Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
14.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

3

Natisni članek

Filip Flisar smučarski kros zmaga

Sreda, 21. 12. 2016, 14.52

6 let, 6 mesecev

Innchen, smučarski kros

Flisar prvič v sezoni na najvišji stopnički

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

3

Filip Flisar | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Na peti tekmi sezone je najboljši slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar slavil zmago v krosu v Innichenu.

Svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar je sledil zgledu iz uvodnega dela sezone in poskrbel za nadaljnje rezultatsko stopnjevanje. Potem ko je bil v Val Thorensu 18. in 27., v Arosi 13. in v Motafonu peti, je v Innchenu, kjer se nadaljuje alpska turneja, slavil prvo zmago v sezoni.

Odlično pripravljenost je pokazal že v kvalifikacijah, kjer je postavil drugi čas. Izjemno prepričljiv je bil tudi v vseh izločilnih bojih. Potem ko se je v finale uvrstil kot zmagovalec druge polfinalne skupine, je v zadnjem nastopu ugnal še Nemca Tima Hroneka, Švicarja Alexa Fivo in Francoza Jeana Frederica Chapuisa.

Zaradi slabih dosežkov se je pošteno žrl

"Ves čas sem vedel, da sem hiter. A vsi vemo, kakšna disciplina je kros, da na progi nisi sam, da se lahko marsikaj zgodi. Priznam pa, da sem se zaradi slabših dosežkov na prvih tekmah pošteno žrl. Ni bilo lahko, a sem bil potrpežljiv, vedel sem, da bo slej kot prej vse, kot mora biti. Na tej progi v Innichenu doslej še nisem bil na stopničkah, a ledena površina in zahtevna proga sta mi ustrezali, kar sem tudi zaradi svoje odlične telesne pripravljenosti izkoristil," se je zmage veselil Flisar, ki je s tem slovenskemu zimskemu športu po četverčku Domna Prevca in Ilke Štuhec priboril že deveto zmago v sezoni 2016/17.

Obenem pa je to šesta zmaga v karieri 29-letnega Mariborčana, z njo se je povzpel tudi na četrto mesto v posebni razvrstitvi svetovnega pokala.  

Največ težav mu povzročajo vožnje v osmini finala, a tokrat se je zanj vse skupaj odlično izšlo. | Foto: Getty Images Največ težav mu povzročajo vožnje v osmini finala, a tokrat se je zanj vse skupaj odlično izšlo. Foto: Getty Images

"Rekel sem si: Zdaj pa dovolj."

"Na vseh tekmah mi največ stresa povzroča vožnja v osmini finala. Prvi nastop je zame najtežji, tako je bilo tudi tokrat. Dogajale so se čudne reči, Lenherr me je najprej zrinil s proge, nato na enem skoku s palico napičil v usta, kar naenkrat sem se znašel na zadnjem mestu. A sem si rekel: Zdaj pa dovolj, to tako ne gre. Na roko sta mi šli postavitev proge in ledena podlaga in v zadnjem zavoju sem se prebil naprej. Potem je bilo vse lažje. Bil sem sproščen, to sem pokazal tudi z gesto na cilju četrtfinala, v katerem sem še imel nekaj težav z Lenherrjem, nato pa je šlo vse gladko," je dejal svetovni prvak.

Ta pravi, da obračuni z Lenherrjem niso plod sovraštva, ampak prijateljstva: "Midva sva zelo dobra prijatelja. Najina zgodba se je začela v lanski sezoni prav tukaj, ko sva se na progi malo pogovarjala s povišanimi toni. A sva se pogovorila, zdaj pa se izbirava drug drugega, čeprav si s tem povzročava težave. On je bil vedno zelo dober na startu, z njim sem imel težave, a sem ga po pogodbi moral izbrati."

Pri dekletih zmaga v Nemčijo

V ženski konkurenci, ki je pretresena po hudih poškodbah Švedinje Anne Holmlund (še vedno je v komi), je zmagala Nemka Heidi Zacher pred Kanadčankama Marielle Thompson in Georgio Simmerling.  "Ko smo dobivali informacije, je bilo težko. Z informacijami je bila popolna zmešnjava, najhuje je bilo, ker nismo vedeli, kaj in kako, ali bo preživela ali ne. Ob odhodu na tekmo smo mislili samo na to, na srečo smo nato dobili spodbudne novice in takoj je bilo lažje. Še vedno pa vsi skupaj nismo iz najhujšega," je o nesreči Holmlundove dejal Flisar.

Utrujeni kot psi

 "To je bila peta tekma v 12 dneh, utrujeni smo kot psi, enim se to vidi bolj, drugim manj. Sam sem mislil, da ni bolj utrujenega človeka od mene, a ko sem pogledal okoli sebe, sem videl, da nekateri komaj stojijo na nogah. Tudi moč je odločila današnjo tekmo, dobro, da je iz gozda prišla pohorska moč. A še ni konec, še bom potreboval moč, jutri jo bom črpal z vrha Pohorja," je še dodal hitri Štajerec, ki ga že v četrtek čaka nova tekma. Innichen bo namreč gostil finalno preizkušnjo prednovoletnega Toura.

Izidi, moški:

 1. Filip Flisar (Slo)

 2. Tim Hronek (Nem)

 3. Alex Fiva (Švi)

 4. Jean Frederic Chapuis (Fra)

 5. Viktor Anderson (Šve)

 6. Kevin Drury (Kan)

 7. Marc Bischofberger (Švi)

 8. Paul Eckert (Nem)

 9. Christoph Wahrstötter (Avt)

10. Brady Lehman (Kan)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Jean Frederic Chapuis (Fra)   339

 2. Aley Fiva (Švi)               237

 3. Brady Leman (Kan)             218

 4. Filip Flisar (Slo)            182

 5. Marc Bischof berger (Švi)     180

 6. Viktor Andersson (Šve)        172

 7. Sylvain Miaillier (Fra)       160

 8. Kevin Drury (Kan)             157


Izidi, ženske:

 1. Heidi Zacher (Nem)

 2. Marielle Thompson (Kan)

 3. Georgia Semmerling (Kan)

 4. Fanny Smith (Švi)

 5. Daniela Maier (Nem)

 6. Anastasia Chirtcova (Češ)

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Marielle Thompson (Kan)     425

 2. Sandra Naesluund (Šve)      240

 3. Anna Holmund (Šve)          235

 4. Heidi Zacher (Nem)          224

 5. Daniela Maier (Nem)         216

 6. Fanny Smith (Švi)           213

Ne spreglejte