Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
22. 8. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

9

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Pjongčang 2018 Lindsey Vonn

Torek, 22. 8. 2017, 16.30

6 let, 7 mesecev

Intervju z najboljšo slovensko smučarko

Ilka Štuhec: Za ženske na moških tekmah ni prostora

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

9

Ilka Štuhec pred selitvijo v Čile na osrednji del priprav na olimpijsko sezono o treningih, konkurenci, ženskah na moški tekmi, dopingu …

"Kar sem storila v pretekli sezoni, v prihodni sezoni ne bo štelo nič," poudarja najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec, za katero je snežni trening na ledeniku Saas Fee. Zdaj svetovno smukaško prvakinjo ter lastnico dveh malih kristalnih globusov čaka selitev v Čile, kjer se bo s svojo ekipo zadržala štiri tedne in postavila temelje za olimpijsko zimo 2017/18.


"Če bom takšen kot lani, me bo konkurenca povozila," je po sanjski sezoni dejal Peter Prevc. Je tudi vaša zgodba po sezoni preboja podobna?
Morda razmere pri nas niso tako ekstremne. Imam svoj načrt, ki se ga z ekipo držimo. Poskušam biti dobra, poskušam biti boljša. S konkurenco si ne želim pretirano beliti glave. Tudi objave na spletnih socialnih omrežjih me ne ganejo. Sem pa, to moram priznati, opazila, da več tekmic v pripravljalnem obdobju v proces dela vključuje veslanje. No, ne trdim, da sem bila prva. Daleč od tega. A se tega opazi več, odkar je znano, da poleti z Anjo Šešum pogosto veslava. A ponavljam, s tem se ne obremenjujem. Se le nasmehnem.

Kopiraj-prilepi?
Človek pač vedno opazuje, kaj dela okolica. To je naravno in razumljivo.

Ob tem se spominjam besed Andree Massija, ki je dejal, da je vaša ekipa kopija koncepta Tine Maze. Se strinjate?
Ne. Morda se tako zdi. A naša ekipa je drugačna v marsikaterem pogledu. Hodimo po svoji poti. Iščemo najboljše možnosti, najboljšo podporo zame. Na koncu je pomembno, da sem hitra na smučeh.

Ta teden odhaja na priprave na južno poloblo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ta teden odhaja na priprave na južno poloblo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Je pa vaša spremljevalna ekipa nekoliko večja. Kako se je vanjo vključil serviser in trenerski pomočnik Luka Križaj?Odlično. Dobro mu gre. Predvsem pa smo našli nekoga, ki je lahko dežurni krivec za vse. Ha, ha …

Kako veseli ste vrnitve na sneg? Najprej ledenik Saas Fee in nato Čile?
Neizmerno. Ko smo prišli pod Saas Fee, nas je sicer zaustavilo slabo vreme. Bila sem neučakana. Dolgo nisem stala na smučeh. Želela sem si pokazati, zakaj sem tako dolgo garala na kondicijskih treningih. A veselju je hitro sledil šok. "Kaj zdaj? Kaj naj delam? Nič ne čutim, nič ne vem," sem si govorila. Prav zato je dobro, da sem bila pred zajetnim snežnim sklopom na južni polobli sprva na ledeniku. Znova sem se smučarsko prebudila in prišla do želenih občutkov. Zdaj se pravo delo na snegu šele začenja.

Po kaj odhajate v Čile?
Po smučarske kilometre. Dokončno želim prebuditi vse občutke in nanizati več vrhunskih ponovitev.

Si lahko predstavljate poletje brez južne poloble?
Žal ne. Redno spremljam stanje na ledenikih, ki je iz leta v leto slabše. Topijo se pred našimi očmi. Žal so primerni predvsem za tehnični disciplini.

Ko sva ravno pri ledeniku. Ilka Štuhec in Sölden?
Da. No, po vsej verjetnosti. Takšen je načrt. A dokončna odločitev bo padla v oktobru. Gre za zahtevno tekmo, po kateri sledi daljši tekmovalni premor. To je tekma, s katero se gledalce pripravi na zimo. Zame se bo sezona povsem zares začela pozneje.

Lake Louise. Obračun z Lindsey Vonn?
Ne, obračun s progo in lastnimi zmogljivostmi.

Brez moških na progi?
Da, vsekakor!

Pogodbe s SZS še ni podpisala. Sta pa, kot poudarjajo na obeh straneh, pogajalski strani blizu dogovora. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pogodbe s SZS še ni podpisala. Sta pa, kot poudarjajo na obeh straneh, pogajalski strani blizu dogovora. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dotaknili smo se Lindsey Vonn in njene medijske bitke za nastop na moški tekmi v Lake Louisu. Gre po vašem mnenju za iskreno tekmovalno željo ali zgolj za iskanje pozornosti?
Bolj iskanje pozornosti. Ko gre namreč povsem zares, za ženske na moški tekmi ni prostora. So močnejši, težji, smučajo drugače … Primerjave niso smiselne. Ne skrivam sicer, da je tudi meni všeč, ko se na treningu približam kakšnemu fantu ali ga celo prehitim. A to je trening in to je otroška proga. Če želi kdo tekmovati, naj se postavi na štart Kitzbühla. Jaz bi se z veseljem. A kot predtekmovalka in brez kamer. Če torej povzamem, bi dejala, da nastop ženske na moški tekmi ni šov, zaradi katerega bi spreminjali pravila ali delali izjeme.

