Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 1. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Boštjan Kline

Torek, 17. 1. 2017, 15.30

6 let, 6 mesecev

Boštjan Kline v Kitzbühlu

Brez petelinjenja na Petelinjem grebenu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Najboljši slovenski smukač Boštjan Kline je v znameniti Kitzbühel prvič pripotoval s priponko kandidata za vrhunsko uvrstitev, a v zadnjih pripravah deluje nadvse umirjeno in pravi: "Ni vse odvisno le od mene."

Ilka Štuhec je v sezoni 2016/17 že navdušila s tremi smukaškimi zmagami. Njen someščan Boštjan Kline na svoj prvenec še čaka. | Foto: Sportida Ilka Štuhec je v sezoni 2016/17 že navdušila s tremi smukaškimi zmagami. Njen someščan Boštjan Kline na svoj prvenec še čaka. Foto: Sportida

V ponedeljek se je Boštjan Kline postavil na vrh slovite proge Streif in si ogledal strmino, po kateri se bo v soboto spustil proti panju navijačev. Teren si je z daljave ogledoval tudi na tekmi evropskega pokala, ki je potekala na skrajšani progi. Na prvi pravi preizkus pa bo moral počakati do srede, ko bo v Kitzbühlu na sporedu prvi od dveh uradnih treningov pred sobotno tekmo.

"No, Streif sem sicer v zadnjem obdobju kar nekajkrat presmučal. V mislih," pojasnjuje 26-letni Mariborčan, sicer znan po poglobljeni psihološki pripravi, ki med drugim vključuje tudi meditacijo in "smučanje v mislih". Zaradi odličnega poznavanja terena in prefinjenega občutka za čas se Klinetov "dosežek" v mislih zgolj za nekaj sekund razlikuje od realnega časa.

O Kitzbühlu spoštljivo, toda …

O tem, kako visoko ga lahko v soboto ponese omenjeni realni čas, član mariborskega Branika ne želi ugibati. Petelinjenje mu ni v krvi. Tudi na Petelinjem grebenu ne. Po drugi strani pa daje jasno vedeti, da mu vrvež okrog najbolj spektakularne tekme v svetovnem ne more do živega.  

Od zadnjega smuka svetovnega pokala je minil že en mesec. | Foto: Sportida Od zadnjega smuka svetovnega pokala je minil že en mesec. Foto: Sportida

"Ne dovolim, da me ponese val navdušenja, ki ga s poudarjanjem, da gre za klasiko, krepi okolica. Kitzbühelsko progo seveda spoštujem, a se na tekmo pripravljam podobno kot na vse druge," pravi Kline, ki je v Kitzbühlu debitiral šele pred petimi leti. Najboljši rezultat (15. mesto) je vknjižil v superveleslalomu, v smuku pa je bil lani 23.

Letos bo izhodišče precej drugačno. V obeh hitrih disciplinah je namreč trenutno uvrščen med elitno deseterico, za nameček pa se je v tej sezoni s četrtim in petim mestom dvakrat približal tudi odru za zmagovalce.  "Lahko se trudim le dobro smučati. To je vse. Ni vse odvisno od mene. Lahko storim vse, kar je v moji moči, pa tekmecu uspe sanjska vožnja. Kdo ve … Morda pa bo meni uspela sanjska vožnja," razmišlja.

Boštjan Kline pred vrhuncem sezone: Kitzbühel, Garmisch-Partenkirchen in svetovno prvenstvo v St. Moritzu | Foto: Sportida Boštjan Kline pred vrhuncem sezone: Kitzbühel, Garmisch-Partenkirchen in svetovno prvenstvo v St. Moritzu Foto: Sportida

Miren tudi ob odpovedih

Če lahko verjamemo vremenoslovcem, večjih ovir za izvedbo programa v Kitzbühlu, ki poleg sobotnega smuka vključuje še petkov superveleslalom in nedeljski slalom, ne bi smelo biti. Predvsem v hitrih disciplinah je to v sezoni 2016/17 prej izjema kot pravilo. Smukači so namreč ostali brez severnoameriškega programa, težave pa so se kopičile tudi v Evropi. Nazadnje ob koncu preteklega tedna, ko je odpadel znameniti smuk v Wengnu (organizacijo je zdaj prevzel Garmisch-Partenkirchen – 27. 1.).

"Dobro se počutim. Kljub temu da imajo organizatorji tekem svetovnega pokala kar nekaj težav, pa zaradi uradnih treningov ohranjam ritem. Nisem živčen. Tudi notranjih dvomov ne gojim. Prepričan sem namreč o tem, da sem v sebi ohranil tisti pravi tekmovalni občutek. Moja naloga je, da ga prebudim v štartni hišici," ostaja miren Kline, ki je v smuku nazadnje tekmoval pred natančno mesecem dni.

V Kitzbühel prvič na seznamu širšega kroga kandidatov za vrh | Foto: Sportida V Kitzbühel prvič na seznamu širšega kroga kandidatov za vrh Foto: Sportida

Zakaj ne treningih ne izstopa?

Slovensko ekipo, v kateri bodo poleg Klineta še Rok Perko, Andrej Šporn, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat, prvi preizkus proge čaka v sredo. A če lahko sodimo po dosedanji praksi, Boštjana še ne gre pričakovati med najhitrejšimi. Gre namreč za smučarja, ki na uradnih treningih kot po pravilu zaostaja za najboljšimi, zobe pa pokaže šele na tekmi.

Zakaj? "Tudi sam bi si želel večje konkurenčnosti že na treningih. No, malce sem se že popravil. Lani so bili zaostanki še krepko večji. Zakaj? Ne vem. Morda zaradi napak, slabših občutkov, drugačnega dresa … Vsekakor pa ne podcenjujem treningov," odgovarja najboljši slovenski smukač.

Slovenci in Kitzbühel

Kitzbühel je slovenskim smučarjev v preteklosti prinesel že kar nekaj uspehov, a večinoma v slalomu. Še pod nekdanjo jugoslovansko zastavo se je Bojan Križaj trikrat zavihtel na zmagovalni oder, pred 30 leti tudi na najvišjo stopničko. Njegov uspeh je ducat let pozneje ponovil Jure Košir, ki je bil ob zmagi še dvakrat drugi in enkrat tretji. Leta 2000 je bil v slalomskem delu pokala Hahnenkamm drugi tudi Matjaž Vrhovnik. Za edine smukaške stopničke pa je pred sedmimi leti poskrbel Andrej Šporn.
Ne spreglejte