Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Meta Hrovat Maruša Ferk Ana Drev Ana Bucik Ilka Štuhec Ilka Štuhec Denis Šteharnik

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 12.13

6 let, 6 mesecev

Denis Šteharnik

Ilki Štuhec želi v boju za olimpijsko kolajno nameniti domačo družbo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

"Včasih sem bil zadovoljen že, če smo odšli na trening. Zdaj smo že v fazi, ko potrebujemo točno določen trening," pravi trener ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik, ki odkrito verjame, da se prihodnje leto za najvišja mesta ne bo potegovala le Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec ostaja na samostojni poti. | Foto: Sportida Ilka Štuhec ostaja na samostojni poti. Foto: Sportida

Če smo v preteklih letih za boljši vpogled v realno stanje ženskega alpskega smučanja slovenski reprezentanci odštevali točke Tine Maze, se je zdaj v podobnem položaju znašla Ilka Štuhec. Štajerka, ki prav tako deluje ločeno od preostalih deklet,  je nedvomno prevzela vlogo prve zvezdnice in "stroja" za točke in stopničke. Glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik ne skriva navdušenja nad njenim rezultatskim razcvetom, v isti sapi pa poudarja, da je stalno v stiku z njeno ekipo, obenem zagotavlja, da vrzel med prvo damo in preostalo zasedbo ni tako velika kot v preteklosti, ko je navduševala Mazejeva.

Ob analizi sezone je bil zadovoljen predvsem s slalomskim prebojem Ane Bucik, ki se je zavihtela med prvokategornice. Pohvalil je tudi Ano Drev, ki resda ni ponovila uvrstitve na zmagovalni oder ali udejanjila drznega načrta o napadu na eno od treh mest veleslalomskega seštevka, a je bila vseeno v večjem delu sezone zelo stabilna. Izpostavil je tudi napredek Tine Robnik in pomembno fazo uveljavljanja Mete Hrovat, za katero velja, da je ime slovenske smučarske prihodnosti. "Verjamem, da je Meta smučarka, ki bo v prihodnjem olimpijskem ciklu ob Ilki zagotovilo za vrhunske rezultate," je prepričan. 

Meta Hrovat: ime slovenske smučarske prihodnosti | Foto: Sportida Meta Hrovat: ime slovenske smučarske prihodnosti Foto: Sportida

Ni še čas za dopust

"Vemo, kje smo šibki. Vemo, na katerih točkah moramo delati. Potrebujemo pa pogoje. Če sem bil v preteklosti zaradi finančnih težav vesel že dejstva, da odhajamo na trening, se slika zdaj spreminja. Zaradi napredka deklet potrebujemo točno določen trening, na katerem je mogoče odpravljati pomanjkljivosti. To iščemo. Predvsem pa se ne smemo več zanašati zgolj na srečo z vremenom," poudarja Šteharnik, trdno odločen, da še ni napočil čas za oddih.

Smučarkam bo po tekmah državnega prvenstva na Krvavcu sicer namenil nekaj dni počitka, nato pa bo skušal izkoristiti dobre pogoje za trening na ledenikih. V svoji beležki ima smučarski trening označen tudi v prvem tednu maja. "Nato sledi aktivni počitek. Že šestega junija pa načrtujem vnovično smučanje na prelazu Stelvio," načrte razkriva glavni trener, ki je za 8. avgusta že rezerviral letalske vozovnice za trening v Ushuaii v Argentini.

Denis Šteharnik napoveduje manjšo ekipo. | Foto: Sportida Denis Šteharnik napoveduje manjšo ekipo. Foto: Sportida

Ilka v boju za najvišja mesta, preostale pa …

Eden od reprezentančnih ciljev je ustvariti razmere, v katerih Ilka Štuhec ne bo osamljen slovenski ženski adut v boju za najvišja mesta, tudi olimpijsko odličje. "Tega seveda ne morem obljubiti. Lahko pa potrdim, da delamo s tem namenom. Jasno, na poti se vedno lahko najde kakšna ovira, a cilji morajo biti visoki," poudarja Šteharnik, ki je že namignil, da utegne biti ekipa v prihodnje manjša, kar posledično pomeni več individualnega dela s smučarkami.

V reprezentanci v prihodnji, kot vse kaže, ne bo več prostora za Vanjo Brodnik, v neugodnem položaju pa se je znašla tudi Katarina Lavtar, ki je vknjižila vsega dve točki svetovnega pokala, za nameček pa je pred dnevi staknila še poškodbo. "Lahko zatrdim, da Katarina ni smučala slabše kot v preteklosti. A tekmice so napredovale, ona pa ni," pravi šef ženske ekipe, ki Gorenjki vendarle še ne želi dokončno zapreti vrat, a ji na podlagi rezultatov ne more obljubiti statusa polnokrvne reprezentantke.

Maruša Ferk: med slalomom in vlogo vsestranske smučarke  | Foto: Sportida Maruša Ferk: med slalomom in vlogo vsestranske smučarke Foto: Sportida

V katero smer se bo nagnila Maruša Ferk?

"Slika bo jasna do konca aprila, ko bo znano tudi, koliko denarja bomo imeli na razpolago. Najboljšim želimo nameniti najboljše pogoje, obenem pa nuditi pomoč še klubskim trenerjem in ekipi evropskega pokala. Na leto ali dve bi namreč reprezentanci radi dodali kakšno smučarko," pravi Šteharnik in ob tem napoveduje tudi razrešitev vprašanja Maruše Ferk, ki ostaja razpeta med več disciplin, pri čemer se mora na smukaški strani zanašati tudi na lastno iznadljivost in pomoč zunanjega trenerja Andreja Možine.

"Pri Maruši bo potrebna podrobna analiza. Dejstvo je namreč, da težko usklajuje vse discipline. V vseh napreduje, a ko se začnejo tekmovanja, se izgublja v povprečju. To se dogaja že več let, zato se bo treba odločiti, v katero smer se podati," je še pristavil vodja ženske ekipe.

Ne spreglejte