Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 11. 2018,
22.15

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

4

Natisni članek

Lindsey Vonn Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lake Louise

Torek, 27. 11. 2018, 22.15

5 let, 4 mesece

LAKE LOUISE, PRVI TRENING SMUKA (Ž)

Ilka Štuhec je prebila led

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

4

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je prestala prvi preizkus v Lake Louisu. | Foto Reuters

Ilka Štuhec je prestala prvi preizkus v Lake Louisu.

Foto: Reuters

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na prvem uradnem treningu pred težko pričakovano sobotno vrnitvijo v svetovni pokal v Lake Louisu postavila deseti čas. Najhitrejša je bila Avstrijka Christine Scheyer.

Če bi rezultate prvega uradnega treninga v Lake Louisu preslikali na pravo tekmo, bi zlahka govorili o presenetljivem razpletu in pravem pogromu favoritinj. Na preizkušnji v oblačnem in spremenljivem vremenu, ki se je zaradi helikopterske reševalne akcije začela s precejšnjo zamudo, je namreč najboljši čas postavila zmagovalka lanskega smuka v Altenmarktu Christine Scheyer, ki je za 21 stotink sekunde prehitela Francozinjo Romane Miradoli, tretja pa je bila še ena Avstrijka – Tamara Tippler. Najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec je ob prebijanju ledu za najhitrejšo zaostala za 87 stotink sekunde, kar je bil deseti čas treninga.

Mikaela Shiffrin je tokrat za najhitrejšo zaostala 1,63, za Ilko pa 76 stotink. | Foto: Reuters Mikaela Shiffrin je tokrat za najhitrejšo zaostala 1,63, za Ilko pa 76 stotink. Foto: Reuters Ilka pred gospo Behrami in drugimi zvezdnicami

Čeprav časi predvsem na prvih treningih niso ključnega pomena in napovednega značaja, saj imata prednost občutek in celostno osvajanje proge, pa je bila lahko slovenska zmagovalka sedmih tekem svetovnega pokala in dobitnica dveh malih kristalnih globusov ob pogledu na semafor zadovoljna. Zbrala je namreč kar nekaj uglednih "skalpov".

Med drugim so za edino Slovenko, ki na najvišji tekmovalni ravni vztraja v hitrih disciplinah, zaostale tudi lanska zmagovalka te preizkušnje in prva dama svetovnega pokala Mikaela Shiffrin (21. mesto), Avstrijka Anna Veith (23.), najboljša superveleslalomistka zadnjih let Tina Weirather (15.) in novopečena gospa Behrami (17.). Po poroki s kosovskim nogometašem Valonom Behramijem namreč nekdanja zmagovalka skupnega seštevka odslej nastopa z imenom Lara Gut-Behrami.

Ilka Štuhec
Sportal Odkrit nasmeh in skrite solze Ilke Štuhec

Temelj 

Za Ilko, ki je v Lake Louisu prvič nastopala že leta 2011, predlanskim pa se je prav na tej kanadski postaji karavane svetovnega pokala veselila svojih prvih dveh zmag, je bil tokratni trening poleg delnega preizkusa konkurenčnosti pomemben tudi kot temelj dokončne vrnitve. Res je, že septembra je sicer prvič po poškodbi kolena nastopila na superveleslalomski tekmi južnoameriškega pokala in v El Coloradu pometla s sila skromno konkurenco. Tokrat pa je znova stala na štartu v družbi najboljših aktivnih in predvsem zdravih smukačic svetovnega pokala. Med njimi je sicer manjkalo kar nekaj njenih starih znank. Od poškodovanih Lindsey Vonn, Sofie Goggie in Johanne Schnarf do upokojenih Julie Mancuso, Stacey Cook, Edit Miklos in Verene Stuffer.

V petek bo šlo zares

Štuhčeva, ki je zadnje priprave na štart hitrostne sezone opravila v bližnji Nakiski, kjer ji je družbo delala tudi olimpijska prvakinja v superveleslalomu in deskarskem paralelnem veleslalomu Ester Ledecka, bo prave občutke na 3.059 metrov dolgi progi lahko lovila še v sredo in četrtek. Že v petek bo šlo s prvim od dveh smukov povsem zares. To bo njen prvi štart v svetovnem pokalu po 621-dnevnem tekmovalnem premoru. V soboto bo nato tradicionalno na sporedu še druga smukaška preizkušnja (obe se bosta začeli ob 20.30 po slovenskem času), za konec severnoameriške turneje pa v nedeljo še superveleslalom (19.00).

Estelle Alphand
Sportal Poškodbam v "belem cirkusu" ni videti konca

Martin Čater bo poskušal v ZDA popraviti kanadski smukaški vtis. | Foto: Reuters Martin Čater bo poskušal v ZDA popraviti kanadski smukaški vtis. Foto: Reuters Ptice roparice so samevale

Brez prvega treninga pred sobotnim smukom na progi Ptice roparice pa so ostali smukači v Beaver Creeku. Atraktivni smuk v ameriški zvezni državi Kolorado bodo lahko po torkovi odpovedi Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Tilen Debelak in njihovi tuji tekmeci preizkusili v sredo. Za četrtek je predviden še en trening. V petek bo nato na sporedu drugi superveleslalom sezone (štart od 18.45), v soboto smuk (19.00), v nedeljo pa po oktobrski odpovedi v Söldnu še prvi veleslalom (17.45/20.45) sezone 2018/19, na katerem bosta nastopila tudi prvi slovenski moški adut zime Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Martin Čater
Sportal Čas za Ilkin štajerski tango
Tina Weirather
Sportal Hčerka iz kristalne smučarske dinastije se veseli boja z Ilko Štuhec
Mikaela Shiffrin
Sportal Tina in Ilka del nenavadnega nagradnega sveta zmagovalcev
Dominique Gisin
Sportal Čustveni spomini: Moj najbolj poseben dan s Tino Maze
Ne spreglejte