Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
13.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

2

Natisni članek

Wisla smučarski skoki Gorazd Bertoncelj Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 9. 11. 2018, 13.07

5 let, 5 mesecev

O postopni vrnitvi, gležnju, željah

Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

2

Peter Prevc | Peter Prevc še sestavlja sestavljanko vrnitve v karavano svetovnega pokala. | Foto Stanko Gruden, STA

Peter Prevc še sestavlja sestavljanko vrnitve v karavano svetovnega pokala.

Foto: Stanko Gruden, STA

Smučarski skakalec Peter Prevc bo prvič po osmih sezonah izpustil uvod svetovnega pokala. Čudnih občutkov zaradi tega še ni, se pa lahko pojavijo čez teden dni, ko se bo v Wisli začelo zares. Njegova fizična in mentalna priprava je trenutno pri 70 odstotkih, prave umirjenosti še ni, dvakrat operirani gleženj pa ima tako dobre kot slabe dneve. Z vrnitvijo noče hiteti, upa pa, da bo nazaj najpozneje do Engelberga sredi decembra.


Za najboljšim smučarskim skakalcem sezone 2015/16 Petrom Prevcem z vidika zdravstvenega stanja niso nič kaj prijetni meseci. Letos se je zaradi zmanjšane gibljivosti levega gležnja in bolečin odpravil na operacijo oziroma kar dve. Uvod v svetovni pokal čez teden dni bo minil brez njega, najverjetneje pa še kakšna naslednja postaja. "Ne bom se silil na skakalnico. Ko bodo telesno stanje, stanje pripravljenosti in raven skokov spodobni za svetovni pokal, se bom vrnil," je v četrtek na Nebotičniku, kjer so prodali prve vstopnice za tradicionalni marčevski skakalni praznik v Planici 2019, dejal 26-letnik. Ob tem je izrazil upanje, da bo vrnitev med skakalno smetano dočakal najpozneje sredi decembra v Engelbergu.


Svojo trenutno pripravljenost ocenjuje na okoli 70 odstotkov. | Foto: Sportida Svojo trenutno pripravljenost ocenjuje na okoli 70 odstotkov. Foto: Sportida Pri kakšnem odstotku je vaša trenutna pripravljenost, tako fizična kot mentalna, po vseh težavah, ki ste jih imeli zadnje mesece z gležnjem?
Težko vprašanje. Moram priznati, da o tem sploh nisem razmišljal. Če bi takole na hitro moral reči, bi rekel, da sem nekje na 70 odstotkih pripravljenosti. Da, raven mojega skakanja, ki jo prikazujem, je nekje pri teh odstotkih.

Poleti ste omenili, da dnevi in tedni, ko se ne morete posvečati kondiciji, hitro bežijo. Koliko ste izgubili v tem pogledu?
Pravzaprav kondicijsko, kar zadeva eksplozivnost, ki je pri našem športu najpomembnejša, na srečo sploh nisem veliko izgubil. Izgubil sem predvsem vzdržljivostno oziroma maksimalno moč, ki pa se za zdaj še ne pozna toliko in je nekakšna neznanka. Težko rečem, kako bo čez zimo. Koliko vzdržljivosti sem izgubil, bo namreč vidno šele v prihodnosti, ko si bodo tekme hitro sledile, ko bo hud ritem in bo telo iz dneva v dan bolj izčrpano. Na splošno sem kar zadovoljen, da fizično nisem izgubil toliko, kot sem mislil, da bom.

"Zelo dolgo časa sem imel v podzavesti to, kako bom pristal, ali bo vse skupaj v redu. Razmišljal sem o tem, kako se bo gleženj obnašal, in podobnem. Sam sebi sem moral reči: 'Peter, to je zdaj dobro, normalno pristani, vse bo v redu.'" | Foto: Sportida "Zelo dolgo časa sem imel v podzavesti to, kako bom pristal, ali bo vse skupaj v redu. Razmišljal sem o tem, kako se bo gleženj obnašal, in podobnem. Sam sebi sem moral reči: 'Peter, to je zdaj dobro, normalno pristani, vse bo v redu.'" Foto: Sportida

Oktobra ste se v Beljaku vrnili na skakalnico. Koliko je bilo pred prvim skokom strahu, da gleženj ob doskoku ne bo zdržal?
Strah je bil, a bi rekel, da je bilo več previdnosti kot strahu. Zelo dolgo časa sem imel v podzavesti to, kako bom pristal, in ali bo vse skupaj v redu. Razmišljal sem o tem, kako se bo gleženj obnašal, in podobnem. Sam sebi sem moral reči: "Peter, to je zdaj dobro, normalno pristani, vse bo v redu." Ko sem se spustil z zaletne rampe, ko sem bil v počepu na 60-metrski skakalnici, je bilo, kot bi se po dveh letih usedel na kolo. Veš, kako gre, ampak ne znaš najbolje.

Znanje je ostalo, občutka malo manj?
Tako nekako. Občutke je bilo treba nadgraditi. To še vedno počnem. Pravzaprav to kar vseskozi počnem.

Peter Prevc
Sportal Začetek sezone brez Petra Prevca

Kako je z gibljivostjo gležnja? Trener Gorazd Bertoncelj je dejal, da še ni dovolj gibljiv, da je to trenutno največja težava.
Z gibljivostjo je tako, da ima gleženj dobre in slabe dneve. Na dober dan je gibljivost za počep zelo dobra, na slab dan pa žal kar slaba. A tudi na slab dan ga s počasnim razgibavanjem spravim do obratovalne pripravljenosti.

