Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2018,
22.23

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,36

Natisni članek

smuk Lake Louise svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 30. 11. 2018, 22.23

5 let, 4 mesece

LAKE LOUISE, SMUK (Ž)

Uspešna vrnitev Ilke Štuhec, zmaga je šla v Avstrijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,36
LAKE LOUISE | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ilka Štuhec je na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu odpeljala svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena in zasedla šest mesto. Zmagala je Avstrijka Nicole Schmidhofer, Švicarka Michelle Gisin je bila druga, tretje mesto je pripadlo Nemki Kiri Weidle.

Na svojem ljubem prizorišču, kjer je predlani dvakrat zmagala, se je Ilka Štuhec zavihtela v najhitrejšo smukaško deseterico ter s šestim mestom poskrbela za najboljši dosežek slovenskega smučanja v novi sezoni svetovnega pokala. To je bila zanjo tudi pomembna psihološka zmaga, saj se ji po hudi poškodbi prav gotovo ni bilo lahko pripraviti do novega izzivanja lastnih meja.

Ilka Štuhec je  bila šesta. | Foto: Reuters Ilka Štuhec je bila šesta. Foto: Reuters

Mariborčanka je uvodni ženski smuk začela s številko devet ter dokazala, da dobri časi na treningu, bila je deseta, tretja in peta, niso bili slučaj ter da je kljub skoraj dveletni odsotnosti ohranila stik s konkurenco.

Ob prihodu v cilj je zaostanek 79 stotink najhitrejše Slovenke zadoščal za takrat tretje mesto. Zaostala je le za Švicarko Michelle Gisin in smučarko iz Liechtensteina Tino Weirather. Hitro je postregla z nasmehom, ki je sporočal: Vrnila sem se!

Nicole Schmidhofer | Foto: Reuters Foto: Reuters 22-letna Nemka prvič na odru za zmagovalke

Na štartu so bile še zagnane izzivalke. S stopničk jo je takoj nato potisnila naslednja na startu - Avstrijka Stephanie Venier. Do konca pa sta jo še prehiteli le zmagovalka preizkušnje Schmidhoferjeva in 22-letna nemška senzacija Weidlejeva, ki še nikoli prej ni stala na odru za zmagovalke, v svetovnem pokalu pa je bila najvišje pred enim letom osma v Lake Louisu.

Vesela je tudi Schmidhoferjeva, ki je pri 29 letih prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, potem ko je bila štirikrat na stopničkah in je lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu senzacionalno osvojila zlato na superveleslalomu.

"Celo jutro in cel dopoldan sem bila zelo nervozna, a ko sem stala v štartni hišici, sem se pomirila in bila pripravljena, da se vržem dol. Z vožnjo nisem najbolj zadovoljna, saj mi ni uspela v celoti tako, kot sem si zamislila. So nekateri deli, ki bi jih lahko odpeljala boljše. Na video analizi moram podrobno pogledati, kako in kaj, in za jutri to popraviti,' je po prvem nastopu po 20 mesecih dejala Ilka.
Ilka Štuhec
Sportal Dvomov ni več: Ilka je pripravljena na veliko vrnitev

Čeprav je hitela pripovedovati, da je na progi pustila kar nekaj stotink, pa je Štajerka v svoj tabor vendarle vnesla tudi veliko olajšanja in veselja. Zadovoljstva ob več kot uspešno prebitem ledu ni skrival niti trener Grega Koštomaj. "Že treningi so bili potrditev dobrega dela. Je pa na tekmi vsekakor prisoten drug naboj in zdaj, ko je za nami ta krst in dober rezultat, smo zadovoljni. Imamo vzdušje v ekipi, tudi vsi v svetovnem pokalu so nas veseli. To so prijetni občutki. Lepo se je vrniti, sploh pa na tak način. Ilka je že povedala, da ni bilo vse še čisto optimalno, da je na nekaterih delih še nekaj rezerv. Vesel sem, da je tisti del, na katerem smo se skozi vse treninge lovili, odsmučala solidno. So pa še rezerve in pri tem bomo skoncentrirani pri videu, da jutri še bolje izvede stvari,'' je dejal savinjski trener.

Še dve tekmi, še dve priložnosti

Spomnimo, ko je Ilka predlani nazadnje nastopala v Lake Louisu, je slavila dve smukaški zmagi in tako napovedala sanjsko sezono. Ta se je končala s sedmimi zmagami, dvema malima globusoma, drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala in naslovom svetovne prvakinje.

V Lake Louisu bo v soboto na sporedu še en smuk, dogajanje na tem smučišču v kanadskem Skalnem gorovju pa se bo sklenilo v nedeljo s superveleslalomom.

 

Lestvica:

- skupno (5):
 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)      339
 2. Petra Vlhova (Slk)          196
 3. Federica Brignone (Ita)     186
 4. Michelle Gisin (Švi)        173
 5. Wendy Holdener (Švi)        161
 6. Tessa Worley (Fra)          145
 7. Frida Hansdotter (Šve)      142
 8. Ragnhild Mowinckel (Nor)    128
 9. Bernadette Schild (Avt)     120
10. Stephanie Brunner (Avt)     105
...
27. Ilka Štuhec (Slo)            40
29. Meta Hrovat (Slo)            35
46. Maruša Ferk (Slo)            18

- smuk (1):
 1. Nicole Schmidhofer (Avt)    100
 2. Michelle Gisin (Švi)         80
 3. Kira Weidle (Nem)            60
 4. Stephanie Venier (Avt)       50
 5. Tina Weirather (Lie)         45
 6. Ilka Štuhec (Slo)            40
 7. Christine Scheyer (Avt)      36
 8. Joana Hählen (Švi)           32
 9. Mikaela Shiffrin (ZDA)       29
10. Cornelia Hütter (Avt)        26
....

Tina Robnik
Sportal Tina Robnik znova na smučeh
Ilka Štuhec
Sportal Odkrit nasmeh in skrite solze Ilke Štuhec
Estelle Alphand
Sportal Poškodbam v "belem cirkusu" ni videti konca
Ne spreglejte