Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

Boštjan Kline St. Moritz 2017 smuk

Petek, 10. 2. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Boštjan Kline pred nastopom v smuku na SP

Slovensko skrivno orožje za smukaški podvig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Boštjan Kline | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu bo v soboto v znamenju prvega vrhunca, velikega spektakla, ko se bodo za naslov najboljšega na svetu pomerili in udarili najboljši smukači. Tudi Slovenija ima skrivno orožje, kandidata za najvišja mesta, ki bo napadel iz ozadja, Mariborčana Boštjana Klineta.

"Moška smukaška tekma na svetovnem prvenstvu je veliki dan, to je klasika. Razpoloženje je v redu. Zakaj ne? Zdravi smo. Dobro smo trenirali, občutki so dobri, mislim, da lahko optimistično gledam jutrišnji dan. Poskusil bom nekako odmisliti vsa pričakovanja, želje, se osredotočiti na smučanje in pripravo in seveda pokazati najboljšo vožnjo, ki sem jo sposoben," je bil po današnjem zadnjem treningu smuka zelo dobro razpoložen 25-letni Boštjan Kline.

Ve, kam pes taco moli

O pričakovanjih ne želi preveč razglabljati: "To je relativno. Če pokažem dobro vožnjo, a se mogoče vse na poklopi, bi bil zadovoljen tudi z uvrstitvijo med najboljših 10. Nekako do 15. mesta se delijo pike za svetovno startno lestvico. Vsi pa vemo, kam pes taco moli, da se samo za prva tri mesta podelijo medalje, da je svetovno prvenstvo na vsaki dve leti in mislim, da bomo vsi, ki bomo na startu, poskusili pokazati tisto najboljše, kar znamo in tistemu, ki bo to uspelo, bo odnesel 'ciglo'."

Boštjan Kline se je na tekmah svetovnega pokala dvakrat prebil na stopničke. Obakrat v začetku leta 2016. | Foto: Sportida Boštjan Kline se je na tekmah svetovnega pokala dvakrat prebil na stopničke. Obakrat v začetku leta 2016. Foto: Sportida

Prva moška preizkušnja na 44. svetovnem prvenstvu se Štajercu ni najbolje obnesla, na superveleslalomu je po hitrem zgornjem delu, zgrešil idealno linijo ter odstopil: "Sem šel čez to, analiziral, potegnil tiste dobre stvari ven, nekako bom poskusil najti pravo mero med napadalnostjo, ležernostjo, med tekmovalnostjo pa seveda iti s pravimi občutki na tekmo. Mislim, da odstop na superveleslalomu ni kaj dosti vplival na smuk. Mislim, da je superveleslalomska forma podobna smukaška. Tudi na superveleslalomu sem dobro odpeljal zgornji del in so bile še rezerve, kar je sigurno dobro. Drugače pa. Tudi v smuku se dobro počutim, imam dobre občutke, tako da ja ...."

S progo se je spoprijateljil

Na treningih v St. Moritzu je bil zadržan. | Foto: Reuters Na treningih v St. Moritzu je bil zadržan. Foto: Reuters Na vprašanje o favoritih moškega smuka, je odgovoril: "Veste, kako je na svetovnih prvenstvih? Vedno se najde kakšno presenečenje. Tu so Norvežani, Avstrijci vedno lahko skočijo na vrh, pa Italijana Dominik Paris in Peter Fill. To je tisti najožji krog. Drugače pa, kot sem rekel vsakdo lahko skoči naprej."

S progo se je imel priložnost dobro spoznati, že lani na smuku za svetovni pokal, ko je vpisal 11. mesto, po prihodu na svetovno prvenstvo pa je dejansko trikrat preizkusil progo, tudi včeraj, ko je zaradi megle odpadel trening, je bil med tistimi, ki so se spustili dol. Na treningih je bil zadržan, a Kline je znan po tem, da najboljše prihrani prav za tekmo.

"Sem spoznal progo za smuk že lani, že lani sem se z njo tudi spoprijateljil, dostikrat sem peljal, potrebno je še ponoviti, popraviti rezerve in to je to," pravi Kline, ki je največja uspeha v karieri postavil v minuli sezoni svetovnega pokala z dvojnim skokom na stopničke, drugim mestom na smuku in drugim mestom na superveleslalomu.

Kanadski uspeh ga ni presenetil

S someščanko Ilko Štuhec sta blestela že v mladinski konkurenci. | Foto: Sportida S someščanko Ilko Štuhec sta blestela že v mladinski konkurenci. Foto: Sportida O kanadskem presenečenju, ko je Erik Guay osvojil superveleslalomsko zlato, Manuel Osborne-Paradis pa je bil bronast, pa je Kline dejal: "Kanadčani? Poklopilo se jim je vse skupaj. Kaj pa vem? Nič posebnega. Jaz sem Osborna napovedal, ko je bil na startu, da je nevaren za prva tri mesta, Erik Guay pa vemo, da je vedno sposoben."

Kline tako kot Ilka Štuhec v ženski konkurenci je blestel že na svetovnih prvenstvih v mladinski konkurenci. Leta 2011 na MSP v švicarski Crans Montani je osvojil naslova mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu in smuku, na članskih SP, St. Moritz je njegovo tretje po vrsti, pa še ni pokazal vsega, česar je sposoben.

V tej sezoni svetovnega pokala je bil najbližje stopničkam s četrtim mestom na smuku v Val d'Iseru.

Zadnji smukaški svetovni prvak je Švicar Patrick Küng, ki je slavil pred dvema letoma na SP v Vail/Beaver Creeku. Srebro je takrat pripadlo Američanu Travisu Ganongu, bron pa Švicarju Beatu Feuzu. V Schladmingu leta 2013 je slavil zaradi poškodbe odsotni Norvežan Aksel Lund Svindal pred Italijanom Dominikom Parisom in Francozom Davidom Poissonom. V Garmisch-Partenkirchnu pa je svoj prvi smukaški naslov slavil Kanadčan Erik Guay, pred slovitim Švicarjem Didierjem Cuchom in Italijanom Christofom Innerhoferjem.
Ne spreglejte