Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
24. 11. 2016,
9.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

skoki Gorazd Bertoncelj Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Četrtek, 24. 11. 2016, 9.35

6 let, 6 mesecev

Najmlajši član slovenske skakalne karavane

Domen Prevc verjame, da bodo šale na njegov račun zagotovo še padale

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Foto: Vid Ponikvar

Konec je čakanja. Danes se začenja nova sezona smučarskih skokov in v drugo v karieri bo vstopil 17-letni Domen Prevc, ki bo tudi letos najmlajši član skakalne karavane.

Pred letom dni je takrat vsega 16-letni Domen Prevc navdušil skakalno javnost. Na uvodu v zimo je skočil do osmega mesta in prvič resneje opozoril nase. Po Klingenthalu je z dobrimi skoki nadaljeval tudi v Lillehammerju, najbližje zmagi pa je bil nato že v Engelbergu. Le brat Peter je stopil pred njega.

Zgodba se je ponovila še v Saporu na Japonskem, kjer je prav tako osvojil drugo mesto in vnovič zaostal le za starejšim bratom.

Zato pa se je veselil zmage na ekipni tekmi v Oslu, kjer je skupaj z bratom, Jurijem Tepešem in Robertom Kranjcem preskočil vso konkurenco na čelu s favoriziranimi Norvežani.

Kateri slovenski smučarski skakalec bo na uvodni tekmi svetovnega pokala na Finskem dosegel najboljšo uvrstitev?

  • Nejc Dežman
    1,60 %
    7 glasov
  • Jaka Hvala
    3,20 %
    14 glasov
  • Anže Lanišek
    1,37 %
    6 glasov
  • Domen Prevc
    34,55 %
    151 glasov
  • Peter Prevc
    56,06 %
    245 glasov
  • Jurij Tepeš
    3,20 %
    14 glasov
Oddanih 437 glasov

Zanimivo je bilo, ker sem imel ob sebi fante svoje starosti

"Treniral sem s trenerjem mladinske reprezentance Gorazdom Bertoncljem. Fizične priprave so dobro uspele. Zanimivo je bilo, ker sem imel ob sebi fante svoje starosti. Z njimi sem se ujel." | Foto: Sportida "Treniral sem s trenerjem mladinske reprezentance Gorazdom Bertoncljem. Fizične priprave so dobro uspele. Zanimivo je bilo, ker sem imel ob sebi fante svoje starosti. Z njimi sem se ujel." Foto: Sportida Na koncu sezone je osvojil odlično skupno 14. mesto, ob tem pa je treba dodati, da je v primerjavi s tekmeci izpustil kar 11 tekem. Trenerski štab z Goranom Janusom na čelu ga je namreč v krstni sezoni počasi uvajal v svetovni pokal, zato je izpustil preizkušnje, kot je z vetrom nepredvidljivi Kuusamo …

Letos je čas, da spozna tudi te pasti, saj je v kadru za prvi tekmi sezone, ki bosta v petek in soboto prav v tem finskem skakalnem središču.

V pripravljalnem obdobju je bil večji del časa še vedno priključen mladinski vrsti, saj njegovo telo še ne potrebuje tovrstnih fizičnih treningov, kot jih imajo člani A-reprezentance.

Spored v Kuusamu

Četrtek
17.00, kvalifikacije

Petek​
17.00, posamična tekma

Sobota
16.00, posamična tekma

"Treniral sem s trenerjem mladinske reprezentance Gorazdom Bertoncljem. Fizične priprave so dobro uspele. Prav tako smo skakali s kratkimi smučmi, zraven imeli igre. Zanimivo je bilo, ker sem imel ob sebi fante svoje starosti. Z njimi sem se ujel," je povedal Domen.

"To, kar vem, je mogoče 0,5 odstotka, kar bi lahko"

Ali je na treningu kaj pogrešal starejše, je odgovoril kot iz topa: "Ne, nisem. Tudi pozimi nisem vedel, kakšen karakter imajo. Pogrešal jih nisem. V zadnjem delu priprav sem začel z več skupnimi treningi, a je glavni trener še vedno Bertoncelj."

Z opravljenim v sklopu priprav na novo sezono je zadovoljen. Rad bi odpravil še nihanja. Kako je v primerjavi s konkurenco dober v zraku, pa se bo lahko prepričal že na današnjem treningu in kvalifikacijami (ob 17. uri) za petkovo tekmo.

Slovenska ekipa za prvi tekmi v Kuusamu

Peter Prevc, Jurij Tepeš, Domen Prevc, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Nejc Dežman.

Ker bo zanj to druga sezona smučarskih skokov, nekaj pasti že pozna, a kot pravi sam, veliko stvari o skakalnem svetu še ne pozna: "Malce več vem. To, kar vem, je mogoče 0,5 odstotka, kar bi lahko. Mirno bom štartal v sezono in bom videl, kako bo."

"O tem, kaj je bilo lani, ne bi govoril. Šale bodo na moj račun zagotovo še padale."

"O tem, kaj je bilo lani, ne bi govoril. Bile so intimne stvari. Verjamem, da bo tudi letos kaj podobnega." | Foto: Sportida "O tem, kaj je bilo lani, ne bi govoril. Bile so intimne stvari. Verjamem, da bo tudi letos kaj podobnega." Foto: Sportida Glavni trener Janus je poudaril, da je Domen na zadnjih treningih deloval dobro in je bil slovenskemu skakalnemu šampionu Petru največji konkurent. A se z bratom ne obremenjuje: "Na trening ne grem, da bi gledal, kako dober je Peter. Osredotočen sem nase."

S prehodom na sneg nima težav, saj pravi, da občutke pod nogama hitro dobi. Zato pa se bo še vedno privajal na širšo zgodbo, ki jo ponujajo skoki. Res, da v naši reprezentanci ni več novinec, a zaradi tega ne verjame, da zaradi mladosti ne bo več deležen šal, ki jih uporabljajo izkušenejši skakalci.

"O tem, kaj je bilo lani, ne bi govoril. Bile so intimne stvari. Verjamem, da bo tudi letos kaj podobnega, ker sem kar precej let mlajši. Šale bodo na moj račun zagotovo še padale," je sklenil Domen.

Ne spreglejte