"Težav pri doskoku praktično ni. Morda se nekoliko pojavijo le pri telemarku, a to je stvar treningov. Pomembno je predvsem to, da moram povsem prepričati glavo, da je pač treba to narediti, da je treba doskočiti in da bo vse v redu." | Foto: Getty Images "Težav pri doskoku praktično ni. Morda se nekoliko pojavijo le pri telemarku, a to je stvar treningov. Pomembno je predvsem to, da moram povsem prepričati glavo, da je pač treba to narediti, da je treba doskočiti in da bo vse v redu." Foto: Getty Images

Pri doskoku čutite bolečine, koliko težav še imate pri pristajanju?
Težav pri doskoku praktično ni. Morda se nekoliko pojavijo le pri telemarku, a to je stvar treningov. Treba je čim več skakati in trenirati. Pomembno je predvsem to, da se moram navaditi in povsem prepričati glavo, da je pač treba to narediti, da je treba doskočiti in da bo vse v redu.

Gorazd Bertoncelj
Sportal V slovenskem taboru pred uvodom sezone le še ena neznanka

Imate čudne občutke, ker vas prvič po osmih sezonah ne bo na uvodu svetovnega pokala?
Za zdaj še ne. Moram počakati še en teden, da se svetovni pokal začne. Takrat pa verjamem, da bo malce čudno.

Bolje čudni občutki kot prehitra vrnitev. 
Če pomislim danes, da bi šel čez en teden na tekmo, se mi zdi zelo zgodaj, res kar prezgodaj, saj je število opravljenih skokov premajhno. Forma še ni prava, umirjenosti v meni, da bi dobro delal, še ni prave. Pa tudi skakalnica v Wisli ... Sneg oziroma zdrobljeni led, s katerim pripravijo skakalnico, je zelo zahteven. Že lani sem imel težave pri pristajanju, zdaj pa bi jih imel verjetno še več.

"Mislim, da je Engelberg zadnja meja, da se vrnem v tekmovalni ritem. Če bom prej bolje pripravljen, bom šel prej. Ne bom se silil na skakalnico," meni, da se bo v skakalno karavano vrnil najpozneje sredi decembra. | Foto: "Mislim, da je Engelberg zadnja meja, da se vrnem v tekmovalni ritem. Če bom prej bolje pripravljen, bom šel prej. Ne bom se silil na skakalnico," meni, da se bo v skakalno karavano vrnil najpozneje sredi decembra.

Pred časom se je kot najpoznejšo vrnitev omenjalo peto postajo svetovnega pokala sredi decembra v Engelbergu. To še drži?
Da. Mislim, da je Engelberg zadnja meja, da se vrnem v tekmovalni ritem. Če bom prej bolje pripravljen, bom šel prej. Ne bom se silil na skakalnico in si govoril, da moram nujno tja in tja. Ko bodo telesno stanje, stanje pripravljenosti in raven skokov spodobni za svetovni pokal, se bom priključil svetovnemu pokalu.

Sportal Na Nebotičniku prodali prve vstopnice za Planico 2019

Kakšne cilje ste si zadali, pa ne le rezultatskih? S čim boste zadovoljni, ko boste spet v karavani svetovnega pokala?
Predvsem si želim umirjeno sezono na čim višji ravni. Tako kot vsak športnik si tudi jaz želim doseči čim več. Težko je reči, kaj bo, saj nimam nobene primerjave. Vsekakor si nezadovoljen, če so tvoje uvrstitve od 25. mesta navzdol. Potem imamo pa krivuljo od 25 do ena, ki je povezana z zadovoljstvom. Zagotovo si želim nekega konstantnega uvrščanja med zgornjo polovico finalistov, se pravi med petnajsterico.

"Ko stojiš na vrhu letalnice in gledaš v dolino množico ljudi, navijačev, ki so te prišli spodbujat, to v tebi vzbudi dodatek ponosa, s katerim se spustiš po naletu," o Planici - vstopnice za marec prihodnje leto so že v prodaji - pravi Prevc. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Ko stojiš na vrhu letalnice in gledaš v dolino množico ljudi, navijačev, ki so te prišli spodbujat, to v tebi vzbudi dodatek ponosa, s katerim se spustiš po naletu," o Planici - vstopnice za marec prihodnje leto so že v prodaji - pravi Prevc. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Sezona se začenja v Wisli, končala pa se bo tradicionalno v Planici, kjer bo prihodnje leto poseben jubilej ob 50. obletnici Letalnice bratov Gorišek. Kako vi doživljate Planico, kako so se občutki spremenili, odkar ste se prvič preizkusili na velikanki?
Ko stojiš na vrhu letalnice in gledaš v dolino množico ljudi, navijačev, ki so te prišli spodbujat, to v tebi vzbudi dodatek ponosa, s katerim se spustiš po naletu. Ko sem bil prvič na letalnici, sem bil star 18 let, tako da takrat prav veliko strahu ni bilo. Večkrat sem že rekel, da strah pride z leti. Ko si mlad, stvar najprej narediš, šele nato razmišljaš, kaj in kako bi lahko šlo narobe. Strah je, cmok v grlu nastane, a ko si enkrat na rampi, to zbledi.

Kaj o Planici pravijo slovenski skakalci (Video: Planet TV):

Janez Gorišek bi v Planici rad dočakal nov svetovni rekord (Planet TV):

Spored svetovnega pokala v Wisli:

Petek, 16. november
18.00 kvalifikacije

Sobota, 17. november
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 18. november
15.00 posamična tekma

Preberite še:

Stefan Kraft
Sportal Avstrijci pohiteli, izkušeni povratnik bo moral še počakati
Ne spreglejte