Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 8. 2020,
17.03

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

Natisni članek

Wisla Gorazd Bertoncelj smučarski skoki Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Četrtek, 20. 8. 2020, 17.03

3 leta, 9 mesecev

Brata Prevc: eden je ostal doma, drugi na Poljsko

Domen Prevc ima več težav s seboj kot z opremo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25
smučarski skoki, reprezentanca | Domen Prevc trenutno ni na želeni ravni. Wislo, ki bo konec tedna gostila edini tekmi poletne velike nagrade za skakalce, bo izpustil. | Foto Grega Valančič/Sportida

Domen Prevc trenutno ni na želeni ravni. Wislo, ki bo konec tedna gostila edini tekmi poletne velike nagrade za skakalce, bo izpustil.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na Poljskem bosta konec tedna edini preizkušnji poletne velike nagrade za smučarje skakalce. Peter Prevc ju bo izkoristil tudi za preizkus opreme, ki mora ustrezati novim pravilom, Domna Prevca pa v Wisli zaradi neustrezne pripravljenosti ne bo. Kot pravi, ima trenutno več težav s seboj kot z opremo.
 

smučarski skoki, reprezentanca
Sportal Na Poljsko s tremi cilji, za zimsko sezono v igri več scenarijev #video #foto

Slovenski skakalni tabor se bo na edinem prizorišču letošnje poletne velike nagrade v Wisli predstavil s sedmimi orožji. Glavni trener Gorazd Bertoncelj bo na Poljskem računal na Anžeta Laniška, Timija Zajca, Petra Prevca, Žigo Jelarja, Roka Justina ter debitanta Lovra Kosa in Jana Bombeka

Domen ni tam, kjer bi si želel biti Upa, da se bodo hitro prilagodili tekmovalnemu ritmu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Upa, da se bodo hitro prilagodili tekmovalnemu ritmu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Šef stroke bi na Poljsko peljal tudi Domna Prevca, a ta za zdaj ni na ustrezni ravni. "On odstopa v negativni smeri, trenutno še ni sposoben tekmovati na tekmah najvišje ravni, ampak se borimo, da bomo pozimi pripravljeni, kot je treba," je o 21-letnem varovancu dejal Bertoncelj, ki ni pretirano zaskrbljen zaradi najmlajšega od bratov Prevc, saj je zadnja poletja v podobni formi.

Da ni tam, kjer bi si želeli biti, je potrdil tudi sam: "Kar zadeva mojo pripravljenost, ni na taki ravni, kot bi si želel. Zadnje čase gredo stvari v pravo smer. Nekako smo videli, kaj moramo delati, da se moje telo znajde tudi na terenu. Zagotovo se občuti primanjkljaj tekem, a upam, da se bomo, ko bodo te na sporedu, kmalu uvedli in normalno začeli."

Bertoncelj o formi varovancev:

Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek želi čim prej doreči stvari #video

Domen je eden od redkih, ki zagozd, okoli katerih se dviguje prah, ne uporabljajo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen je eden od redkih, ki zagozd, okoli katerih se dviguje prah, ne uporabljajo. Foto: Grega Valančič/Sportida Več težav s tehniko

Pred novo zimsko sezono se je znova zgodila sprememba pravil pri opremi (zagozde, čevlji, dres), predvsem pri zagozdah, ki jih Domen kot eden od redkih ne uporablja, so še vedno nejasnosti. Kako se je pri spremembi opreme znašel Prevc?

"Spet so se pojavile spremembe pri opremi, a jaz 'kajl' ne uporabljam, je pa bilo nekaj sprememb na dresih. Trenutno imam več težav sam s seboj, s svojo tehniko kot pa z opremo. To je tudi eden od razlogov, zakaj ne grem v Wislo."

Poljska svojevrstni testni dogodek

Eden od treh Bertoncljevih ciljev na Poljskem je preverjanje ustreznosti tekmovalne opreme. Kaj o spremembah in prilagajanju novim pravilom pravi najstarejši od bratov Prevc Peter

Peter Prevc bo Poljsko izkoristil za preizkušanje opreme. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter Prevc bo Poljsko izkoristil za preizkušanje opreme. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Nekaj težav je bilo, a ne pretiranih. Ni veliko ljudi na svetu, ki delajo te stvari, prav tako ni veliko časa za prilagoditev, ob tem pa ni natančne interpretacije pravil, tako da se s tem kar dolgo časa loviš. Še vedno imam kakšno zamisel, kako izboljšati opremo, ampak za zdaj bom počakal to tekmo, da vidim, na katere stvari je treba biti najbolj pozoren. Tako bo ta tekma kot preizkusni dogodek z vso novostjo opreme," pravi z osmim mestom v svetovnem pokalu najboljši slovenski skakalec zadnje zime.

O razlogih, da se pravila pri opremi zadnje čase tako spreminjajo, pa meni: "Tekmovalci vsako leto kaj novega odkrijemo, na koncu pa se kakšna stvar morda izkaže za nevarno in nas želijo zaščititi. Ampak bomo že našli kaj drugega."

Slovenski tabor pred Wislo:

Občutki se spreminjajo

Sedemindvajsetletnik je zadovoljen, da bodo v kratkem končali monotonijo treningov, a rezultati v Wisli ne bodo najpomembnejši. "Letos res veliko treniramo, tekem ni, a nismo edini športniki. Podobno je pri smučarjih. Na srečo imamo to poletje v načrtu vsaj eno preizkušnjo, da pogledamo, kje smo in kaj moramo do zime še narediti. Občutki se spreminjajo iz tedna v teden, enkrat boljše, drugič slabše, bomo videli, kako bo, ko pride še pritisk tekme, ki doda svoje."

Skakalci bi morali v petek opraviti kvalifikacije za sobotno tekmo (17.30), a naj bi na Poljskem nastopilo zgolj 46 športnikov, tako da so vsi uvrščeni na tekmo. V nedeljo sledi še druga posamična preizkušnja, prav tako ob 17.30.

Preberite še:

Wisla
Sportal Skoki poleti po novih odpovedih le še v Wisli in Frenštatu
Urša Bogataj
Sportal Slovenska skakalka po sedmih mesecih znova na skakalnici

 
Ne spreglejte