Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Anna Veith Elisabeth Görgl svetovni pokal Tina Maze

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Novo odmevno slovo

Elisabeth Görgl oder prepušča mlajšim

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Sedemnajst let in pol po tem, ko je prvič nastopila v svetovnem pokalu, je tekmovalne smuči v kot postavila 36-letna avstrijska alpska smučarka Elisabeth Görgl.

"Dovolj je bilo," pravi Elisabeth Görgl. | Foto: Reuters "Dovolj je bilo," pravi Elisabeth Görgl. Foto: Reuters

Druščini tistih smučarjev in smučark, ki so se pred začetkom priprav na olimpijsko zimo odločili za tekmovalno slovo, se je pridružila še ena najstarejših članic karavane svetovnega pokala Elisabeth Görgl. Avstrijska Štajerka je sicer spogledovanje z zaključkom kariere nakazala že med sezono, potem ko se ji ni uspelo uvrstiti v ekipo za svetovno prvenstvo v St. Moritzu. Zdaj je tudi uradno naznanila, da je prišel čas za nove izzive.

Slovo s pesmijo
Na posebni novinarski konferenci, na kateri je naznanila slovo, so Göglovo na kratko premagala tudi čustva. Je pa zato zbrane presenetila s pesmijo, ki jo je ob spremljavi instrumentalne skupine odpela v živo in tako napovedala nov glasbeni projekt.

Ostala bo pri petih kolajnah

Dolgoletna tekmica najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze se je tako odrekla možnosti, da bi še četrtič nastopila na zimskih olimpijskih igrah. V najlepšem spominu so ji ostale tiste iz leta 2010, ko je v Vancouvru oziroma Whistlerju prišla do dveh bronastih kolajn (smuk in veleslalom). Trikrat je stala na zmagovalnih stopničkah tudi na svetovnih prvenstvih. Leta 2010 je v Garmisch-Partenkirchnu osvojila zlati kolajni v obeh hitrih disciplinah, dve leti pred tem pa je bila tretja v kombinaciji.

Spomin na ZOI 2010: ob zmagi Viktorie Rebensburg sta do veleslalomskih olimpijskih kolajn prišli tudi Görglova in Mazejeva. | Foto: Reuters Spomin na ZOI 2010: ob zmagi Viktorie Rebensburg sta do veleslalomskih olimpijskih kolajn prišli tudi Görglova in Mazejeva. Foto: Reuters

Maribora ne bo pozabila

Štiri kolajne je osvojila tudi ob koncu sezone v svetovnem pokalu, v katerem je nastopala debelih sedemnajst let. Točke je osvajala v vseh disciplinah v vseh disciplinah. V 378 nastopih je vknjižila tudi 42 uvrstitev med najboljšo trojico. Od tega je zbrala sedem zmag. Prve se je v veleslalomu veselila že leta 2008 v Mariboru. Zadnjič pa je bila najboljša v superveleslalomu leta 2014 v Val d'Iseru. Ob tem je zanimiv pogled na tekmovalke, ki so se na tisti tekmi zvrstile za njo. To so bile namreč Anna Fenninger (danes Veith), Tina Maze in Lara Gut, torej smučarke, ki so v obdobju 2013-2016 osvajale globuse.

Čas je za slovo ...
Ob Görglovi in slovenskem upokojitvenem prispevku, h kateremu lahko štejemo tudi Tino Maze, ki se je uradno poslovila januarja, in Vanjo Brodnik ter po vsej verjetnosti še Katarino Lavtar, se pred olimpijsko zimo umika še kar nekaj znanih imen. Na seznamu novih zdaj že nekdanjih smučarjev so tudi Lotte Smiseth Sejersted, Marc Gini, Laurie Mougel, Jens Byggmark, Joachim Puchner, Klaus Kröll, Georg Streitberger, Sarska Strachova in Fabienne Suter. V zraku vseskozi visita tudi upokojitvi Bodeja Millerja in Ivice Kostelića.
Ne spreglejte