Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Boštjan Kline Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovno prvenstvo St. Moritz 2017

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pred SP v alpskem smučanju

Ilka Štuhec iz zaodrja pod švicarske žaromete

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

S ponedeljkovima uradnima treningoma smuka se bo v St. Moritzu začelo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, na katerem bo vlogo osrednje slovenske favoritinje poskušala odigrati Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec bo kar v treh disciplinah (smuk, superveleslalom in kombinacija) v najožjem krogu favoritinj. | Foto: Sportida Ilka Štuhec bo kar v treh disciplinah (smuk, superveleslalom in kombinacija) v najožjem krogu favoritinj. Foto: Sportida

Trenutno najboljša slovenska alpska smučarka in eno od najprijetnejših presenečenj nove sezone Ilka Štuhec je bila v svoji karieri resda že šesta (superveleslalom, 2013) in sedma (kombinacija, 2015) na svetovnem prvenstvu in deseta (smuk, 2014) na olimpijskih igrah. Omenjeni dosežki so tedaj krepko odstopali od rezultatskega povprečja na tekmah svetovnega pokala, za nameček pa jih je dosegla brez večjega javnega pritiska in predvsem v globoki senci Tine Maze, ki je dobila vse omenjene preizkušnje.

V tej sezoni Štuhčeva ni stopila le iz slovenskega zaodrja, temveč je pod žaromete stopila tudi na mednarodni ravni. Z zmagami v treh različnih disciplinah, statusom četrte smučarke svetovnega pokala in predvsem prve v smukaškem in tretje v superveleslalomskem seštevku velja za eno od osrednjih favoritinj svetovnega prvenstva v St. Moritzu.

Cortina za samozavest

Mariborčanka sicer ostaja zvesta svoji zadržanosti v napovedih, zato ne govori o napadu na kolajne, temveč ponavlja, da "poskuša smučati tako, kot zna in je sposobna". Obenem pa ne skriva, da jo rezultati dosedanjega dela sezone, med katerimi izstopa par pet zmag in še eno tretje mesto, navdajajo z optimizmom.

"Poleg tega sta zadnji tekmi v Cortini d'Ampezzo prišli kot naročeni za povrnitev samozavesti.  Zmaga v superveleslalomu in tretje mesto v smuku sta prišla ob najboljšem mogočem času, torej takoj po slabših predstavah v Garmisch-Partenkirchnu," pravi Štuhčeva, ki je pred svojim tretjim svetovnim prvenstvom, a prvim v vlogi prve slovenske zvezdnice, dokončno sanirala tudi poškodovani gleženj.

Ana Drev: sedmič na svetovno prvenstvo, a tokrat z najlepšimi obeti | Foto: Guliverimage/Getty Images Ana Drev: sedmič na svetovno prvenstvo, a tokrat z najlepšimi obeti Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovenija na SP 2017

Moški: Boštjan Kline, Žan Kranjec, Martin Čater, Štefan Hadalin, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Jakob Špik, Žan Grošelj in Tilen Debelak. 
Ženske: Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Meta Hrovat.

 

Koga bomo pogrešali na SP?

Zdravstvene težave so v zadnjem obdobju dodobra razredčile smučarsko karavano. Zadnja "žrtev" je Italijan Christof Innerhofer, ki je zaradi poškodovane mečnice že odpovedal nastop v St. Moritzu. Že pred tem so se nastopu na vrhuncu sezone odpovedali Ted Ligety, Aksel Lund Svindal, Eva Maria Brem, Andrej Šporn, Nadia Fanchini, Edit Miklos, Carmen Thalmann, Fritz Dopfer

Aduti iz druge vrste Boštjan Kline: adut v hitrih disciplinah | Foto: Reuters Boštjan Kline: adut v hitrih disciplinah Foto: Reuters

Nova prva dama slovenskega alpskega smučanja, za katero bo SP 2017 tudi nov zrelostni izpit in preizkus tekmovalnega odziva ob večjem bremenu, je obenem tudi edina z uvrstitvijo na oder za zmagovalce v tej sezoni svetovnega pokala. Vseeno pa tudi preostali del kar 15-članske reprezentance ponuja nekaj kandidatov za visoka mesta.

