Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
10.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

avtoimunske bolezni smučarski skoki smučarski skakalec Andreas Kofler

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 10.35

6 let, 4 mesece

Želi se vrniti v skakalno karavano

Andreas Kofler v primežu avtoimunske bolezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Andreas Kofler | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Med pripravljalnim obdobjem sem trdo treniral, dajal od sebe vse, a postajal vse šibkejši. Moje telo se bojuje z lastnimi celicami. Najprej tega nisem želel sprejeti, a nazadnje sem se moral sprijazniti. Ostajam motiviran, še želim skakati," je o tem, da se spopada z avtoimunsko boleznijo, spregovoril avstrijski smučarski skakalec Andreas Kofler. Ali in kdaj se bo vrnil v tekmovalni ritem, ni znano.

Tirolskemu smučarskemu skakalcu se je to jesen življenje obrnilo na glavo. Andreas Kofler je sicer že v lanski sezoni čutil, da se v njegovem telesu nekaj dogaja, a šele pred meseci je dobil zdravniško obrazložitev. Posredi je avtoimunska bolezen. Pri tej telo zaradi napačnega imunskega odziva zdrave celice prepozna kot bolne in jih napade.

Najtežja jesen

"Moje telo se bojuje z lastnimi celicami. Najprej tega nisem želel sprejeti, a nazadnje sem se moral sprijazniti." | Foto: Reuters "Moje telo se bojuje z lastnimi celicami. Najprej tega nisem želel sprejeti, a nazadnje sem se moral sprijazniti." Foto: Reuters

"Letošnja jesen je bila zame najtežja v življenju. Od sebe sem dal vse, da bi se pripravil na novo sezono, a sem postajal vse šibkejši. Moje telo se bojuje z lastnimi celicami. Najprej tega nisem želel sprejeti, a nazadnje sem se moral sprijazniti. Gre za fizično stvar, mentalnih težav ni. Prav nasprotno, odločen sem, da v skoku dosežem napredek. A pojavljati so se začele težave z energijo, moral sem zmanjšati količino treningov," je za Tiroler Tageszeitung o zdravstvenih težavah, ki so ga oddaljile od tekmovališč, spregovoril Tirolec.

Na svoje telo se je zanašal 15 let, zdaj mu daje znak ...

Odločen je, da se vrne v karavano smučarskih skakalcev, a o časovnici vrnitve še ne more govoriti.

"Trenutno se moram osredotočiti na to, da bom spet zdrav, in prihraniti nekaj energije. Postavil sem si cilje, a zdaj moram biti pozoren na svoje zdravje, na svoje telo, da bi jih lahko dosegel. To, da bom pripravljen le mentalno, ne bo dovolj. Jeseni se pripravljaš na uvod sezone in na vrhunce, kot so novoletna turneja in olimpijske igre, nato pa ne moreš tekmovati … Na svoje telo sem se zanašal 15 let, zdaj pa mi daje znak," je zmagovalec novoletne turneje leta 2010 dal vedeti, da kljub olimpijski sezone ne bo prehiteval dogodkov.

Pogosto se stvari obrnejo drugače, kot si želel

Želi se vrniti v tekmovalni ritem. | Foto: Reuters Želi se vrniti v tekmovalni ritem. Foto: Reuters

Zadnje dni je treniral v Seefeldu, kjer si želi tekmovati leta 2019. Takrat bo tam namreč svetovno prvenstvo. "To bi bil res idealen konec moje kariere, a vemo, da si lahko narediš mnogo načrtov, nato pa se stvari pogosto obrnejo drugače, kot si si želel in upal," je razmišljal Kofler.

Ta je zadnjič tekmoval septembra na celinskem pokalu v Trondheimu, kjer je zasedel 26. in 28. mesto.

V prihodnjih dneh naj bi se z rojakoma Michaelom Hayboeckom in Markusom Schiffnerjem pripravljal v Lillehammerju.

27 zmag v svetovnem pokalu

Kofler je v karieri zbral 12 individualnih in 15 ekipnih zmag v svetovnem pokalu. Na posamičnih tekmah je bil na zmagovalnem odru 36-krat, z ekipo pa 25-krat. Veselil se je treh olimpijskih kolajn (dveh ekipnih zlatih), na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 je za naslovom olimpijskega prvaka na posamilni tekmi zaostal za zgolj 0,1 točke. Vitrine je obogatil s petimi zlatimi ekipnimi kolajnami s svetovnih prvenstev (dve iz poletov) in naslova svetovnega podprvaka na posamični tekmi v Oslu. Leta 2010 je postal skupni zmagovalec novoletne skakalne turneje, najvišje v seštevku svetovnega pokala pa je bil v sezoni 2011/12, ko mu je pripadlo tretje mesto.

Ne spreglejte