Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
14.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

deskanje Rok Marguč Gloria Kotnik Tim Mastnak Jure Hafner Žan Košir Bansko

Petek, 20. 1. 2023, 14.46

1 leto, 3 mesece

Bansko, deskanje, paralelni slalom (m, ž)

Dež in sneg: bodo organizatorji kos vremenu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Rok Marguč | Rok Marguč je bil leta 2018 v Banskem osmi, kar je najvišja slovenska uvrstitev na tem prizorišču. | Foto Miha Matavž

Rok Marguč je bil leta 2018 v Banskem osmi, kar je najvišja slovenska uvrstitev na tem prizorišču.

Foto: Miha Matavž

Bansko v Bolgariji bo ta konec tedna gostil dva paralelna slaloma za svetovni pokal, na katerem bodo nastopili tudi trije slovenski predstavniki: Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč. Gloria Kotnik na zadnjih dveh slalomih pred svetovnim prvenstvom v Gruziji zaradi poškodbe kolena ne bo nastopila.

"Po tekmi v Scuolu v Švici sem se posvetil kondicijskim treningom. Na snegu nisem bil, prioriteta je bila povrnitev moči. Seveda kondicijsko še nisem na takšni ravni, kot sem bil pred boleznijo, zaradi katere sem jemal antibiotike, je pa precej bolje, kot je bilo v Bad Gasteinu in Scuolu. Bistveno je, da tudi v tem smislu napredujem. Prepričan sem, da se bo to poznalo na snegu. V slalomu mi gre letos zelo dobro," je pred tekmovalnim koncem tedna v Bolgariji v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije povedal letos najboljši slovenski slalomist Tim Mastnak, ki trenutno zaseda četrto mesto v skupnem seštevku te discipline.

Dodal je: "Bansko? Tekme v Banskem imam v lepem spominu, zelo dobro so bile organizirane. Bo pa podlaga letos zelo zahtevna, ampak za vse enaka. Sam se tudi po luknjah dobro peljem, tako da ni bojazni, sem optimist."

Tim Mastnak ostaja optimist. | Foto: Miha Matavž Tim Mastnak ostaja optimist. Foto: Miha Matavž

V Banskem (po dva paralelna veleslaloma so organizirali v letih 2017 in 2018) je bil do zdaj najvišje na 12. mestu.

Še štiri mesta boljšo uvrstitev (8. mesto) pa je na zadnji tekmi v Banskem (januarja 2018) dosegel Rok Marguč, ki si je letos prvi izmed naše trojke tekmovališče ogledal že v sredo. 

"Zgolj ogledal. V noči na sredo je deževalo, tako da trening ni bil mogoč in smo se vrnili v hotel. Prepričan sem, da se bodo organizatorji maksimalno potrudili in tekmi vendarle bosta," je stanje na progi v sredo popoldan opisal Marguč, ki je naslednji dan že lahko treniral na snegu.

Žan Košir verjame, da bo organizatorjem uspelo izpeljati tekmi. | Foto: Miha Matavž Žan Košir verjame, da bo organizatorjem uspelo izpeljati tekmi. Foto: Miha Matavž

Košir bo prvič tekmoval v Banskem

Najstarejši izmed slovenske trojke, Žan Košir, bo v Banskem letos tekmoval prvič. "Tu je takšna zima, kot je bila pri nas pred tednom dni. Spopadajo se s pomanjkanjem snega, temperature čez dan so med 10 in 20 stopinjami, ponoči ne padejo pod pet. Spomladanske razmere, torej. Organizatorji se trudijo in mislim, da jim bo uspelo. Pa proga? Po moji oceni gre za eno izmed zahtevnejših v svetovnem pokalu, če jo bodo zaradi razmer primorani še soliti, bo to en velik izziv za vse skupaj," ocenjuje izkušeni Tržičan, ki upa, da bo vreme ob koncu tedna organizatorjem le šlo na roke.

24 ur brez predaha dežuje

"V Banskem, kjer smo nastanjeni, na nadmorski višini tisoč metrov že skorajda 24 ur neprekinjeno dežuje, na prizorišču (1.700 metrov nad metrov) pa se izmenjujeta dež in sneg. Danes je trening odpadel. Organizatorji imajo za jutri pripravljene tri tone soli, v tem trenutku se torej ne govori o odpovedi," je razmere na prizorišču opisal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin.

V slalomskem seštevku svetovnega pokala pred tekmama v Banskem vodi Avstrijec Alexander Payer pred Italijanom Mauriziom Bormolinijem in Nemcem Stefanom Baumeistrom. Mastnak je četrti, Marguč 21. in Košir 23.

V skupnem seštevku paralelnih disciplin je na vrhu Avstrijec Andreas Prommegger, sledita mu najboljša slalomista, Mastnak je na 10., Košir na 16. in Marguč na 26. mestu.

V ženski konkurenci v skupnem in slalomskem seštevku vodi Avstrijka Daniela Ulbing, Kotnikova je na sedmem v skupni in 13. v slalomski razvrstitvi.

Preberite še:

Gloria Kotnik
Sportal Kako huda je poškodba Glorie Kotnik? "Po kontroli bo znano, ali bo potreben operativni poseg."
Tim Mastnak
Sportal Mastnak v Scuolu tik pod stopničkami, Gloria Kotnik pristala v bolnišnici
Gloria Kotnik
Sportal Žan Košir zaostal, Gloria Kotnik reševala, a padla pred ciljem
Tim Mastnak
Sportal Razočaranje za Slovence, hiter konec tudi za Mastnaka
Gloria Kotnik ZOI 2022
Sportal "Lahko bi na olimpijske igre poslali še kakšnega turista"
Slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022
Sportal Ni manjkalo drame, tekle so solze sreče in razočaranja
Gloria Kotnik
Sportal Izjemno: Gloria Kotnik do premierne zmage v svetovnem pokalu!

 

Ne spreglejte