Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
22. 3. 2017,
11.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Mitja Mežnar Planica Planica poleti Letalnica bratov Gorišek kariera

Sreda, 22. 3. 2017, 11.03

6 let, 7 mesecev

Čast prvega poleta nova izkušnja v karieri, bolj ga skrbi, kako jo bo nadaljeval #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Mitja Mežnar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čast prvega spusta po Letalnici bratov Gorišek je letos pripadla skakalcu Mitji Mežnarju, ki je to nalogo vzel kot novo izkušnjo. Pristal je pri 161 metrih. Ne ve pa še, kako bo z nadaljevanjem skakalne kariere, potem ko so ga pred to sezono vrgli iz reprezentance.

Letalnica v Planici je preizkušena. Letos se je po njej prvi zapeljal Mitja Mežnar, ki je ob prvem poskusu poletel 161 metrov, ob tem pa dodal: "Imel sem čast skočiti prvi. To je bila pika na i te sezone, v kateri sem nekaj stvari dokončal. Postal sem očka in dokončal študij."

Mežnar je sicer stari znanec skakalnega sveta, saj je nastopil tudi na nekaterih tekmah svetovnega pokala. Debitiral je 22. decembra 2007 v Engelbergu, njegova najboljša uvrstitev pa je bilo 16. mesto v Saporu. 

Najdlje je poneslo Blaža Pavliča, ki je pristal pri 231 metrih.

"Vrgli so me iz reprezentance"

Mitja Mežnar je postal očka in hkrati naredil še magisterij. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Mežnar je postal očka in hkrati naredil še magisterij. Foto: Vid Ponikvar Skakalna kariera se mu je začela zapletati leta 2012, ko si je poškodoval koleno. Operirali so mu križno vez in meniskus. Težave z njim je imel tudi pozneje, a mu jih je uspelo nekoliko potisniti v ozadje.

Zdaj že lep čas ni pokukal v svet najboljših, do letošnje sezone pa je bil član B-reprezentance. "Letos sem prvič v klubu. Iz reprezentance so me vrgli. Prvič sem treniral po klubski liniji oziroma sam, ker se v reprezentanci ne ukvarjajo z mano. Treniral sem od enkrat do dvakrat dnevno s klubskim trenerjem. Vmes je vskočil tudi Matjaž Zupan, ki se mu zahvaljujem. Škoda, da ga nisem mogel bolj izkoristiti," je dejal 28-letni Mežnar, ki je leta 2010 nastopil na olimpijskih igrah v Vancouvru.

Nato se je nekoliko bolj razgovoril o tej temi: "Čudno mi je, da me tudi Igor Medved (glavni trener B-reprezentance, op. a.) ni poklical, da bi mi vsaj povedal. Vem, da ni bilo rezultatov, vendar je bil odnos že vse leto malce čuden. Trudil sem se in treniral, potem je svoje povedalo koleno, vendar to njih ne zanima. Prejšnja leta sem spoznal, kdaj mi koleno nagaja, in sem spremenil vaje, da je bil učinek treninga potem enak. Ne da se jim ukvarjati, če si poškodovan. Če nisi v sistemu, te ni."

Kako sta potekala pot skakalcev do Planice in preizkus letalnice:

"Rad bi še skakal, vendar bo moral urediti finance"

V olimpijski sezoni bi rad bil na skakalnem vlaku. | Foto: Vid Ponikvar V olimpijski sezoni bi rad bil na skakalnem vlaku. Foto: Vid Ponikvar Ob vseh težavah pa je naredil nove pomembne korake v življenju. Med drugim je postal očka ter magistriral na smeri organizacija in menedžment kadrovskih in izobraževalnih sistemov.

Nekdanji član A-reprezentance si želi, da bi skakal tudi v olimpijski sezoni, vendar bo moral zbrati nekaj sredstev, če ne bo vključen v B-reprezentanco. Gleda pa tudi naprej: "Trenutno sodelujem z Olimpijskem komitejem Slovenije, da bi delal dvojno kariero. Torej, kako športnika upokojenca spraviti v službo. Da bi prek zaposlitvene agencije Adecco pomagali do prve službe. Vseeno pa mislim dati skozi olimpijsko sezono."

Prav tako se lahko pohvali s trenersko licenco, saj bi rad prenašal znanje na mlajše. "Škoda bi bilo, da ga ne bi. Vse stvari so odprte. Še bi skakal, ampak moram najprej vse finančno urediti. Na vrhu skakalnice moraš imeti vse urejeno, če želiš normalno skakati," so bile še besede člana skakalnega kluba iz Tržiča.

Ne spreglejte