Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
17.03

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

slovenska biatlonska reprezentanca Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Rok Tršan Miha Dovžan Alex Cisar Polona Klemenčič Lea Einfalt Nika Vindišar Nina Zadravec Uroš Velepec Andreja Mali Janez Ožbolt

Torek, 12. 11. 2019, 17.03

4 leta, 5 mesecev

Biatlonci odhajajo na sever Evrope

Z nekaj novimi obrazi na sever Evrope: Konec tedna bomo že videli, kje smo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Biatlonska reprezentanca pred sezono | To je zasedba slovenskih biatlonk in biatloncev, ki potuje v Skandinavijo.  | Foto Žiga Živulović jr. foto Bobo

To je zasedba slovenskih biatlonk in biatloncev, ki potuje v Skandinavijo.

Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Slovenska biatlonska reprezentanca se ta teden odpravlja na Norveško, kjer bo pred začetkom svetovnega pokala preverila, kako dobro delo so tekmovalke in tekmovalci opravili poleti. Veliko se do konca meseca in prvih tekem v Östersundu na Švedskem ne bo dalo popraviti, a vsaj prva aduta naše izbrane vrste Jakov Fak in Klemen Bauer na podlagi izkušenj menita, da bi prihajajoča zima lahko bila precej uspešna.

Reprezentanca je doživela nekaj sprememb, okrepljen je strokovni štab in servis z ruskim strokovnjakom Valerijem Šaškinom, Uroš Velepec je trener moške vrste, na sever Evrope pelje Faka, Bauerja, Roka Tršana, Miho Dovžana in mladinskega svetovnega prvaka Alexa Cisarja, nad žensko vrsto pa bdi Andreja Mali, ki je javnosti predstavila povsem pomlajeno zasedbo s Polono Klemenčič, Leo Einfalt, Nino Zadravec in Niko Vindišar. Ob uvodu v sezono bo manjkala naša najizkušenejša biatlonka Urška Poje, na katero pa bo Malijeva računala v nadaljevanju sezone.

Fotogalerija s predstavitve reprezentance (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 59

Pravico nastopa v svetovnem pokalu imajo štirje slovenski biatlonci in tri biatlonke, Velepec in Malijeva imata po dolgem času na voljo dovolj tekmovalcev, da bosta lahko udobno sestavljala zasedbe za različna prizorišča in tekmovanja, dekleta pa bodo tekmovala tudi v kategoriji mladink.

Klemen Bauer
Sportal Svetovno prvenstvo vzel kot dober trening, osvojil pa dve medalji

Upajo tudi na kakšne stopničke

"Na svetovnem prvenstvu je naš uradni cilj ena uvrstitev do petega in dve do 15. mesta. Seveda si želimo tudi čim boljše nastope na Pokljuki, da tam razveselimo svoje zveste navijače," je na predstavitvi povedal vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Na svetovnem prvenstvu je naš uradni cilj ena uvrstitev do petega in dve do 15. mesta. Seveda si želimo tudi čim boljše nastope na Pokljuki, da tam razveselimo svoje zveste navijače," je na predstavitvi povedal vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt. Foto: Grega Valančič/Sportida Cilji so ambiciozni, v moški konkurenci vodstvo računa na deseterico v pokalu narodov, eno posamično uvrstitev med deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala, vsaj štiri dobitnike točk svetovnega pokala, upa pa tudi na kakšne stopničke in vsaj eno uvrstitev štafete med osem najboljših. Dekleta bodo predvsem branila kvoto treh tekmovalk, vsaj dve pa naj bi osvojili točke svetovnega pokala, je povedal vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt. Glavni tekmovanji bosta januarski svetovni pokal na Pokljuki in februarsko svetovno prvenstvo v Anterselvi.

"Konec tedna bomo videli, kje smo"

Fak in Bauer sta kot že nekaj zadnjih let glavna aduta slovenske vrste, Uroš Velepec pričakuje napredek v primerjavi z lansko zimo, več bo vedel že po pripravljalnih tekmah na pokalu Norveške v Sjusjoenu, ki je zadnja leta že nekako tradicionalno odprtje sezone z nekaterimi najboljšimi biatlonskimi reprezentancami. "Sam imam vedno visoka pričakovanja, a pred začetkom je težko dajati ocene. Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, boljše kot lani. Letos smo delali z veliko intenzivnostjo in več kratkimi pavzami kot v preteklosti. Konec tedna pa bomo videli, kje smo in kako je pripravljena konkurenca. Tekma je obenem odličen test, saj so pritiski precej manjši kot v svetovnem pokalu in bo zato dober odraz opravljenega," pravi Velepec.

Miha Dovžan, Alex Cisar in Uroš Velepec. "Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, boljše kot lani," je prepričan trener. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Dovžan, Alex Cisar in Uroš Velepec. "Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, boljše kot lani," je prepričan trener. Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred prvo tekmo vedno odprtih veliko vprašanj

Fak z nestrpnostjo pričakuje prvo primerjavo z mednarodno konkurenco, kar bo dočakal v Sjusjoenu na Norveškem, kjer so razmere že povsem zimske, kar za trening izkoriščajo tudi najmočnejše reprezentance. "Kot vedno si želim tekmovati na najvišji ravni, pred sezono so vedno določeni dvomi, saj se na pripravah ne moreš počutiti super čisto vsak dan, ampak sem zdrav in nestrpno čakam še na zadnji test na Norveškem, kjer bo kar napeto, saj se v Skandinavijo odpravljamo zelo pozno. Moje želje in cilji pa so seveda vedno visoki, a odgovore na pripravo bo dala prva tekma. Pred njo je vedno odprtih veliko vprašanj. Tudi pri servisu se bomo morali navaditi na novo ekipo."

