Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
8. 2. 2017,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Lara Gut Tina Maze Ana Bucik Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovno prvenstvo St. Moritz 2017

Sreda, 8. 2. 2017, 11.12

6 let, 7 mesecev

Ilka Štuhec odgovarja na smučeh: najboljši čas kot odlična popotnica

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Če gre soditi po rezultatih prvega uradnega treninga smuka na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, je Ilka Štuhec hitro pozabila na torkov superveleslalomski nastop, ki se ni razpletel po njenih željah. Z najboljšim časom je napovedala napad na vrh.

Ilka Štuhec je na torkovo superveleslalomsko napako odgovorila z najboljšim časom uradnega treninga smuka. | Foto: Sportida Ilka Štuhec je na torkovo superveleslalomsko napako odgovorila z najboljšim časom uradnega treninga smuka. Foto: Sportida

"To je bila lekcija," je po torkovem superveleslalomu, uvodni tekmi svetovnega prvenstva v St. Moritzu, na kateri je bila v najožjem krogu favoritinj, a po napaki v zgornjem delu proge preizkušnjo končala na enajstem mestu, dejala Ilka Štuhec. Kot vse kaže, je ta lekcija že učinkovala, saj je Mariborčanka na uvodnem smukaškem treningu znova postregla s hitrostjo, ki jo odlikuje v tej sezoni.

Najboljša smukačica svetovnega pokala je bila namreč najhitrejša na jutranjem uradnem treningu pred petkovo kombinacijo in nedeljskim specialnim smukom. Na 2633 metrov dolgi progi Engiadina je za kar 43 stotink sekunde prehitela domačinko Fiabienne Suter, medtem ko je njena največja tekmica v svetovnem pokalu in bronasta s torkovega superveleslaloma Lara Gut na tretjem mestu zaostala že debelih osem desetink, vse preostale tekmice pa krepko več kot sekundo.

Na treningu, ki je bil zaradi padca Avstrijke Mirjam Puchner za dalj časa prekinjen, sta z mislijo na kombinacijo nastopili tudi Maruša Ferk in Ana Bucik. Prva je za Štuhčevo zaostala štiri sekunde in pet stotink, druga pa šest sekund in 59 stotink.

Branilka naslova le v cilju SP 2017 je odprla z 11. časom superveleslaloma. | Foto: Sportida SP 2017 je odprla z 11. časom superveleslaloma. Foto: Sportida

Štuhčeva bo tako v petkovi kombinaciji (10.00 in 13.00) kot tudi v nedeljskem smuku (12.00) ena od osrednjih favoritinj za odličje. Navsezadnje je dobila tri od šestih smukov in edino kombinacijo v tej sezoni. A tega bremena vsaj javno noče prevzeti, saj se zaveda, da so tekme svetovnega prvenstva vendarle nekaj posebnega, poleg tega pa v svoji zbirki še nima odličja z velikega članskega tekmovanja.

Zanimivo pa je, da bo v obeh omenjenih disciplinah krono najboljše predala Tina Maze. Črnjanka je bila namreč leta 2015 v Beaver Creeku na svojem tedaj zadnjem velikem tekmovanju zlata v smuku in kombinaciji, ob tem pa srebrna v superveleslalomu. Lovorik v St. Moritzu ne brani, zato pa nastope naslednic spremlja kot sodelavka televizijske mreže Eurosport.  

Program svetovnega prvenstva 

Sreda, 8. februar: 12.00, superveleslalom (m)
Petek, 10. februar: 10.00/13.00, kombinacija (ž)
Sobota, 11. februar: 12.00, smuk (m)
Nedelja, 12. februar: 12.00, smuk (ž)
Ponedeljek, 13. februar: 10.00/13.00, kombinacija (m)
Torek, 14. februar: 12.00, ekipna tekma
Četrtek, 16. februar: 9.45/13.00, veleslalom (ž)
Petek, 17. februar: 9.45/13.00, veleslalom (m)
Sobota, 18. februar: 9.45/13.00, slalom (ž)
Nedelja, 19. februar: 9.45/13.00, slalom (m)
Ne spreglejte