Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

skok v športno preteklost Lahti 2017 svetovno prvenstvo Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 19. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Drama, ki je Prevcu vzela kakšen dan življenja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73
Peter Prevc 2013 | Foto Sportida

Foto: Sportida

Za slovenskega skakalnega šampiona Petra Prevca je bilo italijansko skakalno središče Predazzo srečen kraj, kjer je na svetovnem prvenstvu skočil do dveh medalj. Na drugi posamični tekmi se mu je zaradi drame s prehitro slečenim dresom življenje sicer za nekaj časa ustavilo. "V kontrolni sobi sem čakal in vse bolj lezel skupaj. Funkcionarji so prihajali in prihajali," je takrat dejal Peter.

Slovenija je v Val di Fiemmeju pozdravila dva izvrstna slovenska dosežka. Franci Petek se je leta 1991 veselil zlate medalje in kot prvi Slovenec na večjem tekmovanju stopil na najvišjo stopničko. Za njim je to uspelo še Roku Benkoviču leta 2005 v Oberstdorfu.

Na skakalnico v Predazzu ima lepe spomine tudi Peter Prevc. Na svetovnem prvenstvu 2013 je bil edina slovenska zvezda. Medtem ko preostali slovenski orli niso posegali po najvišjih mestih, se je med najboljše izstrelil najstarejši od bratov Prevc.

Na treningu se je iskal in iskal, našel pa se je na tekmi

Bronasta medalja mu je dala zagon za veliko napravo. | Foto: Sportida Bronasta medalja mu je dala zagon za veliko napravo. Foto: Sportida Takrat sta mlajša brata Domen in Cene še z velikimi očmi spremljala, kaj uspeva Petru.

Na treningu in pri kvalifikacijskem skoku na srednji skakalnici še ni bilo videti, da bo imela zgodba vesel konec. Na drugem treningu je imel "šele" 13. rezultat, v kvalifikacijah pa prav tako ni bil povsem pri vrhu. Tudi poskusni skok pred tekmo ni dal razloga za optimizem, saj je zasedel šele 26. mesto.

Je pa zato prva serija začela kazati boljše čase. S skokom, dolgim 102,5 metra, je zasedal peto mesto, bronasta medalja pa je bila oddaljena vsega 1,7 točke.

V drugi seriji je začel pihati veter v hrbet, kar je bila voda na Petrov mlin. Še enkrat je imel peti rezultat serije, najprej pa je za njim zaostal Nemec Richard Freitag. Na vrhu je bila še trojica Anders Bardal, Kamil Stoch in Gregor Schlierenzauer. Spodletelo je Stochu in Prevc se je veselil premierne posamične medalje na nordijskem svetovnem prvenstvu. Ta je imela bronasti lesk.

Janus se je odločil za taktični manever

Dva dobra skoka sta ga popeljala na drugo mesto, nato pa se je začela drama z dresom. | Foto: Sportida Dva dobra skoka sta ga popeljala na drugo mesto, nato pa se je začela drama z dresom. Foto: Sportida Njegova prva medalja sicer sega v leto 2011, ko je v Oslu v tekmi z eno serijo skupaj z Jurijem Tepešem, Jernejem Damjanom in Robertom Kranjcem osvojil ekipni bron.

S pozitivnim valom se je preselil na večjo napravo. Najprej se je na treningu privajal na skakalnico, imel pri tretjem skoku tretji rezultat, v kvalifikacijah pa že skočil najdalje. S tem je napovedal, da ga tudi na veliki napravi zanima odličje.

V prvi seriji je bil od njega boljši le Poljak Stoch, za katerim je zaostajal dobrih pet točk. Tik za petami so mu bili Anders JacobsenWolfgang Loitzl in Richard Freitag. Ločilo jih je vsega 2,1 točke.

Trener norveške reprezentance Alexander Stöckl se je odločil svojega izbranca spustiti z dveh zaletnih mest nižje in tvegati. Jacobsen se je izkazal, Loitzl in Freitag pa sta nekoliko zaostala. Tudi slovenski strokovnjak Goran Janus si je upal in Petra spustil z istega zaletnega mesta, kot je pred njim skočil Jacobsen.

Po odličnem skoku sledila drama

Junaki večje skakalnice. Peter Prevc (2. mesto), Kamil Stoch (1. mesto) in Anders Jacobsen (3. mesto).  | Foto: Sportida Junaki večje skakalnice. Peter Prevc (2. mesto), Kamil Stoch (1. mesto) in Anders Jacobsen (3. mesto). Foto: Sportida Slovenskega šampiona to ni zmedlo in s 130,5 metra je za pičle 0,6 točke prehitel Jacobsena ter se veselil novega odličja. Vprašanje je bilo le, ali bo ostal srebrn ali bo Stoch tako kot na srednji skakalnici brcnil v temo. Tokrat se Poljak ni pustil zmesti in še z enim odličnim skokom prepričljivo osvojil zlato medaljo.

Sledila je drama, ki je našemu skakalcu zagotovo vzela nekaj dni življenja. Srebra smo se v izteku skakalnice veselili tudi novinarji, nato pa so tudi naši obrazi postali bolj kisli, saj smo izvedeli, da žirija tekmovanja odloča, ali bo Petra diskvalificirala ali ne. Ob veselju si je namreč prehitro slekel dres, česar ne bi smel storiti.

"Prišel sem na kontrolo z dresom v roki. Vprašal me je, zakaj ga imam v roki."

Kako bo letos na svetovnem prvenstvu v Lahtiju na Finskem? | Foto: Sportida Kako bo letos na svetovnem prvenstvu v Lahtiju na Finskem? Foto: Sportida "Na sestanku pred tekmo so se dogovorili, da dresa in čevljev ne smeš sleči do kontrole po skoku. Čevlje so nam pobrali. Jaz te informacije nisem dobil. Ne vem, kje je ostala. Prišel sem na kontrolo z dresom v roki. Vprašal me je, zakaj ga imam v roki. Odgovoril sem, da je bila do zdaj takšna praksa na vseh tekmah v svetovnem pokalu. Očitno je kdo kdaj posumil, da drese pred kontrolami zamenjajo. V kontrolni sobi sem čakal in vse bolj lezel skupaj. Funkcionarji so prihajali in prihajali. Drama se je vlekla. Dobili smo velik opomin in imeli bomo veliko dela, da si povrnemo ugled. Zagotovo so nas vzeli na piko," je o neljubem dogodku takrat povedal Peter. Pozneje so mu okoli vratu le nadeli srebrno medaljo, ki si jo je priboril na skakalnici.

Na naslednjem nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu na Švedskem se mu je medalja na večji napravi izmuznila za vsega 0,9 točke.

Zdaj bo imel novo priložnost v Lahtiju, kjer bo prva posamična preizkušnja 25. februarja, ko se bodo skakalci potegovali za komplet odličij na srednji skakalnici.

Skakalni program na SP v Lahtiju 2017

24. februar, posamična tekma na srednji skakalnici (ž)

25. februar, posamična tekma na srednji skakalnici (m)

26. februar, tekma mešanih ekip (m+ž)

2. marec, posamična tekma na veliki skakalnici (m)

4. marec, ekipna tekma na veliki skakalnici (m)

Ne spreglejte