priprave na južni polobli končala še zadnja odprava, moška ekipa za hitri disciplini in "odcepljena" Ilka Štuhec, pa so misli vodstva reprezentance vse bolj ledeniško obarvane. Ledenik Rettenbach nad Söldnom bo namreč najboljše veleslalomiste gostil že čez štiri tedne.

Uvodnega dejanja sezone 2016/17, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v St. Moritzu, se bo udeležila šesterica Slovencev. Glavna trenerja Denis Šteharnik in Klemen Bergant že zdaj razpolagata s štirimi zanesljivimi nastopajočimi.

V središčni vlogi Ana Drev

Ženska reprezentanca se je po treningih v Argentini in dodatnem domačem sklopu kondicijskih priprav ta teden mudila na prelazu Stelvio. Po besedah trenerja Šteharnika trening sicer še ni veleslalomsko osredotočen, vseeno pa ima v glavi že idejo o zasedbi na söldenski tekmi. Uradno ni določil le še četrte nastopajoče. Ta vloga se nasmiha Meti Hrovat, čeprav med kandidatkami ostajata tudi Maruša Ferk in Ana Bucik.

Tirolske preizkušnje pa se bodo zanesljivo udeležile Katarina Lavtar, Tina Robnik in kot najmočnejše orožje slovenskega tabora še Ana Drev. Zanjo bo to že dvanajsti nastop na zahtevni ledeniški tekmi. Prav v Söldnu je leta 2001 prvič nastopila v svetovnem pokalu in tri leta zatem prišla do prvih točk. Letos pa se bo predstavila v vlogi veleslalomske prvokategornice in trenerjeve favoritinje za eno od kolajn veleslalomskega seštevka svetovnega pokala.

Žana Kranjca čaka peti nastop v Söldnu. Do točk je prišel le leta 2014. | Foto: Sportida Žana Kranjca čaka peti nastop v Söldnu. Do točk je prišel le leta 2014. Foto: Sportida

Kranjec bo družbo dobil pet minut pred dvanajsto

Še občutno večji pa je kakovostni razkorak med prvim veleslalomskim imenom in domačimi tekmeci v moški konkurenci. Žan Kranjec je že nekaj let osrednje veleslalomsko ime in edini realni moški kandidat za točke v Söldnu. Zgolj s finalom tokrat ne bo zadovoljen, optimizem pa mu vlivata tako štartni položaj med trideseterico kot tudi dober trening v Čilu. Tam je poleg treninga tehničnih disciplin pilil tudi hitrost in daljše zavoje.

Po krajšem premoru ga nadaljnji trening čaka že prihodnji teden na švicarskem ledeniku Saas Fee, sledi pa selitev v Avstrijo. Drugega veleslalomista za Sölden, ki bo nastopil z visoko štartno številko, pa bo trenerski štab določil šele tik pred tekmo. Kandidata sta Štefan Hadalin in Martin Čater.

Ne spreglejte