Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
18.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 18.44

8 let

Biatlonci tudi poleti ne mirujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletni meseci tudi biatloncem hitro tečejo. Razlog pa so precej natrpani terminski načrti, ki so jih za tekmovalke in tekmovalce pripravili njihov trenerji.

Ženska in moška A reprezentanca ima za seboj že kar nekaj tednov skupnih priprav, ki so povečini potekale v Sloveniji in so bile namenjene bazičnim treningom, ter pridobivanju osnove za kasnejše specialne treninge.

Temu se bodo prvi posvetili v moškemu delu ekipe, ki je prav danes za deset dni odpotovala na Češko v Jablonec. Pogoji za trening so tam primerljivi pogojem v nemških in avstrijskih biatlonskih centrih, zaradi konfiguracije terena (rolkanje, kolesarjenje) še celo boljši in finančno ugodnejši. Po lanski operaciji kolena, rehabilitaciji in nekaterih manjših zapletih, v ekipi spet normalno trenira Janez Marič. Zadnji teden sta s Klemnom Bauerjem v Bohinju skupaj opravila nekaj hitrejših treningov za primerjavo in z veseljem ugotovila, da sta oba zelo konkurenčna.

Velepec: Izpolnitev norm

Z delom v ekipi je zadovoljen tudi trener Uroš Velepec: "Marič je med ostale fante spet prinesel tisto pravo pozitivno tekmovalno razmišljanje in z njim bo ekipa spet precej močnejša. Tu mislim predvsem na rezultatska pričakovanja med sezono in na uvrstitev v pokalu narodov. Letošnja sezona je predolimpijska in potrebno bo poskrbeti tudi za izpolnitev norm za ZOI. Pri tekmovalcih letos prvič ne bo več nobenih popustov zaradi mladosti in vsi bodo polno obremenjeni v polnem režimu treninga. Z nami tokrat ni le Gregorja Brvarja, ki mora opraviti še maturo, ostali člani ekipe (Marič, Bauer, Dokl, Rupnik, Mehle) pa so 100-odstotno motivirani in dobro razpoloženi. Na pripravah bomo čim več časa posvetili kompleksnemu treningu in streljanju pod polno obremenitvijo. Želimo doseči, da bodo tekmovalci streljali celo nad tekmovalnim pulzom in simulirali realni pritisk med tekmovanji, da bi ga kasneje znali regulirati in bi bila njihova strelska uspešnost večja. Konec meseca avgusta bomo izvedli še ene podobne skupne priprave na Obertilliachu v Avstriji."

Kos: Vrnili na staro pot

Tudi ženski trener Tomaš Kos bo svoje varovanke zopet združil v začetku naslednjega tedna. Od 4. do 6. avgusta bo njihova baza v Ihanu, dnevni treningi pa bodo namenjeni predvsem kolesarjenju v okolici Kamniških Alp. "Že 7. avgusta se bom skupaj z dekleti odpravil v Ruhpolding v Nemčijo. Tam se bomo posvečali hitrejšim in kompleksnejšim treningom. Do sedaj smo precej streljali v miru, sedaj pa bomo osnove združili v celoto. Nekoliko smo se vrnili na staro pot, kar se tiče načrtovanja treningov. To pomeni, da bomo formo tekmovalk poskušali dvigovati še s samimi tekmami med sezono in vrhunec doseči za svetovno prvenstvo. V tem trenutku je o tem morda še prezgodaj govoriti, vendar pa je to potrebno upoštevati že v tej fazi priprav. V naši ekipi je prvo leto tudi mladinka Lili Drčar, ki se je lepo vklopila v ekipo. Še nekaj časa bo sicer potrebnega, da pride na nivo naših najboljših, vendar se ji obeta še lepa športna pot. Predvsem še ne smemo preveč zahtevati od nje, zanjo pa velja, da bo potrebno biti potrpežljiv še nekaj sezon in napredovati postopoma."

V navezi s poškodovano Tadejo Brankovič-Likozar

Trener Kos, ki ima v ekipi trenutno le Gregorinovo, Ravnikarjevo, Malijevo in Drčarjevo, je ves čas v navezi s še vedno poškodovano Tadejo Brankovič-Likozar. "Po manjšem operativnem posegu v Valdoltri v začetku julija, kjer so ji predvsem očistili okolico poškodovanega in prizadetega ramena, novi pregledi niso prinesli nič novega. Bolečina še vedno ni odpravljena in gibljivost je omejena. Zaenkrat lahko le upamo, da se bo zadeva čim prej izboljšala, kar si želi tudi Tadeja sama."

Njegovih skrbi za prihajajočo sezono pa s tem še ni konec, saj je v pričakovanju naraščaja Dijana Ravnikar, ki bo zaradi tega izpustila tekmovalno obdobje. "Trenutno se še pridružuje našim pripravam, kjer trenira prilagojeno in bo poskusila čim dalj obdržati visok nivo kondicije, vendar pa bo tudi njeno materinstvo vzelo svoj davek v naših vrstah," je še povedal Tomaš Kos.

Tabor na Pokljuki za najmlajše

Zato pa so biatlonce za novo sezono razveselili v podjetju Geoset, ki je že drugo leto uradni opremljevalec reprezentance. Tekmovalke in tekmovalce so letos opremili z ročnimi športnimi urami Garmin, ki imajo vgrajene tudi GPS sprejemnike. Ure združujejo enostavno uporabo, samodejne prenose podatkov na računalnik ter spremljanje treningov in so s tem v pomoč tudi njihovim trenerjem. Rešitev so vsi z veseljem sprejeli in jo tudi že s pridom uporabljajo v pripravljalnem obdobju.

Sicer pa biatlonci še vedno polno zasedajo tudi domačo Pokljuko. Tam je vodstvo Šole biatlona v sodelovanju s trenerji iz biatlonskih klubov izvedlo že dva biatlonska tabora za najmlajše slovenske biatlonce. Tretjega pa vodja Šole biatlona Matej Kordež načrtuje že v naslednjem tednu med 4. in 10. avgustom. "Mlade biatlonce, ki streljajo še z zračno puško, bomo na Pokljuki spet zbrali prihodnji teden. Poleg športnih užitkov in navad, poskušamo tem mladim bodočim tekmovalcem v času, ko ni šolskih obveznosti, pripraviti tudi čim lepši počitniški teden na Pokljuki," je napovedal Kordež. Najmlajše pa bodo na strelišču in pokljuških progah zamenjali tisti nekoliko starejši. Tudi mladinska reprezentanca bo del svojih poletnih priprav izvedla na Pokljuki. Tam jih bo vodja reprezentance Robert Sitar zbral 8. avgusta.

Ne spreglejte