Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
12.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Wisla smučarski skoki

Sreda, 14. 11. 2018, 12.14

5 let, 5 mesecev

Ekipe za začetek skakalne sezone v Wisli

Še malo in bo nazaj veliki tekmec Petra Prevca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Richard Freitag | Richard Freitag je zadnjo sezono končal na visokem drugem mestu. | Foto Sportida

Richard Freitag je zadnjo sezono končal na visokem drugem mestu.

Foto: Sportida

Tik pred začetkom nove sezone smučarskih skokov, ki bo v petek v Wisli, je na mizi vse več kart. Gorazd Bertoncelj je vso ekipo razkril v torek, znane so tudi ekipe gostiteljev, Norvežanov, Avstrijcev, Fincev, Italijanov ...
 

smučarski skoki
Sportal Prvi v ogenj skakalci, razrešena še zadnja neznanka v skakalnem taboru

V sredo je ekipo za Wislo razgrnil tudi trener Nemcev Werner Schuster, ki je na seznam vpisal naslednjo sedmerico: drugega skakalca zadnje zime Richarda Freitaga, šestega Andreasa Wellingerja, Markusa Eisenbichlerja, Karla Geigerja, Stephana Leyheja, Piusa Paschkeja in Davida Siegla.

Že na drugem prizorišču, v finski Ruki (23. november), pa naj bi se nemškemu taboru pridružil v zadnjem času veliki nesrečnež poškodb Severin Freund, ki ga v tekmovalnem ritmu ni bilo skoraj leto in pol.

Severin Freund naj bi se po letu in pol odsotnosti v tekmovalni ritem vrnil čez teden dni v Ruki. | Foto: Reuters Severin Freund naj bi se po letu in pol odsotnosti v tekmovalni ritem vrnil čez teden dni v Ruki. Foto: Reuters

Veliki tekmec Petra Prevca, s katerim sta leta 2015 na vrhu končala z istim številom točk, a je veliki globus zaradi večjega števil zmag pripadel Nemcu, je bil zadnjič del svetovnega pokala januarja 2017. Najprej si je poškodoval kolenske vezi in meniskus, ob vrnitvi julija lani pa si je strgal križne vezi desnega kolena in moral prečrtati olimpijsko sezono.

Freundovo življenje se je v tem obdobju precej spremenilo, poročil se je in jeseni postal oče, a ima po Schusterjevih besedah še vedno veliko željo po vrnitvi med najboljše smučarske skakalce.

Stöcklova sedmerica

Avstrijec s trenersko taktirko norveške reprezentance Alexander Stöckl ni presenetil in na seznam potnikov za Poljsko vpisal šest najboljših Vikingov lanske sezone. 

Daniel Andre Tande je bil lani s tretjim mestom v skupnem seštevku najboljši Norvežan. Letos udarno vlogo pripisujejo Robertu Johanssonu.  | Foto: Sportida Daniel Andre Tande je bil lani s tretjim mestom v skupnem seštevku najboljši Norvežan. Letos udarno vlogo pripisujejo Robertu Johanssonu. Foto: Sportida

Šesterico sestavljajo lani tretji v skupnem seštevku Daniel Andre Tande, peti Robert Johansson, sedmi Johann Andre Forfang, osmi Andreas Stjernen, 12. Anders Fannemel in 20. Halvor Egner Granerud. Norvežani namigujejo, da naj bi bil v najboljši formi Johansson, ki vztraja na Slatnarjevih smučeh. Pred dnevi bi morali razmerja moči preveriti na državnem prvenstvu v Oslu, a jim jo je zagodlo vreme, ledena smučina ni zdržala, tako da so morali tekmovanje odpovedati.

Kennetha Gangnesa na Poljskem ne bo. Na skakalnice naj bi se vrnil v prihodnjih tednih. | Foto: Sportida Kennetha Gangnesa na Poljskem ne bo. Na skakalnice naj bi se vrnil v prihodnjih tednih. Foto: Sportida

Stöckl  računa tudi na vrnitev nesrečnega Kennetha Gangnesa, ki se je vračal po novi operaciji kolena, a si nato na septembrskem treningu poškodoval stegensko mišico. 29-letnik naj bi se na letalnico vrnil v prihodnjih tednih.

