Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

alpska kombinacija Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk

Petek, 24. 2. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Crans-Montana, alpska kombinacija (ž)

Sanjski izkupiček Slovenk: Ilka Štuhec druga, Maruša Ferk peta!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Ilka Štuhec Crans Montana | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Alpske smučarke so se v Crans-Montani v Švici potegovale za točke svetovnega pokala v alpski kombinaciji. Ilka Štuhec je zaostala le za zmagovalko Italijanko Federico Brignone, slovenski uspeh pa je s petim mestom dopolnila Maruša Ferk. Na zmagovalni oder se je povzpela še Avstrijka Michaela Kirchgasser.

Po svetovnem prvenstvu v St. Moritzu se je smučarska ženska karavana preselila v nekaj več kot 300 kilometrov oddaljeno Crans-Montano. Če se je na svetovnem prvenstvu od Slovenk v kombinaciji najbolj izkazala Maruša Ferk (8. mesto), Ilka Štuhec pa je objokovala odstop, sta bili tokrat nasmejani obe slovenski smučarki.

V Crans-Montani sta na tekmi za svetovni pokal v alpski kombinaciji poskrbeli za nov slovenski podvig. Zavihteli sta se med pet najboljših. Mariborčanka, ki je superveleslalomski izziv opravila z odliko in si zagotovila veliko prednost pred tekmicami, je na koncu zaostala le za Italijanko Federico Brignone, Gorenjka pa je napeto tekmo končala na visokem petem mestu. Na zmagovalni oder se je povzpela še Avstrijka Michaela Kirchgasser.

Štuhčeva v skupnem seštevku že tretja!

Najboljša slovenska smučarka, aktualna svetovna prvakinja v smuku, je za zmagovalko zaostala sekundo in eno stotinko. V skupnem seštevku svetovnega pokala se je povzpela na tretje mesto. Prehitela je Italijanko Sofio Goggio, ki je odstopila na kaotičnem superveleslalomskem delu alpske kombinacije, za vodilno Mikaelo Shiffrin, ki v petek v Crans-Montatni ni želela tvegati z nastopom, pa zaostaja le še 338 točk. Drugouvrščena Švicarka Lara Gut, ki je zaradi poškodbe kolena že končala sezono, hitri Mariborčanki beži le še za 158 točk. 

Švicarka potegnila krajši konec, Ilka v drugo do cilja

Lindsey Vonn ni tvegala z nastopom. | Foto: Getty Images Lindsey Vonn ni tvegala z nastopom. Foto: Getty Images Kaj se je dogajalo v prvem delu alpske kombinacije, ki ga je zaznamoval stresen superveleslalom?

Ponovljeni štart se je začel ob 11.30 in osrečil slovenske ljubitelje alpskega smučanja. Ilka Štuhec je za razliko od prvega štarta, ki je bil po treh neposrečenih nastopih tekmovalk razveljavljen, prismučala do konca. Najbližje se ji je približala Italijanka Federica Brignone, ki je za Slovenko zaostala 52 stotink sekunde.

Američanke Laurenne Ross, Mikaela Shiffrin in Lindsey Vonn so se odločile, da ne bodo tvegale z nastopom.

Ne za vsako ceno

"Zelo sem se prestrašila, ampak hvala bogu se je dobro izteklo in ni bilo hujšega. Potem se razmišljala, da če bo karkoli narobe, ne bom peljala in se ne bom bojevala za vsako ceno. Potem je bilo okej in sem odpeljala do cilja," je Štuhčeva dejala glede "prvega" štarta.

Premagala je strah in obrestovalo se ji je. | Foto: Guliverimage/Getty Images Premagala je strah in obrestovalo se ji je. Foto: Guliverimage/Getty Images

Je podobno kot Američanke razmišljala, da bi tekmo izpustila? "Vedela sem, da lahko to naredim, da ne bo čisto nič narobe. Kar so one naredile, se mi zdi res super, da če se niso počutile, da so imele toliko 'jajc' reči, da ne bodo štartale."

Ilka je imela kombinacijsko slabo izkušnjo že na svetovnem prvenstvu ... "Nisem razmišljala o prejšnjih nastopih. Vedela sem, da je proga strma, zahtevna in da se ne smem zaganjati v prazno, zato sem odpeljala malo bolj z glavo. Ko sem nekje od polovice dobila ritem, pa je malo bolj steklo."

Maruša le dobro sekundo za Ilko

Izkazala se je tudi druga slovenska tekmovalka Maruša Ferk. Za rojakinjo, ki ji je na SP v St. Moritzu od srca privoščila naslov svetovne prvakinje, je v superveleslalomu zaostala sekundo in 21 stotink. Zagotovila si je ugodno izhodišče pred slalomskim delom.

"Dokler nisem prišla v cilj, nisem mogla vedeti, ali se peljem dobro ali slabo. Tudi vse ostale tekmovalke so tako dejale. Na nek način me je kar malo presenetilo. Na ogledu so vrgli sol in je začuda dovolj dobro prijelo. Podlaga je na splošno zelo mehka, sneg je mrtev," je povedala Gorenjka.

Maruša Ferk je s petim mestom dopolnila ekipni uspeh v Crans-Montani. | Foto: Getty Images Maruša Ferk je s petim mestom dopolnila ekipni uspeh v Crans-Montani. Foto: Getty Images

Na kaotični tekmi v Crans-Montani je po prvem štartu kazalo, da bo Štuhčeva ostala brez uvrstitve. Proga Mont Lachaux je povzročala ogromne težave tekmovalkam. Odstopile so prve tri, poleg Štuhčeve tudi Tessa Worley in Denise Feierabend. Vse so naleteli na težave pri istih vratcih, nato pa je sledil prisilni premor.

Zaradi hudega padca Švicarke, ki se je huje poškodovala, so superveleslalomski del tekme prekinili, tekmovalna komisija pa je sprejela odločitev, da bodo štart prestavili na nižje mesto in se s tem izognili spornemu delu na progi.

Razmere, zlasti premehka snežna podlaga, so zmotile tudi Američanko Lindsey Vonn, ki na twitterju ni skrivala nezadovoljstva. Po padcu Švicarke se je odločila, da zaradi varnostnih razlogov ne bo tvegala z nastopom.

Ne spreglejte