V zadnjem letu ste nas naučili, naj vas ne sprašujemo o ciljih. Pravite, da je tudi koncept vaše priprave takšen. Toda … Kdor je vsaj povohal vrhunski šport, je sanjal o olimpijski kolajni. Verjetno niste bili izjema. Kako te misli potisnete pod preprogo in se oklenete načela "od tekme do tekme"?
Tako preprosto kot ste rekli. Ob tem vam moram seveda priznati, da me tudi velike tekme ne pustijo povsem ravnodušne. Težko si je dejati, da moraš po najhitrejši poti v cilj. Velika tekma ima namreč svojo težo. Misli je treba umiriti, pričakovanja potlačiti in se osredotočiti na izvedbo. Izvedba pa je tisto, kar delam od mladih nog.

A letos ste bili tako prepričljivi, da je bilo jasno, da vas optimalna izvedba na svetovnem prvenstvu vodi na stopničke. Lahko na takšni ravni pridete tudi v Pjongčang?
Uf, do olimpijskih iger je še zelo dolga pot.

Pa ste na omenjeni smukaški tekmi v St. Moritzu čutili, da je vse v vaših rokah?
Pravzaprav je vedno tako. Jasno, vsaka smučarka želi smučati popolno in zmagati. Popolnosti pa ni. Vedno je mogoče smučati še bolje. Pomembno je, da pokažeš, kar znaš.

Verjamete, da bodo karte v novi sezoni na novo premešane?
Ne vem. Vsi se trudijo. Na najvišji ravni ni polovičarstva. Vsi delajo na vso moč. Nato pa je treba v danem trenutku pokazati, kaj znaš.

Nastop v Sölndu ni izključen. V Levi zanesljivo ne bo potovala. Prava sezona pa se bo za Ilko začela v Severni Ameriki. | Foto: Sportida Nastop v Sölndu ni izključen. V Levi zanesljivo ne bo potovala. Prava sezona pa se bo za Ilko začela v Severni Ameriki. Foto: Sportida

Je boj za veliki kristalni globus tudi tema za Ilko Štuhec?
Če sodimo po pretekli sezoni, je lahko pogovor o tem povsem realen. Kako bo letos, pač ne vem. A globus je tam (pokaže proti koncu dolge mize; op. a.). Do tja se je treba prebiti. Ne govorim, da je globus cilj. Zanima pa me pot do tega globusa.

"Ilka je potrebovala veliko časa, da je dojela, kaj vse se je zgodilo v pretekli sezoni, ter se znova postavila na noge," nam je pred časom dejala vaša mama in obenem vodja vaše ekipe Darja Črnko. Kako pa bi vi opisali ta proces?
Je govorila o sebi ali o meni? Ha, ha … No, res je bila letošnja pomlad drugačna kot vse predhodne. Rezultatski preboj? Da, včasih me je "zadel" že med sezono. Tudi po koncu te sem si dejala: "To pa je malce boljše kot v preteklosti!" Iskreno povedano, več časa mi je vzelo soočanje s spremljevalnimi okoliščinami. Govorim o prepoznavnosti, številnih obveznostih … Nisem imela pravega miru. Nisem imela časa, ki bi ga želela. A to je cena uspeha. To je sestavni del igre.

Intervjuji, prošnje za avtograme, snemanje oglasov … Vse to spada v omenjeno družino spremljevalnih okoliščin. Kaj pa lovci na doping? Znano je namreč, da več časa namenijo najboljšim. Je bilo tako tudi v vašem primeru?
Da, prav pred kratkim so prišli. Ura je bila 6.15, ko je pozvonilo pri vhodnih vratih. "Če zdaj niso oni, potem res ne vem, kdo mi zvoni ob tej uri," sem si dejala. Vzeli so urin in kri.

Sezona 2016/17 je v arhivu. V mislih so zgolj priprave na novo zimo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sezona 2016/17 je v arhivu. V mislih so zgolj priprave na novo zimo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Protidopinški agenciji morate za skoraj sleherno minuto javljati, kje ste. Čutite to kot ogrožanje svobode?
Tudi tega se človek hitro navadi.

Ali je teh testiranj kljub dejstvu, da v alpskem smučanju ni prav veliko odmevnih primerov dopinga, zdaj zanesljivo več?
Drugič so me obiskali doma. Več je seveda testiranj ob uspehih na tekmah. So me pa med sezono enkrat obiskali tudi v Val d'Iseru. A ponavljam, to je pač del tega posla. Lovci na doping opravijo svojo nalogo, jaz svojo. Se pa strinjam z vami, da pri nas ni prav veliko dopinga. Kdor ne zna smučati, pač ne zna. Tistemu tudi doping ne bo pomagal.

Ne spreglejte