Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Goran Janus Jernej Damjan Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 15.44

6 let, 6 mesecev

Skakalni tabor po koncu tedna na Poljskem

Goran Janus: Treba je imeti pozitivno energijo in iti naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Goran Janus | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"V Wisli in Zakopanah smo bili dvakrat na stopničkah. To je tisto, kar ti da zagon za naprej," po dveh postajah na Poljskem razmišlja trener reprezentance Goran Janus. Peter Prevc bi petkove skoke zamenjal za nedeljske, Domen išče več hitrosti.

Slovenski smučarski skakalci so po dveh postajah na Poljskem, Wisli in Zakopanah, strnili misli o nastopih in pogledali v prihodnost. Že konec tedna se odpravljajo v Willingen, kjer jih čakata dve preizkušnji na nekoliko večji napravi. V soboto najprej ekipna tekma, v nedeljo še posamična.

"V Wisli in Zakopanah smo bili dvakrat na stopničkah (Domen Prevc je bil v Wisli tretji, ekipa pa v Zakopanah prav tako tretja, op. A.). To je tisto, kar te spodbudi, ti da zagon za naprej. Res je, da skoki na nedeljski tekmi v prvi seriji niso bili dobri. Če delaš napake in si še vedno med prvih 30, je to dobro. Čakajo nas novi izzivi, Willingen, vse večje skakalnice, nato še letalnica v Oberstdorfu. Treba je imeti pozitivno energijo in iti naprej," je kratko in jedrnato dejal trener skakalcev Goran Janus.

Prihajata Lanišek in Semenič, nastop Tepeša še negotov

V slovenski ekipi se bodo zgodile spremembe. Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič odhajata na mladinsko svetovno prvenstvo, tako da se bosta naši odpravi pridružila Anže Lanišek in Anže Semenič. Kaj bo z Jurijem Tepešem, ki ga je v Zakopanah pestila bolezen, v slovenskem taboru še ne vedo. Kot pravijo, se bodo v sredo odločili, ali je sploh smiselno, da z njimi potuje v Nemčijo.

"To, da sem od Tandeja počasnejši za 1,2 km/h, pa ni več v redu. Mislim, da bom to odpravil s sproščenostjo," pravi Domen Prevc. Ali bo nastopil na poletih v Oberstdorfu, se bodo odločili po prihodnjem koncu tedna. | Foto: Vid Ponikvar "To, da sem od Tandeja počasnejši za 1,2 km/h, pa ni več v redu. Mislim, da bom to odpravil s sproščenostjo," pravi Domen Prevc. Ali bo nastopil na poletih v Oberstdorfu, se bodo odločili po prihodnjem koncu tedna. Foto: Vid Ponikvar

Domen in poleti?

Janus se je po poročanju slovenske tiskovne agencije dotaknil še morebitnega nastopa 17-letnega Domna Prevca na poletih v Oberstdorfu. Nenapisano pravilo namreč pravi, da premladi skakalci na velikankah ne nastopajo. A tokrat bi  Domna lahko videli skakati. "Dogovorili smo se, da počakamo do konca Willingena. Če bo potek dober, bo šel z nami v Oberstdorf na polete, če ne bo, to bomo ocenili zadnji dan, pa bo imel konec tedna prosto in bo nadaljeval svetovni pokal v Sapporu."

Želi si več hitrosti

Najstnik je v soboto Sloveniji pomagal do tretjega mesta na ekipni tekmi, na nedeljski posamični tekmi pa je bil z osmim mestom najboljši Slovenec. Kot pravi, želi več hitrosti, ki je bila nižja kot pri tekmecih.

"Kaj pa vem, kako sem zadovoljen s formo. Če pogledamo statistike, hitrost, se vidi, da nekaj ni v redu. To, da sem od Tandeja počasnejši za 1,2 km/h, pa ni več v redu. Mislim, da bom to odpravil s sproščenostjo," je na pomemben element opozoril trenutno tretji skakalec v svetovnem pokalu.


