Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Lovro Planko Rok Tršan Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak štafeta svetovni pokal v biatlonu Hochfilzen

Sobota, 10. 12. 2022, 15.35

1 leto, 4 mesece

Biatlon (m), štafeta, Hochfilzen

Norvežani prepričljivi tudi s kazenskim krogom, Slovenci 10.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Hochfilzen, biatlon, štafeta Norveške | Norvežani tudi danes brez konkurence. | Foto Guliverimage

Norvežani tudi danes brez konkurence.

Foto: Guliverimage

Biatlonska štafeta Norveške je prepričljivo dobila današnjo tekmo svetovnega pokala v avstrijskem Hochfilznu. Slovenska četverica Miha Dovžan, Lovro Planko, Jakov Fak in Rok Tršan je zasedla 10. mesto.

Norvežani Sturla Holm Laegreid, Filp Fjeld Andersen, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjastad Christiansen so se dobesedno poigrali s konkurenco. Kljub temu, da je moral Christiansen po zadnjem strelskem postanku v kazenski krog, so za 20 sekund ugnali Švede in za 28,6 Nemce.

Ključna je bila predstava Johannesa Thingnesa Boeja. Po polovici tekme so vodili Italijani, Boe pa je Christaniansena na pot poslal z več kot minuto prednosti pred zasledovalci.

Tudi Nemci so bili v kazenskem krogu enkrat, kljub temu pa je Benedikt Doll v zadnji predaji ugnal Francoza Quentina Fillon Mailleta, ki je moral popravljati štiri zgrešene strele.

Tekma je vnovič potrdila dva kakovostna razreda moškega biatlona. Na peto mesto so se z dvema minutama za zmagovalci in več kot minuto in pol za tretjim mestom prebili Finci, skoraj dve minuti in pol so zaostali gostitelji.

Miha Dovžan je odprl tekmo za slovensko štafeto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Dovžan je odprl tekmo za slovensko štafeto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za Slovenijo je tekmo zelo dobro odprl Miha Dovžan, zgrešil pa znameniti 10. strel. Napako je hitro popravil in predal kot deseti. Trenerjem je nato dodobra živce načel mladi Lovro Planko, ki je na obeh streljanjih porabil vse tri rezervne naboje, vseeno pa se mu je uspelo zbrati do te mere, da se je izognil kazenskemu krogu.

Jakov Fak je šel na pot kot 13., si leže privoščil eno popravljanje, drugo streljanje pa opravil brezhibno. Hiter je bil tudi v smučini in Roku Tršanu predal kot osmi. Tršan je leže popravljan enkrat, stoje dvakrat in končal na 10. mestu. Tudi z današnjim nastopom so Slovenci potrdili osmo mesto v pokalu narodov.

Želeli so več, a niso povsem nezadovoljni

Miha Dovžan: "Predajo sem oddelal dobro, tako kot sem si zadal. 25 sekund zaostanka je zame sprejemljivo. Malce le škoda zadnjega strela, ko sem resnično mislil, da bo strel padel in sem puško skoraj že dal na rame. Moral sem se pripraviti na novo, a sem nato vseeno hitro popravil napako."

Lovro Planko: "Zelo težka tekma, težke snežne razmere in proga je bila zelo počasna. Začel sem umirjeno, potem pa ne vem, kaj se je zgodilo leže. Zgrešil sem dva strela in porabil tri poprave. Nato sem malce hotel nadoknaditi zaostanek s tekom, kar se je poznalo pri streljanju stoje. Hitro sem oddal pet strelov in zgrešil enkrat, nato pa za eno tarčo porabil vse tri poprave. Ne morem biti najbolj zadovoljen z današnjim nastopom, tudi ekipe pa so bile danes zelo blizu in če si naredil napako, se je to še toliko bolj poznalo."

Jakov Fak: "Soliden nastop. Nekaj mest sem se premaknil naprej, kar je vedno pozitivno. Pogoji na progi so bili zelo sveži, hitro se spreminjajo. Proga je bila po sredini dokaj hitro, le malce levo ali desno pa se takoj močno opočasni. Če si želel koga prehiteti, si porabil res veliko energije, a zato imamo radi ta šport."

Rok Tršan: "Na koncu 10. mesto. Želeli smo več, saj smo bili nazadnje sedmi in smo želeli to izboljšati. Tudi moj nastop ni bil najboljši, sploh na streljanju stoje so se mi malce zatresle noge. Tako to je, še bodo priložnosti in naslednjič ponovno napadamo sedmo mesto."

V Hochfilznu bo v nedeljo še moško zasledovanje s Fakom, Plankom, Alexom Cisarjem in Antonom Vidmarjem, pa tudi ženska štafetna tekma s Polono in Živo Klemenčič, Anamarijo Lampič in Leno Repinc.

Izidi, štafeta 4 x 7,5 km:

 1. Norveška               1:18:02,6 (1+7)
(Sturla Holm Laegreid, Filip Fjeld Andersen, Johannes Thingnes Boe, Vetle Sjaastad Christiansen)
2. Švedska                   + 20,0 (0+8)
3. Nemčija                     28,6 (1+5)
4. Francija                    51,5 (0+9)
5. Finska                    2:00,7 (0+9)
6. Avstrija                  2:28,6 (0+4)
...
10. Slovenija                 2:45,1 (0+11)
(Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko, Rok Tršan)

Preberite še:

Polona Klemenčič
Sportal Polona Klemenčič z eno najboljših predstav kariere, Anamarija Lampič brez tekme
Johannes Thingnes Boe
Sportal Norvežan postavil temelje za novo dvojno zmago, dva Slovenca do točk
Ne spreglejte