Norveška ekipa za Wislo: Daniel Andre Tande, Robert Johansson, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen, Anders Fannemel, Halvor Egner Granerud.

Peter Prevc
Sportal Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju

Ducat domačinov 

Kot gostitelji imajo Poljaki pravico do nacionalnega paketa, Stefan Horngacher in Maciej Maciusiak sta tako izbrala 12-erico, ki bo sodelovala v petek na kvalifikacijah. V ekipi so zmagovalec sezone Kamil Stoch, Dawid Kubacki, Stefan Hula, Piotr Žila, Maciej Kot, Jakub Wolny, Tomasz Pilch, Przemyslaw Kantyka, Klemens Muranka, Andrzej Stekala, Pawel Wasek, Aleksander Zniszczol.

Kamil Stoch brani skupno zmago. | Foto: Sportida Kamil Stoch brani skupno zmago. Foto: Sportida

Finci izkoristili "bonus"

Finski skakalni tabor je po lanski skromni sezoni zamenjal trenerski štab in vlogo glavnega trenerja zaupal Lauriju Hakoli. Finci začenjajo ero brez Janneja Ahonena, ki je pred tedni še tretjič, tokrat menda zadnjič, napovedal konec kariere.

Janne Ahonen je pred tedni še tretjič napovedal konec kariere. Finci imajo v prvi periodi svetovnega pokala na voljo najnižjo kvoto dveh tekmovalcev. | Foto: Sportida Janne Ahonen je pred tedni še tretjič napovedal konec kariere. Finci imajo v prvi periodi svetovnega pokala na voljo najnižjo kvoto dveh tekmovalcev. Foto: Sportida

Zaradi slabih rezultatov lanske sezone imajo Finci načeloma pravico do zgolj dveh tekmovalcev, a bodo na Poljskem lahko imeli štiri. Po pravilih FIS lahko reprezentanca, ki ima kvoto od dveh do treh skakalcev, ta konec tedna, ker bo na sporedu tudi ekipna tekma, prijavi štiri skakalce. To so Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Maatta in Eetu Nousiainen.

Italijani se niso odločili za takšno potezo, poročajo Poljaki skijumping.pl. Nekdanji poljski skakalec Lukas Kruček bo v Wisli bedel zgolj nad Sebastianom Colloredom in Alexom Insamom.

Jernej Damjan
Sportal Jernej Damjan ne želi še enega "boja za preživetje"

Po letu 2014 se je na pomoč Čehom vrnil David Jiroutek, ki mu z nasveti pomaga tudi Jakub Janda. Jiroutek bo na Poljskem računal na kvartet Cestmir Kozisek, Roman Koudelka, Lukas Hlava, Viktor Polasek.

Avstrijci in Japonci pohiteli

Avstrijski seznam je luč sveta ugledal že pred skoraj mesecem dni. Sestavljajo ga Stefan Kraft (lani 4. v skupnem seštevku), Michael Hayboeck (23.), Manuel Fettner (27.), Daniel Huber (28.), Clemens Aigner (29.), Gregor Schlierenzauer (35.) in Philipp Aschenwald.

46-letni Noriaki Kasai bo najstarejši tekmovalec v skakalni karavani. | Foto: Getty Images 46-letni Noriaki Kasai bo najstarejši tekmovalec v skakalni karavani. Foto: Getty Images

Tudi Japonci so bili med prvimi, ki so razkrili karte za Poljsko. Pred tedni so na seznam vpisali šesterico, v kateri je tudi 46-letni Noriaki Kasai, ta upa, da mu bo šlo v novi sezoni bolje kot lani (26. mesto v skupnem seštevku). Zimzeleni Japonec dela predvsem za hitrost, ki še nikakor ni na želeni ravni. Ob njem so Japonci v ekipo postavili še Junšira Kobajašija, Rjojuja Kobajašija, Takuja Takeučija, Daikija Ita in Naokija Nakamuro.

Preberite še:

Stefan Kraft
Sportal Avstrijci pohiteli, izkušeni povratnik bo moral še počakati
Franci Petek
Sportal Franci Petek imenovan za polni mandat na položaju direktorja SZS
Ne spreglejte