Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
28. 9. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Smučarska zveza Slovenije

Sreda, 28. 9. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

ŠTEFAN HADALIN

Čez noč je postal prvi slovenski slalomist

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Čeprav v svoji karieri ni osvojil še nobene točke svetovnega pokala, bo 21-letni Štefan Hadalin v novo sezono vstopil kot prvi slalomist slovenske smučarske reprezentance. Vrhničan pa ob tem upa, da se bo sezona zanj začela že z veleslalomskimi ritmi v Söldnu.

Po vrnitvi iz Čila se Štefan Hadalin na sneg vrača v Švici. | Foto: Sportida Po vrnitvi iz Čila se Štefan Hadalin na sneg vrača v Švici. Foto: Sportida

Medtem ko ima Žan Kranjec kot z naskokom najboljši slovenski veleslalomist že zagotovljeno štartno mesto na uvodni tekmi sezone, ki jo bo čez 25 dni gostil ledenik Rettenbach nad Söldnom, pa bo glavni trener ekipi za disciplini Klemen Bergant drugega moža določil šele nekaj dni pred preizkušnjo. Pri tem bo pokukal tudi v ekipo za hitri disciplini, kjer se z veleslalomom spogledujeta predvsem Martin Čater in Klemen Kosi. Njun glavni tekmec v internih kvalifikacijah bi lahko bil predvsem Štefan Hadalin.

"Moj smučarski razvoj ob selitvi iz mladinskih vrst v člansko je predvsem v tehničnih disciplinah. Nastop v Söldnu bi kljub visoki štartni številki označil za naložbo v prihodnost. Zavedam se pomembnosti kopičenja izkušenj. Vesel bom, če si bom izboril ta nastop, čeprav se zavedam zahtevnosti proge. A treba je začeti. Ne bo mi postlano z rožicami," pravi Hadalin, ki je do zdaj zbral deset nastopov v svetovnem pokalu.

Prvo slalomsko ime  V novi sezoni prve točke svetovnega pokala | Foto: Sportida V novi sezoni prve točke svetovnega pokala Foto: Sportida

Če bo v kvalifikacijah za nastop v Söldnu potegnil krajši konec, pa se bo zanj sezona zanesljivo začela tri tedne pozneje v Leviju, kjer bo uvodni slalom nove zime. Po poletni tekmovalni upokojitvi Matica Skubeta namreč prav Hadalin prevzema vlogo prvega slalomista v reprezentanci.

Gre za disciplino, ki je bila nekdaj paradna za moško alpsko smučanje, o čemer pričajo dva mala kristalna globusa, 20 zmag v svetovnem pokalu, dve kolajni na svetovnih prvenstvih in ena olimpijska. Danes pa vlogo prvega moža prevzema mladenič, ki bo v novi zimi napadal prve točke.

A z razkorakom med bleščečo preteklostjo in klavrno sedanjostjo se Hadalin ne želi obremenjevati. Tudi rezultatskih obljub ob dokončni selitvi med člane ne želi dajati.

"Ker ne želim biti obremenjen z rezultati, o ciljih ne bi govoril. Bi pa rad oktober in november izkoristil za slalomski trening, tako da bi v Levi prišel kar najbolje pripravljen," pravi 56. slalomist na slalomski lestvici Mednarodne smučarske zveze.

Novo poglavje

Letos se je dokončno poslovil od mladinske konkurence, v kateri je osvojil štiri kolajne na svetovnih prvenstvih, in se spoznaval z evropskim pokalom. Ta bo na njegovem urniku tudi v novi sezoni, na katero pa se vseeno pripravlja kot polnokrvni član članske vrste. Prav danes se je pridružil treningom (vele)slalomske ekipi pod vodstvom Klemna Berganta v Saas Feeju, kjer pogoji sicer niso najboljši. Pred tem pa je opravil zajeten štiritedenski sklop treningov v Čilu.

"Do starejših sicer še vedno čutim spoštovanje, a vseeno čutim, da sem del ekipe. Status najmlajšega v ekipi poskušam obrniti sebi v prid in se učiti od bolj izkušenih. Kako pomembno je to, sem lahko spoznal v Čilu, kjer sem vadil v družbi Boštjana Klineta," pravi član ajdovskega smučarskega kluba in priznava, da v primerjavi z omenjenim najboljšim slovenskim smukačem v svojem smučarskem razvoju ni tako potrpežljiv.

"Če se primerjam z njim, sem vsekakor bolj neučakan. A poskušam se učiti. To je vrlina, ki je nima vsak, a se jo da priučiti. Na vsaki tekmi je treba napasti dosegljivo, torej v okviru zmožnosti. Če prehitevaš dogodke, se lahko hitro zaletiš," poudarja predstavnik novega slovenskega smučarskega rodu.

Ne spreglejte