Prvi aduti iz ozadja bodo Boštjan Kline v obeh hitrih disciplinah, veleslalomski specialist Žan Kranjec, ki je v tej zimi nase opozoril z dvema četrtima mestoma, in pa izkušena veleslalomistka Ana Drev, sicer edina članica reprezentance, ki je slovenske barve branila že na zadnjem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu (2003).

Omenjena trojica bi se ob ugodnem razpletu lahko vmešala tudi v boj za najvišja mesta, medtem ko pa bodo svojo priložnost za dokazovanje in uvrstitev med petnajsterico, ki prinaša točke za štartni seznam svetovnega pokala, iskali tudi slalomista Ana Bucik in Štefan Hadalin, obetavna debitantka Meta Hrovat, z zmago v evropskem pokalu motivirana Tina Robnik, dokazovanja lačna Maruša Ferk

Program svetovnega prvenstva 

Torek, 7. februar:
 12.00, superveleslalom (ž)         
Sreda, 8. februar: 12.00, superveleslalom (m)
Petek, 10. februar: 10.00/13.00, kombinacija (ž)
Sobota, 11. februar: 12.00, smuk (m)
Nedelja, 12. februar: 12.00, smuk (ž)
Ponedeljek, 13. februar: 10.00/13.00, kombinacija (m)
Torek, 14. februar: 12.00, ekipna tekma
Četrtek, 16. februar: 9.45/13.00, veleslalom (ž)
Petek, 17. februar: 9.45/13.00, veleslalom (m)
Sobota, 18. februar: 9.45/13.00, slalom (ž)
Nedelja, 19. februar: 9.45/13.00, slalom (m)

 

Od Borisa Strela do Tine Maze  

Prav te dni mineva natančno 35 let, odkar sta Boris Strel v veleslalomu in Bojan Križaj v slalomu slovenskemu smučanju, tedaj resda še pod jugoslovansko zastavo, priborila prvi kolajni na svetovnih prvenstvih. Do danes se je teh odličij nabralo okroglih 20. Največ, kar devet, jih je v obdobju 2009–2015 prispevala Tina Maze. Bodo Slovenci v St. Moritzu sledili njenemu zgledu in obogatili zbirko?
Slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju 

Schladming 1982
:     Prvič po letu 1999: svetovno prvenstvo brez Tine Maze | Foto: Sportida Prvič po letu 1999: svetovno prvenstvo brez Tine Maze Foto: Sportida
Srebro: Bojan Križaj (slalom)
Bron: Boris Strel (veleslalom) 

​Crans Montana 1987:
Srebro: Mateja Svet (veleslalom)
Bron: Mateja Svet (slalom in superveleslalom) 

​Vail 1989:
Zlato: Mateja Svet (slalom)
Bron: Tomaž Čižman (superveleslalom) in Mateja Svet (veleslalom) 

​Saalbach 1991:
Srebro: Nataša Bokal (slalom) 

​Sierra Nevada 1996:
Bron: Urška Hrovat (slalom) 

St. Anton 2001:
Bron: Mitja Kunc (slalom) 

Val d'Isere 2009:
Srebro: Tina Maze (veleslalom) 

​Garmisch-Parenkirchen 2011:
Zlato: Tina Maze (veleslalom)
Srebro: Tina Maze (superkombinacija) 

​Schladming 2013:
Zlato: Tina Maze (superveleslalom)
Srebro: Tina Maze (superkombinacija in veleslalom) 

​Beaver Creek 2015 
Zlato: Tina Maze (smuk in alpska kombinacija)
Srebro: Tina Maze (superveleslalom)
Ne spreglejte