Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
7. 4. 2017,
20.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Simon Marčič Reli Dakar 2018 motokros Reli Dakar 2017 Wings for Life World Run

Petek, 7. 4. 2017, 20.01

6 let, 6 mesecev

Manj kot tri mesece in pol po poškodbi

Simon Marčič po zlomu noge že kolesari in odšteva do Dakarja 2018 #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Simon Marčič na kolesu | Foto Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Še točno mesec dni nas loči od dobrodelnega teka Wings for life, kjer tečejo za tiste, ki ne morejo. Med ambasadorji dogodka v Sloveniji je tudi motokrosist Simon Marčič, edini Slovenec, ki je dirkal na letošnjem reliju Dakar.

Mariborčan Simon Marčič je na reliju Dakar utrpel dvojni zlom noge, a trčenje z avtomobilom Stephana Peterhansla bi se lahko končalo mnogo huje. Zato se mu Wings for life, kjer se zbira denar za raziskave hrbtenjače, zdi še toliko pomembnejši. "Če se česa bojim, se tega bojim. Ostale poškodbe, ki sem jih imel, so bile manjše poškodbe. Ko pa te hendikepira, se ti res spremeni življenje. Če bi res prišli do tega odkritja, bi marsikdo tudi v našem športu lažje zadihal in mirneje zaspal," pove Marčič.

Manj kot tri mesece po poškodbi in dveh operacijah je Marčič že na gorskem kolesu. Pod Pohorjem ga je obiskala Planet TV. Zdravniki pravijo, da bo povsem okreval. "Čez dober mesec imam pregled. Jaz sem še bolj optimističen, da bom čez dva tedna do mesec dni že na motorju."

Nastop na Dakarju 2018 ni vprašljiv

Marčič že odšteva dneve do Dakarja 2018. Štart bo v Peruju. Sipin, ki jih ima Simon najraje, bo še več kot letos. "Sploh nisem pomislil, da ne bi šel. Seveda vedno obstaja možnost, da se pri poškodbi kaj zaplete. A glede nato, da je eno leto časa, mislim, da se ni za bati, da bi bilo zaradi poškodbe kaj oteženo ali nastop pod vprašajem." Za svoj četrti Dakar bo kupil tudi nov motor. Obeta si tudi nekaj finančne pomoči Stephana Peterhansla. Vsaj tako mu je Francoz januarja obljubil.

Simon Marčič | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Počaščen je, da so ga izbrali kot ambasadorja projekta Wings for Life. Kot motokrosist, ekstremni športnik se še toliko bolj zaveda, kako pomembne so raziskave hrbtenjače in njenih poškodb. Sedmega maja s štartom v Ljubljani na slovenskem delu tega svetovnega dobrodelnega teka sicer teči ne bo mogel.

"Tek zame še nekdaj mesecev ne pride v poštev. Gre za kompleksno poškodbo. Pri teku je golenica najbolj obremenjena. Ostal sem pa tudi brez dela gležnja. To je po besedah zdravnikov vedno pri taki poškodbi, da je gleženj praktično odsekan stran od ostale noge. Zato me boli, če sem kakšen dan več na nogah. Tudi zateče mi." Bosta pa zato skupaj s prijateljem Filipom Flisarjem med najglasnejšimi navijači ob sami progi.

Ne spreglejte