Ne spreglejte: Cene Prevc: "Trenutni položaj je eden izmed ciljev na moji poti" #sobotniintervju


Peter upa, da so se detajli sestavili

Po nekaj dneh odmora, ko je misli oddaljil od skokov, se je v skakalno karavano pretekli teden vrnil Peter Prevc. Najboljši skakalec lanske zime je v petek prikazal odlične skoke (na treningih je bil najboljši Slovenec, v kvalifikacijah je bil tretji), v nedeljo na posamični tekmi pa ni bil tako prepričljiv. Skočil je do 13. mesta.

"Glava je tista, ki mora biti umirjena in sproščena." | Foto: Vid Ponikvar "Glava je tista, ki mora biti umirjena in sproščena." Foto: Vid Ponikvar

"Ta konec tedna v Zakopanah je bil ... Če bi nedeljske in petkove skoke zamenjali, bi bili vsi zadovoljni. Vesel sem, da me je zrak spet imel rad, da sem sposoben skakati, da me je odnašalo daleč. Takih skokov se veseliš in za to živiš. Upam, da so se detajli zdaj sestavili. To bodo povedale tekme. Predvsem je glava tista, ki mora biti umirjena in sproščena, sicer se hitro zgodi to, kar se je v nedeljo."

Damjan "jezen" na Poljake

Na sobotni tekmi je slovensko ekipo ob Juriju Tepešu, Domnu in Petru Prevcu sestavljal še Jernej Damjan, ki se vrača po poškodbi.

Jernej Damjan je zadovoljen, da je spet zraven.  | Foto: Vid Ponikvar Jernej Damjan je zadovoljen, da je spet zraven. Foto: Vid Ponikvar

"Nisem izračunal, po koliko časa sem bil spet na stopničkah, a bilo je lepo. Sobotni skoki so bili na zelo visoki ravni, v nedeljo pa sem ga malo biksal. Malo sem hud na Poljake, ker so prenovili skakalnico in ni več tako lepa, kot je bila prej. Je pa v redu, da z ne prav dobrimi skoki pridem med trideset. To je zelo spodbudno Ko si v skokih toliko časa, veš, da je linija zelo tanka. Priti do tega, da lahko skačeš, je zelo preprosto. Priti tako daleč, da si v točkah, je pa ogromen preskok. Všeč mi je, da sem zraven," je za nastope konec tedna dejal Damjan, ki je nedeljsko tekmo končal na 22. mestu.

Mesto pred njim je bil še tretji od bratov Prevc, Cene: "Zadnja tekma mi je spet prinesla nekaj optimizma, glede na to kako sem v Wisli končal in v Zakopanah začel. S kančkom več samozavesti grem lahko dalje."

Skakalci se bodo po nekaj dneh v Sloveniji preselili v Nemčijo, kjer bo v soboto na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa sledi še posamična. Kvalifikacije za nedeljsko preizkušnjo bodo v petek.

Spored za Willingen:

Petek, 27. januar
18.00: kvalifikacije

Sobota, 28. januar
16.05: ekipna tekma

Nedelja, 29. januar
15.05: posamična tekma

Vrstni red v svetovnem pokalu (14):

1. Kamil Stoch (Pol)              933
2. Daniel Andre Tande (Nor)       803
3. Domen Prevc (Slo)              780
4. Stefan Kraft (Avt)             640
5. Maciej Kot (Pol)               524
6. Michael Hayböck (Avt)          502
7. Markus Eisenbichler (Nem)      464
8. Manuel Fettner (Avt)           458
9. Piotr Žyla (Pol)               377
10. Richard Freitag (Nem)          329
...
17. Peter Prevc (Slo)              230
22. Jurij Tepeš (Slo)              146
31. Cene Prevc (Slo)                57
33. Jernej Damjan (Slo)             51
55. Bor Pavlovčič (Slo)              3

Pokal narodov:

1. Poljska       2966
2. Nemčija       2658
3. Avstrija      2543
4. Norveška      1867
5. Slovenija     1767
6. Češka          584
7. Japonska       483
8. Rusija         343
9. Francija       261
10. Švica           85
...

 

Ne spreglejte