Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2009,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 1. 2009, 16.09

8 let

Bela karavana pod reflektorji v Moskvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Del bele karavane alpskih smučarjev leto 2009 ne bo začel s slalomsko tekmo na Sljemenu pri Zagrebu naslednji teden, ampak že v petek zvečer na paralelnem slalomu pod reflektorji v centru Moskve.

Rusi so za promocijo alpskega smučanja, predvsem pa zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2014 v Sočiju ob Črnem morju, pred univerzo v Moskvi zgradili umetno smučišče za 16 smučarjev, ki se bodo udeležili tekme z nagradnim skladom 200.000 ameriških dolarjev.

Zmagovalec bo domov odpotoval z lepim novoletnim darilom - 30.000 ameriškimi zelenci, drugouvrščeni jih bo prejel 20.000, tretji pa 10.000. Kar 10.000 dolarjev pa naj bi znašala tudi startnina za udeležence tekme. Med povabljenimi na tekmo z zajetnim nagradnim skladom je tudi slovenski reprezentant Bernard Vajdič.

Prireditelji na tekmi, ki se bo začela ob 18. uri, pričakujejo okrog 30.000 gledalcev, za katere vstopnine ne bo. Te naj bi na območje univerze privabili nekateri najboljši smučarji zadnjih let na čelu z Američanom Bodejem Millerjem, Norvežanom Akslom Lundom Svindalom in Švicarjem Didierom Cuchem ter seveda domača smučarska zvezdnika Aleksander Korošilov in Steopan Zujev. Nekaterih, ki so bili do zadnjega na startni listi, kot denimo Avstrijec Hermann Maier, pa kljub visoki startnini, na tekmi ne bo, saj v Moskvi ne bo moč osvojiti novih točk svetovnega pokala.

Rekordna ''rampa'' v Moskvi

Rusi so tekmo sprva želeli prirediti že 22. novembra, a so jo kasneje iz tehničnih razlogov prestavili na 2. januar. Za prvo tekmo v središču Moskve so se izjemno potrudili, saj so pred univerzo uredili 56 metrov visoko, 37 metrov široko in 150 metrov dolgo "rampo", ki bi z lahkoto našla svoj prostor v knjigi rekordov.

Jeklena stvaritev tehta kar 150 ton, a je po tekmi ne bodo podrli, saj bo tam ostala kot tribuna za tekmo smučarjev prostega sloga, ki se bodo v Moskvi merili 14. februarja in za tekmo deskarjev, ki bodo v ruski prestolnici v Big-Airu tekmovali 7. marca. Zanimivost je tudi, da so ruski prireditelji svoje novo smučišče prekrili z naravnim snegom, ki so ga pripeljali iz Sibirije.

Ne spreglejte