Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2023,
16.39

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Uroš Velepec Anton Vidmar Lovro Planko Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak svetovni pokal v biatlonu Östersund

Nedelja, 26. 11. 2023, 16.39

5 mesecev, 1 teden

BIATLON, ÖSTERSUND, 20 KM (M)

Dvojna nemška zmaga razveselila Velepca, do točk tudi trije Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Uroš Velepec | Glavni trener nemške reprezentance Uroš Velepec je lahko danes nasmejan do ušes. | Foto Guliverimage

Glavni trener nemške reprezentance Uroš Velepec je lahko danes nasmejan do ušes.

Foto: Guliverimage

Slovenski biatlonci na uvodni posamični tekmi sezone v Östersundu niso posegli po vrhunskih uvrstitvah. Do točk pa so se na najdaljši 20-kilometrski tekmi vseeno prebili Jakov Fak na 23., Lovro Planko na 31. in Miha Dovžan na 33. mestu. Anton Vidmar je zasedel 78. mesto. Veliko veselje pa je vladalo v nemški reprezentanci, ki jo vodi slovenski trener Uroš Velepec, dvojne zmage sta se namreč veselila njegova varovanca Roman Rees in Justus Strelow.

Med najbolj nasmejanimi je bil v Östersundu slovenski trener Uroš Velepec, ki vodi nemško moško vrsto. Roman Rees in Justus Strelow, ta je zaostal 12 sekund, sta z odlično pripravljenimi smučmi namreč osvojila prvi dve mesti in prehitela tudi prvega favorita Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja. Ta je lani dobil kar 19 tekem, danes pa na zadnjem strelskem postanku naredil še drugo napako in za Nemcem zaostal za 25 sekund.

Tridesetletni Rees je po 15 letih prvi nemški biatlonec v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, nazadnje pa so se Nemci dvojne zmage veselili januarja 2017 v Oberhofu.

Slovenski tabor je pokazal, da je lahko zelo blizu najboljšim, a bodo za to potrebne strelske ničle. Jakov Fak je zgrešil dva strela in zaostal 2:13 minute, Lovro Planko ob enakem izkupičku na strelišču še pol minute več. Miha Dovžan pa je dokazal, da je imel v soboto v štafeti pri streljanju le slab dan. Danes je zgrešil le enega od 20 strelov, za zmagovalcem pa zaostal tri minute. Nastop se je ponesrečil Antonu Vidmarju, ki je zgrešil pet tarč.

"Vsi tekmovalci so delali napake, ampak rezultati pa niso povsem slabi"

Jakov Fak: Mislim, da sem pripravljen še za dosti več. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jakov Fak: Mislim, da sem pripravljen še za dosti več. Foto: Grega Valančič/Sportida "Seveda bi lahko malce bolje ustrelil. Bil sem nekoliko bolj previden pri izbiri opreme. Vzel sem nekoliko debelejše rokavice, saj sem pričakoval, da bo še bolj mraz. To mi je vzelo nekaj sekund pri sami hitrosti streljanja, ampak je bila to cena, ki sem jo bil pripravljen plačati, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. V teku sem poskušal čim bolj enakomerno razporediti moči. Počutil sem se super in sem tudi mislil, da sem hitrejši. Na koncu je zaostanek kar velik. Vseeno bo priložnosti med sezono še veliko in nastopa ne morem oceniti za dobrega. Mislim, da sem pripravljen še za dosti več," je za Smučarsko zvezo Slovenije tekmo ocenil Jakov Fak.

Tudi Lovro Planko meni, da ni pokazal vsega, kar zmore. "Mogoče sem začel malce prepočasi in nato nisem našel tistega tempa, ki bi si ga želel.  Strelsko pa sem z nastopom lahko zadovoljen, saj je 90-odstotkov zame kar uspeh. Po tistih dveh zgrešenih strelih sem se zavedal, da je izkoriščen bonus, ki ga sicer ne bi smel koristiti. Vedel sem, kaj moram storiti do konca za vsaj približno soliden rezultat in ustrelil še dve 'ničli'. Rezultat je soliden za začetek sezone, ne pa nekaj posebnega."

Končno oceno je podal glavni trener slovenske vrste Ricco Gross: "Danes je bilo na obeh tekmah mogoče zelo veliko. Ampak smo tudi mi grešili veliko na strelišču. Vsi tekmovalci so delali napake, ampak rezultati pa niso povsem slabi. Najboljši rezultat Lene v karieri, Jaka takoj za najboljšimi dvajsetimi, Lovro v točkah in zelo sem vesel tudi za Dovžana. Deloval je dobro na strelišču in ujel nekaj točk. Tekem še ni konec tukaj in že pričakujemo naslednje."

Biatlonska karavana ostaja v Östersundu. Tam jo prihodnji teden od srede dalje čakajo še štafetne tekme ter oba sprinta in zasledovanji.

Izidi, moški, 20 km:

1. Roman Rees (Nem)             51:27,2 (1)
2. Justus Strelow (Nem)          + 12,1 (1)
3. Johannes Thingnes Boe (Nor)     25,0 (2)
4. Andrejs Rasturgujevs (Lat)      29,1 (1)
5. Sebastian Stalder (Švi)         29,3 (1)
6. Endre Stroemsheim (Nor)         39,3 (1)
7. Sebastian Samuelsson (Šve)      40,4 (3)
8. Tommaso Giacomel (Ita)          46,8 (2)
9. Benedikt Doll (Nem)             55,6 (2)
10. Emilien Claude (Fra)          1:16,0 (0)
...
23. Jakov Fak (Slo)               2:13,3 (2)
31. Lovro Planko (Slo)            2:46,0 (2)
33. Miha Dovžan (Slo)             2:59,7 (1)
78. Anton Vidmar (Slo)            6:55,9 (5)

Preberite še:

Lisa Vittozzi
Sportal Zmaga v Italijo, velika vrnitev Nemke, Lena Repinc do prvih točk
Lou Jeanmonnot
Sportal Franciji napet spopad z Norveško, slovenski kvartet soliden
Polona Klemenčič, Oberhof 2023
Sportal Polona Klemenčič in Jakov Fak za uvod tik pod stopničkami!
Ne spreglejte