Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
8.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

Natisni članek

Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc skoki

Torek, 13. 12. 2016, 8.50

6 let, 6 mesecev

Tuji mediji o treh bratih Prevc v Engelbergu

Družina Prevc proti preostalemu svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

4

bratje Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenske barve bo konec tedna na četrti postaji smučarskih skokov te sezone zastopalo šest skakalcev, med njimi kar trije bratje Prevc. Družinski skakalni fenomen ni pustil ravnodušnih niti tujih medijev, ki opozarjajo na trojno bratsko nevarnost.

Vsi bratje Prevc na isti tekmi svetovnega pokala smučarskih skokov niso skakali še nikoli. Konec tedna, ko bo skakalna smetana zbrana v Švici v Engelbergu, kjer bosta v soboto in nedeljo posamični tekmi, se bodo lahko podpisali pod nov zgodovinski mejnik.

Aktualnemu prvaku svetovnega pokala Petru in trenutno vodilnemu v skupnem seštevku Domnu se bo pridružil še trenutno vodilni v celinskem pokalu Cene Prevc.

Dvajsetletnika, ki je na uvodu sezone drugokakovostnega celinskega pokala v Vikersundu dvakrat zmagal in bil enkrat drugi, je slovenski glavni trener Goran Janus v A-reprezentanco uvrstil namesto Jake Hvale. Ob Prevcih bodo od Slovencev nastopili še Jurij Tepeš, Anže Lanišek in Nejc Dežman.

Edinstveno tekmovanje

Cene Prevc je z odličnimi skoki na uvodu sezone celinskega pokala (dve zmagi in drugo mesto) skočil v svetovni pokal. Nastop na tekmi si bo moral kot edini Prevc zagotoviti v kvalifikacijah. | Foto: Grega Valančič/Sportida Cene Prevc je z odličnimi skoki na uvodu sezone celinskega pokala (dve zmagi in drugo mesto) skočil v svetovni pokal. Nastop na tekmi si bo moral kot edini Prevc zagotoviti v kvalifikacijah. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Tega v svetovnem pokalu še nismo doživeli. Na delu bomo lahko videli tri odlične slovenske brate," med drugim pišejo Poljaki, ki jim gre letos izvrstno.

V Klingenthalu so sploh prvič v zgodovini zmagali na ekipni tekmi, najbolj sladko pa se jim je smejalo tudi na zadnji tekmi v Lillehammerju. Na prvem mestu je tam končal Kamil Stoch, poljsko slavje je z drugim mestom dopolnil tretji v skupnem seštevku Maciej Kot.

"Ni dileme, da bo tekmovanje v Engelbergu edinstveno. Glede na prikazane predstave je bila odločitev slovenskega trenerja pravilna (da je izbral Ceneta, op. a.)," dodajajo pri sportowefakty.wp.pl.

Slovenska družina proti preostalim

Norvežani po petih posamičnih tekmah največ upov polagajo na 22-letnega Daniela Andreja Tandeja. V soboto je bil drugi, v nedeljo je po 23. mestu v prvi seriji z izjemnim drugim skokom napredoval na četrto. Za vodilnim v skupnem seštevku Domnom Prevcem na drugem mestu zaostaja 52 točk. Vikingi že pogledujejo, kje ima Tande več izkušenj od 17-letnega Slovenca. Poleti so tisti, ki bi mu lahko prinesli prednost pred našim najstnikom, pravijo.

Ob izračunih, o katerih je sicer še precej zgodaj govoriti, se sprašujejo, kje je forma petega v lanski sezoni Johanna Andreja Forfanga. Letos je točke osvojil le enkrat, in to s skromnim 24. mestom v Ruki. V Engelbergu ga bo tako zamenjal izkušeni Tom Hilde, ki se je pretekli konec tedna izkazal v celinskem pokalu. Domen in Peter Prevc sta lani v Engelbergu postala prva brata v zgodovini smučarskih skokov, ki sta skupaj stala na zmagovalnem odru. Peter je zmagal, Domen je bil drugi. Bo švicarsko prizorišče spet uspešno za naše orle? | Foto: Sportida Domen in Peter Prevc sta lani v Engelbergu postala prva brata v zgodovini smučarskih skokov, ki sta skupaj stala na zmagovalnem odru. Peter je zmagal, Domen je bil drugi. Bo švicarsko prizorišče spet uspešno za naše orle? Foto: Sportida

Ob vseh zapisih pa niso pozabili na slovenski bratski trio. "Še bolje kot Hildeju je šlo na celinskem pokalu Cenetu Prevcu, srednjemu od bratov Prevc. Zdaj se bo pridružil Domnu, ki v tej sezoni dominira, in starejšemu Petru. Konec tedna bomo v Engelbergu videli tekmovanje družine Prevc s preostalim svetom," so zapisali pri aftenposten.no.

Spored, Engelberg, velika skakalnica

Petek, 16. december
17.00 – kvalifikacije

Sobota, 17. december
16.00 – posamična tekma

Nedelja, 18. december
12.30 – kvalifikacije
14.00 – posamična tekma

Pazite se Nike in Eme!

Tudi Nemci in Avstrijci, ki imajo najbližje vrhu Severina Freunda (četrti) in Stefana Krafta (peti), niso spregledali dejstva, da bo treba v Engelbergu paziti na tri brate Prevc. Na to opozarjajo tudi Italijani, ki med letošnjimi dobitniki točk še nimajo svojega predstavnika. Ti v zapisu omenjajo celo skakalno dinastijo Prevc.

Naši zahodni sosedi pa ob tem ne omenjajo zgolj bratov najbolj smučarskoskakalne slovenske družine, pač pa pogledujejo proti prihodnosti in opozarjajo še na Prevčevi dekleti. Niko, ki že navdušuje v skokih, in najmlajšo Emo, ki se bo morda tudi znašla na skakalnicah. Morda pa v Dolenji vasi res raste nova Sara Takanaši.

Vrstni red v svetovnem pokalu (5):

1. Domen Prevc (Slo)              360
2. Daniel Andre Tande (Nor)       308
3. Maciej Kot (Pol)               247
4. Severin Freund (Nem)           233
5. Stefan Kraft (Avt)             231
6. Kamil Stoch (Pol)              214
7. Markus Eisenbichler (Nem)      188
8. Manuel Fettner (Avt)           187
9. Andreas Kofler (Avt)           136
10. Peter Prevc (Slo)              135
...
22. Jurij Tepeš (Slo)               47
Pokal narodov:
1. Nemčija                       1089
2. Poljska                       1075
3. Avstrija                       963
4. Norveška                       767
5. Slovenija                      742
6. Češka                          234
7. Japonska                       220
8. Francija                       129
9. Švica                           78
10. Rusija                          48
...

Že zdaj en Prevc preveč

Tudi družbena omrežja so preplavili bratje Prevc. Med drugim tviteraši hudomušno pravijo, da je bil že zdaj, kot sta v svetovnem pokalu tekmovala Peter in Domen, en Prevc preveč.

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte