Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Goran Janus Planica Planica

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 10.33

6 let, 7 mesecev

Komentar po koncu skakalne sezone

Čas je za spremembo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Domen Prevc, Peter Prevc, Jernej Damjan in Miro Cerar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po pravkar končani sezoni smučarskih skakalcev v Planici je čas za analizo. Od slovenskih orlov ima največ razloga za zadovoljstvo najmlajši Domen Prevc, ki je naredil ogromen preskok. Strokovni štab bo moral vnesti spremembe, da se bodo preostali skakalci v olimpijski sezoni dvignili. 

V pretekli sezoni je Peter Prevc s sanjskimi rezultati letvico postavil zelo visoko. Po izjemnem nizu, pri katerem ga ni mogel nihče prekositi, ne bi bilo pošteno, da bi tudi v tej zimi od njega zahtevali in pričakovali kaj podobnega. Vendarle mu je uspel sanjski podvig, ki ga bo v prihodnje težko doseči ali preseči.

A jih je taisti Prevc tepel, saj so bila zaradi vseh presežkov pričakovanja slovenske reprezentance zelo visoka. Verjetno je tudi sam pričakoval, da mu bo ponovno uspelo spisati vsaj kakšnega od poglavij iz prejšnje sezone.

Videti je bilo, da mu je padec na prvi tekmi v Kuusamu vzel zmagovalni nagon. Takrat je kljub padcu osvojil tretje mesto, sicer bi prepričljivo sam stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce. Od tistega trenutka naprej se je začelo zanj mučno obdobje, ki ga v karieri še ni bil vajen.

Za šampiona, kot je Peter, je najtežje, ko enkrat okusi vrh in ve, da je sposoben priti nanj, ga celo gleda iz neposredne bližine, a se nanj ne more povzpeti. Ni prvi v skokih, ki se mu je to zgodilo, in ne zadnji, saj skoki veljajo za specifičen šport, v katerem odločajo malenkosti in delčki sekunde dela na mizi.

Marsikdo pa bi naredil vse, da bi zimo tako kot on končal na devetem mestu. A ne Peter, ki meri povsem na vrh.

Kako so skakalci, ki so bili v tej sezoni na tak ali drugačen način vključeni v A-reprezentanco, v zadnjih dveh sezonah osvajali točke svetovnega pokala

Skakalec Št. točk v sezoni 2014/15 Št. točk v sezoni 2015/16
Domen Prevc 486 963
Peter Prevc 2303 716
Jurij Tepeš 307 326
Jernej Damjan 0 149
Anže Lanišek 232 98
Cene Prevc 0 67
Anže Semenič 8 41
Jaka Hvala 46 0
Nejc Dežman 0 0
Robert Kranjec  603 0

Skočil je Domen Prevc

Domen Prevc je v tej sezoni okusil, kako je nositi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Domen Prevc je v tej sezoni okusil, kako je nositi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Foto: Sportida Pomagal ni niti krajši dopust, ki si ga je vzel po novoletni turneji. Zato pa je v težkih trenutkih zrasel na osebni ravni. V drugi polovici sezone je sproščeno in odkrito govoril o svojih težavah, premogel veliko samokritičnosti, kar je za glavo le dodaten kapital za prihodnost. Vendarle ni nobena športna pot premosorazmerna, ampak je na dolgi poti ogromno trenutkov, ko se je treba v neprijetnem položaju odbiti. In pri Petru kot velikem delavcu ni bojazni, da se ne bo.

Za največje slovensko presenečenje v tej sezoni pa je poskrbel najmlajši mož. 17-letni Domen Prevc se je v poletnem pripravljalnem obdobju kalil v mladinskih vrstah pod taktirko trenerja Gorazda Bertonclja in je na uvodu v zimo nanizal štiri zmage. Nekaj časa je bil v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, nato pa zanihal. Morda je na to vplivala tudi menjava skakalnih čevljev tik pred začetkom novoletne turneje, a pri tako mladem skakalcu bi bilo neobičajno, da bi brez izkušenj celotno naporno sezono zdržal na visoki ravni.

Ob nadaljnem sistematičnem sosledju dela bo tudi Domen, ki ga mnogi zaradi agresivnega skakanja občudujejo, stopil še kakšno od stopničk višje. Že v tej sezoni pa je bil s skupnim šestim mestom najboljši mož naše izbrane vrste. Dobrodošlo je, da bo v naslednjem pripravljalnem ciklusu še naprej delal pod vodstvom Bertonclja, ki ga od vseh najbolje pozna. Povrhu vsega Domnovo telo potrebuje drugačen trening kot telesno bolj razviti starejši kolegi. In ker oba rada delata drug z drugim, je lahko napredek še toliko hitrejši.

Preostali zbrali (pre)malo

V prihodnji sezoni bo A-reprezentanca štela manj članov. | Foto: Vid Ponikvar V prihodnji sezoni bo A-reprezentanca štela manj članov. Foto: Vid Ponikvar Pričakovalo se je, da bo kdo izmed preostalih mož čete Gorana Janusa naredil vidnejši preskok. Med prvokategorniki, ki so vadili v A-reprezentanci (Domen je še član mladinske reprezentance), je devet skakalcev. Če odštejemo Roberta Kranjca, ki je zaradi poškodbe kolena izpustil sezono, in Petra Prevca, lahko vidimo, da je preostala sedmerica v celotni sezoni osvojila 681 točk – od tega jih je razočarani in oboleli Jurij Tepeš približno polovico.

Slovenski skakalci niso blesteli na nobenem od vrhuncev. Na novoletni turneji je bil s skupnim devetim mestom najboljši Domen Prevc, na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju je bila najboljša uvrstitev identična. Pod njo se je podpisal njegov brat Peter. Ta je bil v zadnjih letih edini slovenski up na največjih tekmovanjih, saj drugim ne uspeva v bojih za medalje. Upamo, da mu bo zdaj brat v dodatno pomoč. Zanimivo bo videti, kam bo neslo tudi vidno motiviranega Kranjca, ki je sposoben dosegati dobre uvrstitve.

Nihče ni zablestel niti pred domačim avditorijem v Planici, kar je v preteklih letih postala praksa.

Vpeljati novost

Goran Janus bo skupaj s sodelavci razmišljal, kaj bo v pripravljenem ciklusu dodal, da bodo skoki v olimpijski sezoni na višji ravni. | Foto: Vid Ponikvar Goran Janus bo skupaj s sodelavci razmišljal, kaj bo v pripravljenem ciklusu dodal, da bodo skoki v olimpijski sezoni na višji ravni. Foto: Vid Ponikvar Nekaj oteževalnih okoliščin je bilo, saj je bil Tepeš praktično celotno sezono bolan, Jernej Damjan je bil pred začetkom sezone operiran na kolenu, vendar je bilo pričakovati, da bi lahko tudi kdo drug naredil korak naprej.

Pred vrati je olimpijska sezona, v kateri bodo kar trije vrhunci. Ob največjem dogodku na svetu bosta še novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu.

Videti je, da bodo morali v slovenski reprezentanci narediti spremembo. Da ne bo pomote, ne na vrhu piramide, saj je Goran s svojo ekipo v zadnjih letih slovenske skakalce pripeljal do lepih in zgodovinskih trenutkov za slovensko skakanje. Dejstvo pa je, da bo treba spremeniti nekaj v sistemu dela, da se bodo spet konkretneje približali vrhu. Morda so se preveč zanašali na način treninga, ki je v preteklih letih prinašal uspehe.

Kot je Janus napovedal, se v strokovnem štabu obeta kadrovska okrepitev, kar bo dobrodošlo, saj vsak svež veter prinese spremembo. Časa za novosti bo dovolj, pozitivno pa je, da ima zdaj reprezentanca s Petrom in Domnom dva skakalca za najvišje domete.

Ne spreglejte