Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
16.00

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

afera protest alpsko smučanje Henrik Kristoffersen

Sobota, 18. 11. 2023, 16.00

5 mesecev, 2 tedna

Henrik Kristoffersen

Besnega Norvežana morala zadržati policija: Slabo mi je, če samo pomislim nanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Henrik Kristoffersen | Henrik Kristoffersen je v ciljnem izteku povsem izgubil živce. | Foto Guliverimage

Henrik Kristoffersen je v ciljnem izteku povsem izgubil živce.

Foto: Guliverimage

Moški slalom za svetovni pokal so bolj kot končni razplet zaznamovali protestniki zaradi podnebnih sprememb, ki so prekinili finalno vožnjo. Dogajanje je močno ujezilo norveškega smučarja Henrika Kristoffersena, ki je že tako znan po bolj tankih živcih, kamere so ga ujele, ko se je pognal proti eni izmed protestnic in želel besno obračunati z njo.

Gurgl Manuel Feller Marco Schwarz Michael Matt
Sportal Avstrijci vrnili udarec, Slovenca razočarala trenerja

Tik preden bi se moral Alexander Steen Olsen na slalomski tekmi v avstrijskem Gurglu drugič pognati s starta, so se v ciljnem prostoru odvijali dramatični prizori. Podnebni protestniki so se postavili v vrsto in v ciljni iztek metali oranžni prah ter s tem želeli pokazati svoje nestrinjanje zaradi po njihovem mnenju pretiranega poseganja karavane svetovnega pokala v alpskem smučanju. 

Ob napetem dogajanju v ciljnem izteku, kjer so imeli varnostniki ogromno dela, so televizijske kamere ob tem ujele besnega Henrika Kristoffersena, ki je nekaj minut pred tem končal svojo drugo vožnjo in je še nosil vso opremo. Norvežan je ob pogledu na dogajanje povsem izgubil živce in besno krenil proti eni izmed protestnic ter ji nekaj jezno razlagal, medtem ko sta ga morali zadržati varnostna služba in tudi policija. 

"Do nekaterih stvari nimajo nič spoštovanja. To je tako nespoštljivo. Uničujejo dirko za "Sanderja" (Alexander Steen Olsen). "Sebben" (Sebastian Foss Solevåg) je bil v ciljnem izteku in je enega potegnil stran. Tako sem bil jezen, da me je nekdo moral zadržati, ko so prišli iz ciljnega območja. Še enkrat bi naredil popolnoma enako," je po koncu vrelo iz Norvežana. Kristoffersen, ki je na koncu osvojil sedmo mesto, je dejal, da bi s protestniki še bolj obračunal, če ga ne bi zadržali. Kot je še dejal, naj bi nekomu od demonstrantov eden izmed smučarjev v glavo celo zalučal snežno kepo. "Takšni ljudje, kot so ti protestniki, so obsojanja vredni. Slabo mi je, če samo pomislim nanje," je še dejal Kristoffersen, ki se ne boji, da bi zaradi njegovega izbruha besa utrpel kakšne posledice.

Kristoffersen: Zame je to krivica

Po dogodku se je norveški smučar odzval tudi z zapisom na Instagramu. "Današnji dogodek v drugi vožnji, vem, da bo deležen različnih mnenj, a jaz sem tisti, ki bom ukrepal, če čutim krivico. Nobenega dvoma ni, da so podnebne spremembe velika težava, in temu nikakor ne nasprotujem. Vendar motenje takšnega dogodka nikoli ne bo pravi čas niti kraj za takšno početje," je zapis začel Kristoffersen. "Za večino športnikov so te tekme vse, kar imajo. Vsaj štirim smučarjem je današnji dogodek uničil možnosti in zame je to krivica," je med drugim še zapisal Kristoffersen, ki se je še zahvalil za vsa sporočila podpore.

Na koncu se je slalomska preizkušnja po nekaj trenutkih lahko nadaljevala in zmage se je veselil Avstrijec Manuel Feller, na stopničkah sta mu družbo delala rojaka Marco Schwarz, ki je osvojil drugo mesto (+0,23), tretji je bil Michael Matt (+1,05). Slovenca Štefan Hadalin in Tijan Marovt se nista uvrstila v finale. Po Gurglu se bo sezona za moške nadaljevala v začetku decembra s smukoma in superveleslalomom v Beaver Creeku v ZDA. Moške preizkušnje v tehničnih disciplinah se bodo nadaljevale devetega in 10. decembra z veleslalomom in slalomom v Val d'Iseru v Franciji.

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Pričakovano: Ilka pod Matterhornom ostala brez tekme
Ilka Štuhec
Sportal Verjame v vrhunski rezultat. Če bo le vreme dopustilo.
Ne spreglejte