Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 8. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

5

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Grega Koštomaj Darja Črnko Viktoria Rebensburg Peter Pen Čile

Sobota, 5. 8. 2017, 11.00

6 let, 7 mesecev

Ilka Štuhec kmalu kot riba v vodi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

5

Počitnic, resda večinoma delovno obarvanih, je za Ilko Štuhec konec. Najboljša slovenska smučarka zadnje sezone se vrača v okolje, v katerem se počuti najbolj domače – na sneg.

Lovorike v vitrini, misli pa pri olimpijski sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Lovorike v vitrini, misli pa pri olimpijski sezoni. Foto: Vid Ponikvar

Blesteča sezona Ilke Štuhec, ki se je v pičlih nekaj mesecih iz smučarke brez ene same uvrstitve na stopničke za zmagovalke prelevila v svetovno smukaško prvakinjo, zmagovalko sedmih tekem svetovnega pokala, lastnico dveh malih kristalnih globusov in drugo v skupnem seštevku, se je preselila v zgodovinske knjige. Tabor 26-letne Mariborčanke se je že osredotočil na olimpijsko zimo 2017/18.

Če je v preteklih tednih s svojimi sledilci na družbenih omrežjih delila poletne fotografije, pa se bo v kratkem vrnila v smučarsko opravo. Po krepko podaljšani zimi sta za Štajerko dva nesmučarska meseca, v katerih je dajala močan poudarek telesni pripravi, deloma tudi v Dalmaciji. Že v začetku prihodnjega tedna pa se bo znova počutila kot riba v vodi, saj bo stopila na smuči.

Prva postaja Saas Fee

S svojo spremljevalno ekipo se odpravlja na švicarski ledenik Saas Fee, kjer naj bi se zadržala dober teden. "Ker gre za prvi stik s snegom po daljšem obdobju, bo osredotočena na vračanje občutkov s pomladnih treningov. Takrat je veliko in predvsem zelo dobro smučala. Sprva načrtujemo prosto smučanje, saj želimo na ta način priklicati osnovni položaj na smučeh. Nadaljevali bomo z osnovnimi postavitvami, a še brez pravih količkov. Pomembno bo iskanje ritma in dobrega občutka. Postati mora korektna v vseh fazah zavoja, da bi lahko v nadaljevanju priprav v Čilu dvignili težavnost in vse skupaj nadgradili," pojasnjuje Ilkin smučarski trener Grega Koštomaj.

Grega Koštomaj bo v Ilkini ekipi vztrajal še tretjo zaporedno sezono. | Foto: MaPa Grega Koštomaj bo v Ilkini ekipi vztrajal še tretjo zaporedno sezono. Foto: MaPa Druga postaja Čile

Osrednji del priprav pa bo z naskokom najboljša smukačica predolimpijske sezone opravila v Čilu, kamor bo odšla 24. avgusta. Njena prva postaja bo El Colorado, kjer bo dva tedna trenirala samostojno.

Na dnevnem redu bosta predvsem tehnični disciplini, z vključevanjem drsalnih zavojev pa se bo posvečala tudi preži in se tako pripravljala na selitev na daljše smuči. Temu bo namenjen drugi del južnoameriškega treninga v La Parvi, kjer se bo povezala tudi z moško ekipo za hitri disciplini pod vodstvom Petra Pena.

Treningi na južni polobli bodo dali tudi dokončne odgovore glede opreme. Pri Langeju so ji namreč obljubili nove smučarske čevlje. Mama Darja Črnko v sodelovanju s tehnologom pripravlja tudi novost na smučeh.

Ilka naj bi nastopila že na uvodni tekmi sezone, torej na oktobrskem veleslalomu v Söldnu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ilka naj bi nastopila že na uvodni tekmi sezone, torej na oktobrskem veleslalomu v Söldnu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kako zaželena je Ilka?

V Ikinem taboru letos ne načrtujejo nastopov na tekmah južnoameriškega pokala. "Želimo, da se posveti zgolj sebi," poudarja Koštomaj in ob tem potrjuje tudi, da se bo Štuhčeva v Čilu na treningih povezala z nemško tekmico Viktorio Rebensburg. Možnosti za tovrstna sodelovanja je po pravljični sezoni občutno več kot v preteklosti.

"Zdaj je na organizacijski ravni lažje, predvsem pri pridobivanju terenov, saj so nam upravljavci smučišč bolj naklonjeni. Tudi z drugimi ekipami se lažje dogovarjamo. Z vsemi trenerji se zlahka pogovarjamo. Še več, nekaj je tudi takšnih, ki se sami oglašajo z željami po sodelovanju. Ponavljam, zaradi tega nam je lažje, to pa prinaša tudi kakšno negativno posledico. Imamo namreč manj miru, kot smo ga imeli," pravi Koštomaj.

Ne spreglejte