Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
22.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 22.02

6 let, 7 mesecev

Do kod lahko sežeta Slovenki v ekipnem šprintu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sredo je na svetovnem prvenstvu v Holmenkollnu na sporedu ekipni šprint, bržkone zadnja tekaška preizkušnja na Norveškem, na kateri ima Slovenija možnost za medaljo.

Slovenske tekačice so na posamičnem šprintu v Oslu dokazale, da v najkrajši disciplini smučarskega teka sodijo v svetovni vrh. Preko kvalifikacij so se v najboljšo trideseterico uvrstile vse štiri, Petra Majdič in Vesna Fabjan pa sta osvojili celo tretje oziroma četrto mesto. Je bila Petrina medalja zadnja na letošnjem svetovnem prvenstvu ali lahko slovenske smučarke tekačice še enkrat stopijo na oder za zmagovalke? Napovedi v šprintih so vedno nehvaležne. A po rezultatih sodeč sta Majdičeva in Katja Višnar, ki bo tekla ob najboljši slovenski smučarki tekačici vseh časov, gotovo sposobne poseči po najvišjih mestih.

Posamični šprint v Oslu je potekal v prostem slogu, drugače pa bo na ekipnem, kjer se bodo tekačice pomerile v klasični tehniki. Ob 31-letni Majdičevi, ki je še vedno najbolj prepričljiva Slovenka v vseh tekaških disciplinah, se bo tokrat s holmenkollensko progo spopadla 26-letna Višnarjeva. Blejka je v klasični tehniki namreč boljša od Fabjanove, ki sicer v prostem slogu sodi v sam svetovni vrh. Rezultati obeh tekačic v zadnjem času obetajo, da se bosta Slovenki borili za najvišja mesta. Majdičeva je v klasičnem šprintu najboljša tekačica na svetu, saj je v tej sezoni dobila kar dva od treh, ob tem pa je bila še enkrat druga. Višnarjeva je v tej disciplini nastopila dvakrat, nazadnje je bila v Otepääju šesta, v Kuusamu na začetku sezone pa se je uvrstila na 21. mesto. Vendar je šprinterska preizkušnja vedno negotova, zato so napovedi lahko zelo nehvaležne in zavajajoče. Ena slabša dirka, zlomljena palica ali trk s sotekmovalko lahko odličen rezultat v hipu spremeni v razočaranje.

Na ekipnem šprintu tokrat ne bo nastopila junakinja svetovnega prvenstva Norvežanka Marit Björgen, ki je osvojila vse tri zlate medalje, ne bo pa niti Poljakinje Justyne Kowalczyk. Kljub odsotnosti najboljših tekačic na svetu bo imela slovenska dvojica kar hudo konkurenco. Najbolj nevarni ekipi bosta bržkone norveška in italijanska. Pri domačinkah bosta nastopili Maiken Caspersen Falla in Astrid Uhrenholdt Jacobsen, obe že na odru za zmagovalke v klasičnem šprintu v tej sezoni. Za naše zahodne sosede bosta nastopili Arianna Follis in Marianna Longa. Gre za zelo kvalitetno dvojico. Follisova je na posamičnem šprintu postala svetovna prvakinja, Longa pa se je na klasičnem šprintu v tej sezoni svetovnega pokala že dvakrat uvrstila v najboljšo deseterico. Olajševalna okoliščina za tekmice Italijank je, da je Follisova v klasičnem šprintu precej slabša kot v prostem. V boj za medalje ne gre izključiti še Švedinji Charlotte Kalla in Ido Ingemarsdotter ter Finki Aino Kaiso Saarinen in Kristo Lahteenmaki.

Četrta preizkušnja svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Oslu se bo začela v sredo ob 12.15, na štartu pa bo 16 dvojic.

Ne spreglejte