Jakov Fak in Klemen Bauer sta prva aduta slovenskega biatlona za prihajajočo zimo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jakov Fak in Klemen Bauer sta prva aduta slovenskega biatlona za prihajajočo zimo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Brez skrbi po udaren začetek sezone

"Za mano je super pripravljalno obdobje, sproščeno z veliko opravljenega treninga, ki je ves čas temeljil na Uroševem programu, nekaj treninga pa sem izvedel v lastni režiji in s pomočjo, recimo temu, nekoliko drugačnih sredstev, kakovost in količina treninga pa nista bili vprašljivi, kar se je ne nazadnje pokazalo tudi na svetovnem prvenstvu v Minsku. Poletno SP je bilo lepa popestritev treninga, to sem potem tudi nadaljeval, zdaj pa nas čaka še zadnja faza. Ne vidim nobenega razloga za kakršnokoli skrb, začetka sezone pa se že močno veselim. Želim si udarnega začetka sezone, ki bi prinesel bolj sproščeno nadaljevanje," pa je povedal Bauer.

Jakov Fak
Sportal Jakov Fak: Veseli me, da smo v športni panogi, ki ima tak potencial med mladimi

"Moramo nekako preživeti v tej konkurenci"

Andreja Mali skrbi za ženski del reprezentance, v ogenj pošilja dve mladinki.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Andreja Mali skrbi za ženski del reprezentance, v ogenj pošilja dve mladinki. Foto: Grega Valančič/Sportida "Cilj je, da imamo na vsaki tekmi svetovnega pokala na štartu tri tekmovalke in štafeto. Predvsem moramo ohraniti kvoto, saj se nam število članic povečuje. Na prvi svetovni pokal gresta tudi dve mladinki, kar ni najboljše, a moramo nekako preživeti v tej konkurenci. Vsekakor si želimo korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Na treningih so dekleta pokazala, da to zmorejo, in optimistično gremo na Švedsko. Na žalost nam zaradi bolezni manjka Urška Poje, sicer bi bili še močnejši," pa pravi Andreja Mali, ki bo s pomočnikom Lenartom Oblakom dekleta razporejala na dveh frontah.

Alex Cisar
Sportal Mladinskemu prvaku priložnost med najboljšimi. "Nervoze ni, predvsem je veselje"

Kaj so še povedali:

Miha Dovžan: "Lani mi je kakšen zgrešen strel preveč odnesel dobre uvrstitve, zato sem se poleti z Ljubom Tomažičem (strelski trener, op. p.) posvetil predvsem strelskemu delu. Hitrost streljanja sem obdržal, zdaj sem popravil še natančnost, tekaško pa sem tudi naredil korak naprej. Rezultati bodo boljši."

Rok Tršan: "Zame je pomemben predvsem prenos občutkov iz treninga na tekmo. Želim si, da bi mi uspelo, in s tem mislim, da bodo tudi rezultati kar zelo solidni, če ne celo odlični."

Lea Einfalt in Polona Klemenčič ob oboleli Urški Poje tvorita jedro prenovljene izbrane vrste. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lea Einfalt in Polona Klemenčič ob oboleli Urški Poje tvorita jedro prenovljene izbrane vrste. Foto: Grega Valančič/Sportida

Polona Klemenčič: "Želim si predvsem, da bi na tekmah pokazala napredek, ki ga kažem na treningu, in osvojila prve točke svetovnega pokala. Lanske izkušnje mi bodo pri tem zagotovo pomagale."

Lea Einfalt: "Lani sem biatlon šele dobro spoznavala in veliko stvari sem se morala naučiti na novo. Letos sem se res lahko posvetila streljanju, opravila sem veliko večjo količino treninga, kar je dobro za samozavest. Zdaj moram to le prenesti iz treninga na tekme. Želim si več tekem kot lani, da se bom redno uvrščala na zasledovalne tekme in osvojila prve točke v svetovnem pokalu."

Alex Cisar: "Imel bom privilegij, da bom štartal na prvi postojanki svetovnega pokala na Švedskem, od tega nastopa pa bo odvisno vse. Če bom dober, mislim, da lahko pričakujem še kakšno priložnost v svetovnem pokalu, če pa se izkaže, da še nisem na ravni za svetovni pokal, pa se bom vrnil stopničko nižje in tekmoval med mladinci, kjer bo nadaljeval s trdim delom in nabiranjem izkušenj, da se bom lahko čez čas le uveljavil na najvišji ravni."

Nina Zadravec in Nika Vindišar počasi vstopata v svetovni pokal, Vindišarjeva bo letos debitirala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nina Zadravec in Nika Vindišar počasi vstopata v svetovni pokal, Vindišarjeva bo letos debitirala. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nina Zadravec: "Mislim, da smo letos res veliko trenirale in naredile korak naprej, tudi v strelskem delu. Statistika je pokazala, da so rezultati boljši kot lani, jaz pa upam, da bom znala to pokazati tudi na tekmah. Če bom naredila vse tako kot znam, s svojim najboljšim tekom in dobrim streljanjem, vem, da lahko pridem tudi do točk."

Nika Vindišar: "Vesela sem, da bom lahko tekmovala z biatlonkami, ki sem jih doslej spremljala le po televiziji. Trenirala sem dobro, bila sem pridna, bomo videli, kaj bo. Veselim se izziva."

Preberite še:

Olga Podčufarova
Sportal Bo slovensko biatlonsko reprezentanco okrepila Rusinja?
SloSki media day 2019 Koper
Sportal Zimski športniki hvaležni odbojkarjem, da so stimulirali navijače #video
Alex Cisar
Sportal Alex Cisar in Polona Klemenčič nova državna prvaka v skupinskem štartu

 

Ne spreglejte