Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 2. 2017,
20.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec St. Moritz 2017

Četrtek, 9. 2. 2017, 20.15

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec pred kombinacijo na SP 2017

"Hitro smučanje, pa bo, kar bo …"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Čeprav je na 14 kombinacijah na najvišji tekmovalni ravni Ilka Štuhec le enkrat stala na odru za zmagovalke, pa bo v drugem ženskem dejanju svetovnega prvenstva v St. Moritzu vendarle kot ena od glavnih favoritinj v središču pozornosti.

Ilka Štuhec bo znova najmočnejše slovensko orožje. | Foto: Sportida Ilka Štuhec bo znova najmočnejše slovensko orožje. Foto: Sportida

Pred Ilko Štuhec je nova priložnost na svetovnem prvenstvu, druga od treh osrednjih – petkova alpska kombinacija. V njej bo nastopila kot zmagovalka edine tovrstne preizkušnje svetovnega pokala v tej sezoni in zaradi smukaške dominantnosti in izkazane slalomske konkurenčnosti ter ob pomanjkanju vsestranskih smučark na najvišji ravni tudi kot ena od osrednjih favoritinj.

Zdi se, da je superveleslalomski nastop, v katerem ni udejanjila svojih zamisli, tako da se je morala v tehnično zahtevni preizkušnji zadovoljiti z 11. mestom, že pozabljen. To je navsezadnje dokazala z najboljšima časoma obeh uradnih treningov smuka, po katerih pa je kljub zadovoljstvu dejala, da so "v vožnji še določene rezerve". 

"Ciljev ne spreminjam"

"Ko bo šlo povsem zares, moram poskrbeti še nekaj popravkov, predvsem pri smereh. Čutim, da sem dobro pripravljena. Vsake tekme se lotim z željo, da pokažem svoj maksimum. Cilj je vedno isti – hitro smučanje. Tako bo tudi v kombinaciji. Vem namreč, da po Zlati lisici tudi slaloma nisem pozabila smučati, zatorej je moja naloga hitro smučanje, nato pa bo, kar pač bo. Upam, da bom uživala," v svojem znanem slogu, ki skoraj nikoli ne vključuje rezultatske napovedi, drugo tekmo na SP 2017 pričakuje Štuhčeva.

Ilka Štuhec je še brez kolajn na članskih svetovnih prvenstvih. | Foto: Sportida Ilka Štuhec je še brez kolajn na članskih svetovnih prvenstvih. Foto: Sportida

Zanjo bo to petnajsta kombinacija na najvišji ravni (olimpijske igre, svetovna prvenstva in svetovni pokala), pri čemer pa ne gre spregledati, da je zgolj eno končala na stopničkah. To je bila zadnja tekma in obenem edina v tej sezoni svetovnega pokala: v Val d'Iseru, kjer je slavila zmago pred Michelle Gisin in Sofio Goggio.

Brez (pod)prvakinje

Poleg Štuhčeve, ki sicer načrtuje nastop v vseh disciplinah, a bo imela nato realne možnosti za napad na eno od kolajn le še v smuku, bosta slovenske barve v petek branili še bolj tehnično usmerjena Ana Bucik in pa Maruša Ferk, druga je zaradi zajetne smukaške kilometrine in slalomske podkovanosti v kombinacijah pogosto merila visoko, zdaj pa priznava, da ji primanjkuje hitrostnega treninga.

Bolj osiromašen pa bo nabor nastopajočih med branilkami kolajna. Medtem ko sta prvakinja Tina Maze in podprvakinja Nicole Hosp tekmovalne smuči že postavili v kot, pa v karavani vztraja le še Michaela Kirchgasser. A tudi bronasta kombinatorka iz Beaver Creeka 2015 je že napovedala, da je to zanjo zadnje svetovno prvenstvo. Vprašanje je le, ali jo bo zamikala olimpijska sezona.      

Ne spreglejte